Huishoudboekje 2012 vs 2022 - 10 jaar later

 Luxe op Zuinig vond het wel eens aardig om ter ere van zijn 10 jarig blog jubileum terug te blikken op hoe we ervoor stonden tien jaar geleden. Met deze keer een terugblik naar het huishoudboekje in 2012. De eerste keer dat ik mijn huishoudboekje uit de doeken deed. Een spannend moment voor mij gezien dit een inkijkje zou geven in hoe wij ervoor stonden. Gelukkig ben ik ermee begonnen, want tien jaar later zijn er nog steeds updates van terug te vinden! Maar hoe stonden we ervoor in 2012 en nu? Welke verschillen zijn er? En zijn er wellicht dingen die ik nu slechter doe dan toen? 

Laten we beginnen met een overzicht, in het sausje van nu.

Huishoudboekje 2012 vs 2022 - 10 jaar later

Inkomsten

Laten we beginnen met de inkomsten kant, want in tien jaar tijd is hier behoorlijk wat veranderd voor zowel mijzelf als mijn partner.
Te beginnen met het aantal uur dat wij werken. In 2012 werkte wij allebei 40 uur. Waar dat in 2022 inmiddels 32 uur is. Het salaris dat wij beide mogen ontvangen is echter, zacht gezegd, behoorlijk gestegen. Want ondanks dat we minder zijn gaan werken verdienen we per maand wel €3209,79 meer. Een aanzienlijk bedrag en bijna een verdubbeling van ons gezamenlijke salaris in 2012 maar wel voor minder uren. Daar had Luxe of Zuinig in 2012 niet van kunnen en mogen dromen.

Verder hebben we ook in 2020 natuurlijk een kleintje gekregen. Deze kosten geld, maar leveren aan de inkomstenkant ook geld op in de vorm van kinderbijslag en in ons geval kinderopvangtoeslag. 

Bij elkaar zijn de inkomsten in totaal hiermee gestegen tot een bedrag van €7268,12. Wat een verschil is van €3512,41. Een aanzienlijk bedrag en toch mooi om te zien wat tien jaar aan inzet, uitdaging en doorzettingsvermogen kan opleveren.

De basis stam (de inkomsten) waaruit wij kunnen beschikken is een totaal andere wereld dan toen we in 2012 begonnen aan het avontuur van ons huis. Maar hoe zit het met onze uitgaven? Zijn deze evenredig meegegroeid? Of geven we nog net zoveel uit?

Vaste lasten

Hypotheek
Snel door naar de vaste lasten. Want ook hier is het nodige veranderd de afgelopen tien jaar. Te beginnen met de hypotheek. Deze daalt. Logisch ook want we lossen elk jaar af met €7500 (voorheen €6000). Door deze aflossingen zijn onze maandelijkse hypotheek kosten verlaagd naar €887,50. Een daling van €237,50.
Maar deze besparing wordt meteen teniet gedaan doordat we tegenwoordig deze rentebesparing inleggen op een aparte spaarrekening om hiermee weer extra mee te kunnen aflossen (het zogenaamde sneeuwbal effect). Effectief gezien betalen we feitelijk nog steeds even veel hypotheek als in 2012, zei het nu aan onze eigen spaarrekening.
Door naar de huisverzekeringen, want daar zie ik het eerste rode bedrag staan. Deze zijn namelijk met €1,65 duurder geworden dan tien jaar geleden. Nog steeds valt mij dit allezins mee, maar daar zijn we zelf ook wel verantwoordelijk voor door elk jaar te vergelijken of de verzekeringen nog steeds in orde zijn voor onze behoeftes en of de prijs niet omlaag kan. Daarmee hebben we deze kostenpost weten te minimaliseren tot de stijging die het nu is. Een net resultaat al zeg ik het zelf.

Energie
Door naar de energierekening, want daar zien we dat het voorschot is gedaald van €125 naar €100. Een besparing van €25. Maar om heel eerlijk te zijn is dit natuurlijk niet veel zeggends. Dit is alleen een voorschot. Kijkend echter naar de energierekening is deze daadwerkelijk gedaald. In 2012 zaten we op een  totaalbedrag van €1422 (€118,50 per maand). Waar we in 2020 geeindigd zijn op €748 (€62,33 per maand). Het is dus ook op recht minder geworden. Echter doordat we dit jaar natuurlijk meer thuis zijn is er wel meer verbruik met als gevolg dat ik het voorschot bedrag hoger heb gezet om dit alvast voor te zijn. Ik weet dat dit, zeker in deze tijd met zeer hoge energieprijzen en omvallende bedrijven dubieus is. Maar dat is iets wat ik aankomend jaar zal aanpassen. Mijn berekening leert mij dat dit bedrag inmiddels echt is gebruikt, we hebben hiermee geen tegoed staan bij het bedrijf en verliezen dus ook niets.

Water
Water dan, want hier zien we wel een grote stijging ten op zichtte van 2012. We betalen namelijk €8,67 meer per maand dan tien jaar geleden. De reden hiervoor is niet gedeeltelijk verbruik,  maar dat is niet de boventoon water kost namelijk niet zoveel. Het zijn voornamelijk de belastingen. Toch is het over een periode van tien jaar natuurlijk niet een aanzienlijk deel.

Mobieltjes
Door naar de mobieltjes, want daar zijn wel wijzigingen geweest. Ze zijn namelijk beide duurder geworden per maand. In totaal €4,54 meer dan in 2012. Voornamelijk omdat ik in 2012 geen databundel had omdat ik een mobiel van de zaak had die ik gebruikte voor vrijwel alles. Dat is nog steeds zo, maar gebruik mijn eigen mobiel toch ook steeds vaker echter over tien jaar gezien is dit een minimale toename die ook nog eens aangepast kan worden terug naar de oude situatie mocht het nodig zijn.

Internet
De volgende kostenpost is weer een groen item. Namelijk voor internet/tel/tv. Want tegenwoordig hebben we geen vaste telefonie en tv meer. Hierdoor zijn onze maandelijkse kosten omlaag gegaan van €47,50 naar €30. Een besparing van €17,50 per maand. Die alle toenames hierboven meteen compenseert. Één van de betere besparingen in de afgelopen tijd.

Belastingen
Door naar de belastingen, want als er een vaste last is waar je geen invloed op hebt, dan zijn het wel de gemeentelijke belastingen. Deze zijn door de jaren heen gestegen, maar minder hard dan voor mij gevoel. Per maand zijn we hier €17,32 meer aan kwijt.

Auto
Door naar de auto want deze kosten zijn door de jaren wel aanzienlijk toegenomen. Namelijk met €111,85 per maand. Een behoorlijke kostenpost maar is ook begrijpelijk gezien we wel erg goedkoop reden in die tijd. 

Overige
Daar is de eerste nieuwe vaste lasten post die in 2012 nog niet bestond. Namelijk de post voor overige, zoals loterijen, netflix, spotify. En dat is daarmee ook meteen een flinke maandelijkse post van €33,49. Als er ooit noot aan de man, is zal deze ook één van de eerste zijn die zal worden geschrapt.

Kinderopvang
En daar is de klapper van allemaal. De kinderopvang. In 2012 bestond deze niet en nu kost deze ons €700,15 per maand (exclusief teruggave). Alle andere kosten hierboven zijn hiermee ondergeschikt aan deze kostenpost. Maar als ik sommige bedragen hoor van collega vaders valt dit nog steeds reuze mee met drie dagen opvang.

Zorgverzekering
Als laatste in de lijst is er de zorgverzekering. En opvallend genoeg is deze lager dan tien jaar geleden. Dat is iets wat ik niet had verwacht, maar wel waar is. Het scheelt €16,83 per maand en zal aankomend jaar in 2022 ook nog eens goedkoper gaan worden. Over een onverwachtte post gesproken!

SubTotaal vaste lasten
Overall zijn de kosten na tien jaar van €2223,97 naar €3042,31 gegaan. Een stijging van €818,34. Die vooral te verklaren is door de kinderopvang en de autokosten. De overige kosten vallen mij echt reuze mee qua groei in tien jaar.

Variabele kosten

Snel door naar de variabele kosten want hier zal dan toch ook de grootste wijziging in moeten zitten? 

Boodschappen
De eerste post zijn de boodschappen, en inderdaad zijn deze aanzienlijk duurder geworden dan tien jaar geleden. Een logisch verklaring kon gevonden worden in de inflatie maar ook in de koopzegels die ervoor zorgen dat de boodschappen budget hoger is geworden. Tevens is er natuurlijk nu een kleintje bij en werken we fulltime thuis. Allemaal hogere kosten tot gevolg. Wat per maand een verhoging is geworden van €127,98.

Benzine/vakantie
De volgende twee posten, benzine en vakantie, zijn allebei omlaag respectievelijk €5,47 om €184,20. Maar heel eerlijk is dit natuurlijk niet door corona. Dus ze staan op groen, maar zouden behoorlijk rood moeten zijn. 

Aankopen algmeeen
De volgende post, aankopen algemeen, zijn onze gezamenlijke aankopen. In tien jaar zijn we daadwerkelijk meer geld gaan uitgeven, maar heel spectaculair is het niet. Deze kostenpost, die aangeeft hoe luxe wij leven, is hiermee echt onder controle. En daarmee onze lifestyle inflation. Een positief iets, want ik heb ook niet het gevoel dat we “meer” zijn gaan uitgeven op jaarbasis en dit wordt bevestigd door de cijfers. Deze post is gestegen met €101,33 per maand.

Mini
Dan een nieuwe post, mini. Daar geven we, tegen alle verwachtingen in, niet veel aan uit. De initiele kosten van de kleine waren erg hoog, maar als je op de aanbiedingen let voor de luiers, goed inkoopt voor de kleding en verder niet meedoet met alle rages vallen de maandelijkse kosten mij reuze mee. want met €60,42 per maand is dit niet al te veel.

Persoonlijke aankopen
Dan door naar de persoonlijke aankopen. Net als de gezamenlijke aankopen toch wel een indicator naar de lifestyle inflation. En opvallend genoeg besteden we nog minder per maand aan persoonlijke uitgaven dan tien jaar geleden. Op zich ook logisch, want we hebben eigenlijk alles wat we nodig hebben en houden ons aan simpele regels voordat wij een aankoop doen, meer nog dan toen. Hierdoor zijn al vele aankopen gesneuveld waardoor we een hoop geld besparen. Met een kostenpost van €30,73 voor ons beide is dit een besparing van €19,27 per maand.

Subtotaal variabele kosten
Overall zijn de variabele kosten van €767,45 naar €848,24 gegaan. Een stijging van €80,79. Niet helemaal eerlijk omdat benzine en vakantie nu zoveel lager uitkomt, maar alsnog gezien over de andere kostenposten zijn de variabele kosten waar het vaak mis gaat. Bij ons durf ik wel te stellen dat we net zo leven als vroeger en we zelfs nog efficienter te werk gaan en keuzes vaak wel dure zijn, maar die ook daardoor langer meegaan met als gevolg dat de totale kosten over een langere periode lager worden. Iets om trots op te zijn.

Onder de streep

Nu we alles opgesomd hebben kunnen we onder de streep gaan kijken hoe we ervoor staan en dat zijn rooskleurige cijfers.
want we zijn van €764,29 over om te sparen naar €3377,57 gegaan. Een toename van €2613,28 per maand waar we, in theorie, meer luxe voor kunnen kopen. Echter hebben wij besloten dit niet te doen. 
In 2012 spaarde we nog volledig, deden we aan depositio’s en verheugde we ons op de rentes die daarbij hoorde. Maar in 2022 is dit volledig gewijzigd naar zoveel mogelijk beleggen inclusief onze buffers omlaag brengen.

Daarom is het uiteindelijke bedrag wat we kunnen ”vrij” sparen een negatief getal van €-142,61. En een afname van €906,90 ten op zichtte van 2012. Nu is dat natuurlijk niet helemaal eerlijk want beleggen valt ook onder “sparen” waardoor de eerdere genoemde toename van €2613,28  het getal is waarmee ik wil afsluiten. 

Conclusie

We zijn in tien jaar tijd meer gaan verdienen, minder gaan werken en hebben onze uitgaven onder controle. Deze afgelopen tien jaar zijn we allebei ouder, wijzer en hopelijk ook volwassener geworden. Het is behoorlijk hard gegroeid en we zijn hierdoor steeds dichter ons FIRE doel gekomen wat ook steeds sneller lijkt te gaan om dat doel te bereiken. 
Toch moet ook geconcludeerd worden dat deze enorme sprong in de aankomende tien jaar niet meer gemaakt zal worden qua inkomsten, maar ook qua uitgaven niet. Qua inkomsten zijn we onwijs snel gegroeid, hebben carriere gemaakt, maar om heel eerlijk te zijn vind ik het zo prima en datzelfde geldt voor mijn vrouw. Hier zal niet veel wijzigingen meer in komen ben ik bang, sterker nog, als we ons FIRE doel bereikt hebben kan het zijn dat het zelfs wegvalt, of, vervangen wordt voor een veel lager bedrag omdat we kiezen voor een totaal ander beroep.
Aan de uitgaven kant hebben we te maken met corona, en ondanks dat we enorm op onze uitgaven kant letten is het wel zo dat een kind geld kost en uitjes straks echt weer gaan plaatsvinden evenals vakantie en dus daarmee benzine verbruik. Het zal meer gaan kosten en dat is niet erg, want er is ruimte voor en die ruimte willen we ook pakken om ervaringen te kunnen maken en delen.

De komende tien jaar zal dus niet zo euforisch zijn in inkomsten en uitgaven, maar hopelijk wel in de vorm van ervaringen en het genieten van het leven.

Hoe staan jullie er nu voor en tien jaar geleden?

Reacties

 1. Damn man, je energieuitgaven beperkt kunnen houden over 10 jaar is echt wel knap. Heb je al een idee van hoeveel hoger het in 2022 zal zijn? In België is het alvast sterk gestegen en heeft de NL overheid niet beslist om de gas-kraan dicht te draaien een aantal jaar geleden? Goedkoper zal energie dus ook niet echt meer worden.
  Voor de rest is je inkomen sterk gestegen. Echt iets om jaloers op te zijn :P

  Je doel komt steeds dichterbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi FighttoFire,
   Het heeft ook behoorlijk wat geld gekost aan investeringen in huis om het zo te krijgen ;-) Maar comfort wil ook wat.

   Qua kosten voor 2022 heb ik enkele dagen geleden geblogd over de energiekosten van 2022
   https://luxeofzuinig.blogspot.com/2022/01/van-energieleverancier-overstappen-of.html

   Korte TLDR is dat de prijzen verdubbelen en dat ik daar nog blij mee mag zijn. Ik hoop oprecht dat het binnenkort bedaard op de markt zodat ik een vast contract neem. Het kan nog iets goedkoper dan blijven zitten door een 3 jaarscontract te nemen en de overstap boete te betalen na een jaar (als je ergens anders goedkoper uit kan zijn) Maar ik neem de kosten nu maar even op de koop toe omdat mijn hoop is dat het in de komende maanden beter wordt. Een gokje.

   En inderdaad het doel komt steeds dichterbij zoals ook in de nettowaarde te zien is
   https://luxeofzuinig.blogspot.com/2022/01/nettowaarde-2022-700000-euro.html

   Wij zijn er blij mee!

   Verwijderen
 2. Ik mis volgens mij bij 'inkomsten' wat jullie inkomsten zijn vanuit je investeringen. Zit alles bij jullie in fondsen en is de groei daar volledig virtueel, als in dat je pas echt wat verdient wanneer je verkoopt? Dan nog zou ik voorstellen om je waardegroei op te nemen als 'inkomsten'. Dan zie je namelijk dat je inkomensgroei wel degelijk steeds meer gaat toenemen, alleen dat de bron van dat inkomen verschuift van arbeid naar kapitaal. Dat is ook de bedoeling. Ik heb twee weken geleden ook even naar mijn cijfers van vorig jaar gekeken en dan valt het mij weer op hoeveel procent winst ik heb gemaakt en hoeveel extra ik heb ingelegd. Dat vind ik een grote motivatie. Mijn tip is dus: tel je vermogensgroei ook mee als inkomsten. De Belastingdienst doet dat tenslotte ook.

  Verder vind ik het ook netjes hoe veel van de uitgaven grotendeels gelijk zijn gebleven. Daar zit veel winst in. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem,

   Alles zit in fondsen waar ongeveer weer 1% aan dividend weer uitkomt. Dit dividend wordt echter meteen weer geïnvesteerd waardoor momenteel de inkomsten uit die bron dan ook gelijk zijn aan nul.

   Om het zuiver te houden laat ik waardegroei uit het huishoudboekje en rapporteer ik elk kwartaal over de waarde en groei van de aandelen ten op zichtte van mijn investeringen. Zie voor het laatste rapport hier:
   https://luxeofzuinig.blogspot.com/2022/01/q4-2021-beleggingen.html

   Ook kan je zien bij onze nettowaarde update dat de groei zich inderdaad steeds meer verplaatst van arbeid naar kapitaal. Maar dat zit hem momenteel ook behoorlijk in de gekke beursgroei. Dit kan net zo goed eindigen in een daling aan het einde van het jaar natuurlijk
   https://luxeofzuinig.blogspot.com/2022/01/nettowaarde-2022-700000-euro.html

   Dus feitelijk hou ik het al bij alleen verspreid over meerdere blogposts ;-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts