zondag 15 januari 2012

"Kans van 40 procent op recessie eurozone"

Dit was het artikel dat ik vandaag las. Er zou volgens de kredietbeoordelaar's een kans van 40% zijn dat de eurozone wederom in een recessie zou komen. Ze spreken van een recessie als de krimp van de gezamenlijke economieën meer dan 1,5% bedraagt. Bovendien waardeerde ze vrijdag Frankrijk nog van de AAA status naar de AA+ status, met als extra commentaar dat deze nog veel lager kan uitkomen.

Maar wie zijn de kredietbeoordelaar's eigenlijk? En waar halen ze al deze wijsheden vandaan?
Dat is een vraag die ik me nu al een tijdje geleden afvroeg en ik op onderzoek ben uitgegaan, gelukkig was ik niet de enige die deze vraag had, en heeft de NOS zelfs een korte film erover gemaakt.

Wat hier dus uitkomt is dat ze onafhankelijk beoordelen op basis van de staatsschuld die een land heeft en de zaken die zij dus uitvoeren om deze staatsschuld verder te verminderen. Vervolgens hangen zij een status hieraan vast of een land betrouwbaar is om zaken mee te doen of niet.

Je zou zeggen een nobel doel en ook wel slim om hier een bureau op te zetten. Echter in deze crisis heb ik het gevoel dat dit juist ook averechts werkt. Immers wanneer een land al in de schulden zit er alles aan doet om dit te voorkomen en een kredietbeoordelaar's bedrijf dan ook nog de rating omlaag gooit, denk ik dat we in een neerwaartse spiraal gaan zitten die zeer moeilijk om te keren is.

Wie houdt er eigenlijk toezicht op deze kredietbeoordelaar's?
Gelukkig is hierin het programma "Altijd wat" verder in gegaan (filmpje van 4 min). En wat blijkt. Het zijn gewoon particuliere bedrijven die omkoopbaar zijn. Wil je een hoge rating en invloed hebben, prima dan moet je betalen. Anders bedenken wij welke rating je krijgt als land. In feite bepalen deze instanties dus hoe duur de crisis wordt. En er wordt vanuit hun zelf gezegd dat hun beoordelingen gewoon meningen zijn.
Zoals de programmamaker dan ook uiteindelijk zegt, waarom hebben we deze  "meningen" dan nog elke dag op het nieuws die als waarheid bestempeld worden?
Niemand houdt dus zicht op wat deze bedrijven doen, maar ondertussen kost het ons wel allemaal veel geld.

"Kans van 40 procent op recessie eurozone"
Tja, we komen dan weer terug op mijn onderwerp. Kans van 40 procent op recessie in eurozone... De vraag is, is dit dan waar? Niemand kan het zeggen. Voor mijn gevoel zitten we nu op in een neerwaartse spiraal die er voorlopig nog niet veel beter op wordt, en zeker niet met de statussen die de kredietbeoordelaar's mee rondslingeren. Zodra zij stoppen met het verspreiden van deze statussen zullen zaken sneller er weer bovenop komen. Maar goed, laten we niet vergeten, dit is slechts mijn "mening" zoals zij hun "mening" hebben. :)

Prettig weekend allemaal!

3 opmerkingen:

 1. Ai, dit herken ik. Zgn. 'audit-bureaus' keuren bedrijven en instellingen om ze zodoende aan een 'kwaliteitskeurmerk' te laten komen. Ik heb dat meegemaakt in de advocatuur en in het onderwijs. Het heeft een hoog 'slager keurt eigen vlees'- gehalte. Als je maar betaalt of anderszins vriendjes blijft (baantjes toeschuiven). Eigenlijk zonder waarde dus, deze 'keuringen' of dit 'toezicht'. Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant blog! Vergelijkbaar met de macht/invloed van de media m.b.t. de crisis; 'het gaat slecht met de economie', 'de huizenmarkt zit op slot', 'we gaan er met z'n allen op achteruit'. Door constant hierop te hameren geeft de consument minder geld uit, gaat minder snel z'n huis verkopen etc en blijven we hierdoor ook langer in een negatieve spiraal.Voorbeeld: het vrijvallen van het spaarloon, heeft de regering meerdere malen uitgevoerd om de koopkracht een extra impuls te geven, heeft weinig gedaan voor de economie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie het maar zo, altijd nog 60% (lees meer) dat het dus goed gaat dit jaar!

  Dat neemt natuurlijk niet weg dat we het toch gaan merken, maar goed. Het voelt allemaal zo negatief en je wordt er negatief van. Pfffff

  BeantwoordenVerwijderen