dinsdag 31 januari 2012

Koning Winter in huis

Daar is dan de lang verwachtte winter. Vele mensen hebben hierop gewacht, maar ook vele willen het liever niet hebben, en nu alweer denken aan de aankomende lente!

Ik persoonlijk vindt de winter wel lekker, maar nu komen we wel aan het probleem dat we ons huis als probleem gaan zien met die kou. Het wordt namelijk erg snel koud. Hier heb ik ook al eerder over geblogd wat ik hier binnen 5 jaar aan wilde gaan doen. Maar waar ik nu zeker weer van baal dat het nog niet is gebeurd.

Hoe lang blijft die kou nog?

Naar verwachting nog zeker tot aan volgende week donderdag. Daarna wordt het wat onzekerder. Echter er is een grote kans dat dit zelfs nog langer aanhoudt! Let hier dus wel op met het warm stoken van je huis!


En ons huis dan?

Tja, gisteren toen we thuis kwamen was het nog maar 11 graden in de woonkamer. We hadden de kachel die dag uitgelaten, maar zoals jullie ook gemerkt hebben, heeft het de hele dag gevroren, en dat merkte je dan ook toen je thuis kwam. We hebben dan ook naast de CV ook nog de open haard aangemaakt om het huis een beetje op te warmen. Helaas ging dit zo langzaam dat het om 22:00 pas 17.6 graden was... In de bijkeuken was het nog zo koud dat we niet onze katjes daar wilde opsluiten voor de nacht en hebben we over ons hart gestreken om ze in de woonkamer los te houden. Daarnaast hebben we voor het eerst ooit besloten de kachel aan te laten op 15 graden om zo de echte kou te voorkomen!

Na een slechte nacht (ik kan niet slapen als de kachel continue aanspringt met het getik en de katjes die de boel lekker op stelten konden zetten) ben ik bang dat dit helaas de komende tijd hetzelfde gaat blijven. En ik maar eens een echt plan moet gaan maken om de verbouwing te starten. Misschien zelfs met enkele jaren naar voren te schuiven. Want het is erg vervelend als het sávonds zo koud wordt, en het lang duurt voordat het is opgewarmd.


Hoe koud wordt jullie huis in deze koude nachten? Of laten jullie de kachel op 15 en horen jullie deze aanslaan?

16 opmerkingen:

 1. Ik had gisteravond (om 21.00 uur) de verwarming op 14 graden gezet en vanochtend om zes uur begon hij met verwarmen en idd met dat irritante getik van de buizen. Ik ben opgestaan en heb de verwarming vast op 15 graden gezet. Wel even lekkerder omdat we een half uur later op zouden staan.

  Vanavond doe ik oordopjes in. Dan slaap ik wel door het getik heen.
  In de woonkamer heb ik de verwarming nu op 18,5. De rest van de graden heb ik per halve graad gedaan want ook dat scheelt weer in het verbruik.
  Ik ben niet blij met het koude weer omdat ik vanwege mijn chronisch vermoeidheidssyndroom veel moeite heb om mezelf warm te houden. Ik en heel dik aangekleed, maar ben erg moe en lig vandaag hoofdzakelijk op de bank met kruiken en een dikke deken.
  Hopelijk gaat het morgen beter en wen ik wat meer aan de kou.

  Vanavond heb ik de verwarming eerst op 20 graden en later zet ik de verwarming op 14,5 en dat een half uur voordat we op bed gaan. Want als we dit een uur van te voren doen worden we gewoon te koud.
  Wij wonen in de Noordoostpolder in een twee onder eenkapper. Ons huis is van de jaren '80. Als je een huis hebt van na 2000 dan is die een stuk beter geïsoleerd. En een stukje zuidelijker wonen scheelt met stookkosten kapitalen (al te oostelijk is natuurlijk ook flink koud, maar daar is het de rest van het jaar minder koud omdat het daar minder waait)
  Ik heb nu deels de gordijnen dicht gelaten vanwege de koudestraling die eraf komt. Tis dubbelglas, maarja ik ben dubbelgevoelig. Ik leg 's avonds de gordijnen op de vensterbank. Dan gaat er minder warmte verloren richting de ramen.
  We hebben sinds kort dubbelglas in de voordeur en bij de keukendeur (we hebben een halfopen keuken met deur naar de tuin) heb ik op de grond een opgerold badlaken tegenaan gelegd. Scheelt veel tocht op de grond.

  Valhalla blogde over het warmteverlies van je lichaam als je geen sjaal draagt in huis. Ik droeg hem in de winter al regelmatig, nu manlief ook. Eerst vanwege pijn in zijn nek, maar hij heeft nu gemerkt dat het echt een stuk warmer en lekkerder is nu.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahh, maar je bent dus wel de hele dag thuis? Dat scheelt natuurlijk ook behoorlijk, wij zijn allebei weg van huis, waardoor je de kachel ook niet aanhoudt.

   Maar zeker de aankomende twee weken houden we de kachel overdag ook aan op 15 graden. Vandaag was het toch wel lekkerder dat het wat warmer was.

   Verwijderen
 2. In ons oude huis kon het ook snel vreselijk koud zijn. Nu hebben we vloerverwarming en daarmee duurt het ook heel lang voordat het warm is, maar het koelt ook heel langzaam af.

  Ik laat hem nu op 15 graden staan en tegen de avond zet ik de gashaard aan. Het is overdag met de zon zo twee graden warmer. Meer dan genoeg dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Na een tijd wennen aan minder verwarming, vind ik 18 graden al erg warm.
  Snachts staat de kachel op 10 graden, overdag op 15/17, maar ik draag wel wollen kleding en een sjaal, en zo nodig een muts.
  Via je nek en hoofd verlies je de meeste warmte.
  Als ik het koud heb, krijg ik het niet warm als ik de kachel hoger zet. Na een paar keer goed uittesten heb ik besloten dat die methode niet werkt voor mij, ik krijg het niet warm ook al kruip ik tegen de kachel aan...Wat werkt wel, lekker op de bank met een wollen deken om me heen,en een kop warme thee een filmpje kijken, of even flink huishouden.

  Als je een vrijstaand huis hebt, heb je dan bv ook een muur van struiken rondom je huis?Dat vangt volgens mij al een behoorlijke klap koude op, zo deden boeren dat ook vroeger.Een rij bomen tegen de wind en struiken om het huis tegen de koude.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu het zo heel koud begint te worden laat ik het niet zo ver komen dat heel het huis steenkoud kan worden. Dan duurt het inderdaad heel erg lang voor het warm is en kost je dat heel veel gas.
  Alles is namelijk door en door verkild. Muren, plafonds, vloer..en voor de warmte daar is ingetrokken.
  Het is dus wel goed om een minimum temperatuur aan te houden anders verstook je nog meer energie dan je eigenlijk van plan bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overdag staat bij ons de verwarming op 18 graden en om 15.30 uur gaat de houtkachel aan! Gezellig en warm. Ik heb nu ook de verwarming in de overige kamers iets open gedraaid i.v.m bevriezen van de verwarmingsbuizen. Doen jullie dit ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit hadden we sowieso al. Alles loopt mee zodat het niet vast kan lopen met smurrie :)

   Verwijderen
  2. Wanneer het niet vriest hebben wij de c.v. niet aan in de ruimtes die we niet gebruiken en op de slaapkamers. We luchten deze ruimtes wel dagelijks. Scheelt enorm in energieverbruik!

   Verwijderen
 6. In onze redelijk goed geisoleerde tussenwoning wordt het gelukkig zonder verwarming niet veel kouder dan 18 graden. En als de verwarming even brandt dan is het zo 21 graden. Ik bedankt ervoor om als een mummie ingepakt te zitten de hele tijd. De kinderen moeten ook gewoon kunnen spelen of knutselen. Het zal best wennen een koud huis maar zolang ik het niet hoef doe ik het niet.
  Groetjes Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb geen radiatoren extra opengedraaid. Alle leidingen zitten bij ons in de kamers, dus niet in het beton weggewerkt. Dit geeft warmte af. Op een wat koudere kamer heb ik een luik opengezet waar warmte uitkomt omdat de leidingen daar maar deels zijn geïsoleerd.
  Op zolder staat de cv-ketel en de leidingen hebben we niet geïsoleerd. Zo houden we het huis ook een beetje droog want de was droog ik in huis.
  Op de douche staat de verwarming aan, lekker met douchen maar ook tegen het vocht. Op onze slaapkamer gaat de verwarming een paar uurtjes aan. Moet om mijn longen denken en anders krijg ik het niet warm.

  Vorige week dacht ik nog dat ik dit jaar op een laagterecord zou komen met gasverbruik door het zachte voor- en najaar en de tot nu toe zachte winter. Maar er worden al voorbereidingen voor een elfstentocht gemaakt.
  Ok, ben een Fries maar die elfstedentocht vind ik alleen maar leuk in een warme kamer bij de tv.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat het huis nu 14,5-15 graden wordt in een nacht. Dan zetten we de kachel pas laag als we naar bed gaan.

  Boven stoken we overdag niet. In de slaapkamer gaat de kachel halverwege de avond aan om het daar een beetje voor te warmen.

  Mbt het getik: wij draaien de kachel in de slaapkamer altijd uit voor we gaan slapen. Dan tikt de radiator in onze slaapkamer in ieder geval niet (als de kachel al aanslaat - ik zet de thermostaat meestal wat lager dan het huis afkoelt).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een optie inderdaad ja, maar dan zie ik mezelf het weer vergeten de volgende dag....

   Verwijderen
 9. Wij hebben juist gehoord dat het beter is om je kachel in de nacht lager te zetten omdat hij anders aanslaat om het huis te verwarmen doorlopend in de nacht omdat 15 gr om verwarming vraagt. Dus als het buiten kouder is dan doet de cv dit alleen nog maar vaker. En als je tikken hoort in de radiator wil dit zeggen dat er lucht in zit dat je de radiator moet ontluchten wij hebben geen getik en ontluchten ieder kwartaal. En omdat ik een thermostaat heb die ik kan instellen is het hier als ik in de ochtend beneden kom lekker warm en de ketel heeft er echt niet veel harder om gewerkt. Wel mogen de kids s'avonds de radiator opendraaien en in de ochtend weer dicht de radiator warmt op door dat de woonkamer warm moet worden en overdag zijn ze er niet dus zet ik de radiatoren weer allemaal uit. En zelfs met de vrieskou wel blijven luchten vochtige warme lucht verwarmt minder snel dan frisse lucht. Soms vind ik het wel lastig om te luchten omdat de verwarmingen op de slaapkamers net heeft aangestaan maar het koelt toch af dus dan maar iets sneller en we frisser.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier koelt het in de nacht af tot 14, 15 graden met die koude weer. De verwarming zetten wij altijd helemaal uit. Wij hebben heteluchtverwarming en er is dus geen opwarmtijd: je zet hem aan en meteen is je huis warm, dat is heel comfortabel. Nadeel is wel dat als je hem uitzet, de warmte ook niet lang blijft hangen.
  Ik ben altijd thuis (heb net als VeggiMo ME/CVS)maar ik zet de verwarming hooguit op 18 graden. Ik heb het toch altijd koud, hoe hoog dat ding ook staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben sinds een paar maanden vloerverwarming en de kozijnen beneden vervangen, wij hebben hier 1 radiator hangen.
  Boven enkel glas, en gewoon radiatoren.
  Nu nog een beetje bedenken wat het beste is hier voor het gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij ons tikt de verwarming niet op de slaapkamer, het zijn de buizen. Daar kun je wat aan laten veranderen, maar daar hebben we het geld (nu) niet voor over.

  @ Spaarcentje, bij mij helpt het wel om de verwarming wat hoger te zetten. In de loop van de dag gaat hij steeds een halve graad hoger. Hij staat nu op 19,5.
  Bij mij lijkt het erop dat ik aan het herstellen ben van de glutenproblemen. Glutenvrij moet ik altijd, maar de schade is wat aan het herstellen en daardoor heb ik minder moeite om mezelf warm te houden.
  Wel kleed ik me heel dik aan, drink warme drankjes en heb vaak kruiken. Vanavond niet. Alleen warm aangekleed en een dikke deken op schoot. Ongelooflijk. Voorgaande jaren lag ik elke avond een paar uur te bibberen op de bank met kruiken en al. Elke avond had ik koude rillingen alsof ik griep had.
  Ben er heel blij mee en hoop dat jij straks ook minder last heb van de kou.
  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen