dinsdag 10 januari 2012

Wat kost water?

Wat kost water nu eigenlijk? Veel mensen denken daar nooit bij na omdat water in Nederland zo goedkoop is. Dat zie je ook in het gedrag van sommige mensen die tijdens het tandenpoetsen de kraan laten lopen of een lekkage niet belangrijk genoeg vinden om op te lossen. Maar er moet niet vergeten worden dat er slechts weinig zoet water voor handen is. 70% van het aardoppervlak mag dan wel water bevatten, maar slechts 2,59% zoet is. Van dit zoete water is 2% hiervan opgesloten in ijskappen of gletsjers.
Slechts 0,59% is dus beschikbaar als zoet water.

Maar wat kost water nu eigenlijk?
Wij zitten zelf bij PWN waar voor de tarieven de volgende zijn.

Vastrecht per jaar 20112012
per perceel met eigen meter€ 50,70€ 55,07
per centraal bemeterd perceel€ 41,09€ 44,69
prijs per m³ drinkwater€ 1,31€ 1,29
Per liter kost water dus: 0.00129 cent. Exclusief vastrecht. Het tarief met vastrecht erin is natuurlijk verschillend per huishouden omdat dit deze afhankelijk is van je verbruik.


Wij hebben vorige jaar met zo'n tweeen 49 m3 verbruikt. Voor ons kost een liter water dus: 0.00234 cent. inclusief vastrecht. Dit is sowieso een laag verbruik, dus hoe meer je verbruikt hoe goedkoper het per liter wordt. Toch best krom. Hoe meer je dus vervuilt, hoe goedkoper het goed wordt dat je gaat vervuilen.

Is het overal dan zo goedkoop?
Nee is dan het antwoord. Als we bijvoorbeeld Aruba nemen als voorbeeld kost water daar veel duurder dan in Nederland. Als we 49 m3 aan water in Aruba moeten betalen kost dit 516 euro..... De reden hiervoor is simpel. Ze moeten al het water uit de zee halen, en dit proces is veel duurder dan wat wij hier doen gewoon uit de grond pompen. We mogen dus van geluk spreken dat we in een land wonen waar al dit waren zo goedkoop is, anders had je in de zomer zeker niet je tuintje besproeid!

Hoe bezuinigen?
Toch ben ik van mening dat we niet onnodig water moeten verbruiken. Ik heb dan ook de volgende bespaar tips.

- Laat de kraan niet onnodig lopen tijdens tanden poetsen
- Maak gebruik van een waterbesparende douchekop
- Douche wat korter!
- Laat lekken oplossen
- Check kranen of ze niet druppelen, Dit kan 100tallen liters per jaar kosten.
- Maak gebruik van een regenton, gebruik dit water voor je tuin.

Hoeveel verbruik in water hebben jullie?

p.s. Overigens, hebben jullie deze aflevering gezien van de Rekenkamer? Wat kost water.
http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/25-03-2011

3 opmerkingen:

 1. Heb je geprobeerd om leningen te krijgen van banken zonder succes? Dringend geld nodig om uit de schulden te komen? Geld nodig voor uitbreiding of de oprichting van een eigen bedrijf? Hier krijg je een lening van een van de grootste lening van de Britse bedrijven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via email: 24hourloanservice2011@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een geregistreerde particulier geld geldschieter. We geven leningen aan het helpen van mensen, bedrijven die moeten bijwerken hun financiële status over de hele wereld, met zeer minimale jaarlijkse rente zo laag als 2% binnen 1 jaar tot 30 jaar terugbetaling duur periode tot enig deel van de wereld. gewoon e-mailen: Oceanicfinance113@gmail.com als u geïnteresseerd bent

  BeantwoordenVerwijderen
 3. * Biedt een rente van 3% rentelening
  * Verzekering voor geldloze ondernemer
  * Garantie voor geld

  Met een goede credit score biedt Credit Financier Home onderpandsleningen en niet-zekerheidsleningen aan particulieren of bedrijven of samenwerkingsverbanden voor industriële en persoonlijke voordelen.

  Contact adres:
  Whatsapp: +15184181390
  Directe post
  creditfinancierhome@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen