vrijdag 13 januari 2012

Geld in een relatie

Geld. Het meest besproken onderwerp in een relatie. Of iemand nu arm of rijk is. Het zorgt altijd voor verhitte discussies. 3 op de 5 stellen (60%) heeft ruzie over geld aldus het NIBUD. Ik ben in een gelukkige positie dat ik hier geen last van heb, maar ik vind het opvallend.dat dit aantal zo hoog ligt.

In mijn ogen is een relatie gebouwd op wederzijds vertrouwen. Als dit vertrouwen er niet is dan is er in feite ook geen relatie, en mag je ervanuit gaan dat je dus ook geen relatie met iemand hebt opgebouwd.
Tenminste dat is hoe ik er zelf tegenaan kijk. Wie weet heb ik wel een totaal verkeerde visie hieover.

In ons huishouden verzorg ik de financiele kant. Echter heb ik met mijn vriendin afgesproken dat we samen deze minimaal 1x in de maand doornemen om zo openheid te hebben over onze geldzaken. Immers, je runt met zo'n tweeen een B.V. Toch weet ik dat ik het grootste gedeelte moet verzorgen. Dit komt omdat ze het minder leuk vind om dit bij te houden en zij weet dat ik het wel met HEEL veel plezier alle excel sheets bijhou gunt ze het mij ook om dit uit te voeren, en heeft ze ook het vertrouwen in mij dat ik dit met eerlijkheid invul en waak over onze tegoeden.

Als je verder in het artikel leest en ziet waar de ruzies dan over gaan kan je het eigenlijk niet geloven wat voor cliche erin staan, en ik quote:

...deze ruzies vaak over het bestedingspatroon van de vrouw gaan? (link)

Op zich natuurlijk grappig, niet over kinderen, over aankopen, nee over de vrouw haar uitgave. Apart want we weten allemaal dat de mannen onder ons ook een behoorlijk uitgave patroon hebben aan bijv electronica, de alombekende modeltreintjes, etc. Overigens, op bovenstaande link kan je ook de relatie geld test doen :P


Voor dat ik nu te fylosofisch begin te worden hou ik er hier maar mee op, maar ik moest gewoon bloggen over dit bericht want geld moet bespreekbaar zijn. Hoe je er ook financieel voorstaat, het moet in een relatie voor iedereen duidelijk zijn wat wel mogelijk is en wat niet.

Hebben jullie in je gezin last van ruzies over geld?

7 opmerkingen:

 1. Wij hebben geen ruzie. Ik leerde gelukkig mijn uitgaven in de hand te houden. Juist door het vertrouwen dat manlief me schonk. 'Hier is mijn loon, en kijk maar hoe je ermee omgaat, maar graag geen schulden'. Dat is gelukt. Ik ben er trots op.
  Jij denkt misschien dat we altijd ons huidige inkomen hadden, maar dat is dus niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben nog nooit ruzie gehad over geld. Ik houd de geldzaken bij en mijn man doet weer andere dingen. In het begin van het jaar maak ik maandbegrotingen en overleggen we even, maar het gaat al meer dan 30 jaar prima. Lizette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant. 3 op de 5? Wij hebben echt nog nooit ruzie gehad over geld. Ik doe de administratie. Deed ik al toen we nog niet eens samenwoonden, maar de rekeningen vielen binnen toen hij op zee zat en als die dan drie maanden niet betaald worden... Uiteindelijk accepteerden ze bij de bank zijn handtekening niet meer omdat ik de acceptgiro's altijd 'vervalste'.

  Mijn man weet niet eens wat zijn salaris en het interesseert hem ook niets, zo lang ie af en toe een potje verf of een onderdeel voor zijn auto kan kopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zal best dat mannen soms dure aankopen doen, maar ik kan me eraan ergeren wat vrouwen toch af en toe uitgeven aan make-up, dure shampo's, kapper, kleding, musicals, schoonheidsspecialist e.d. :P

  Maar goed, in mijn relatie valt het gelukkig nog best mee.

  We hebben wel eens een meningsverschil over het geld. Echte ruzzie niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ruzie over geld heeft denk ik niet te maken met een gebrek aan vertrouwen in een relatie maar met botsende meningen over wat een nuttige besteding is en wat niet. Andere karakters geven andere voorkeuren en het is een kwestie van elkaar iets kunnen gunnen (met uitzondering van exessen of een situatie waarbij je schulden hebt).
  Wij hebben nooit ruzie over geld, wel af en toe een pittige discussie die er dan toe leidt dat degene die het geld wil uitgeven het plan herziet of zoekt naar een goedkopere oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoef die test niet in te vullen. Ik heb ruim 5 jaar een relatie en wij hebben regelmatig discussies en ook ruzie over geld. We wonen niet eens samen, moet je nagaan. Hij heeft zo'n 30.000 euro schuld en doet er werkelijk niks aan maar geeft wel veel geld uit aan dure (onnodige) dingen. (hij heeft 2 tv's, 2 computers van Apple, Spiegelreflex camera's, Dj apparatuur etc.) Samenwonen durf ik dus niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe eigenlijk altijd al de financien, manlief bemoeit zich er gewoon niet mee. Ik overleg overigens wel alle uitgaven hoger dan een bepaald bedrag, dat zijn ook vaak de uitgaven die ons alletwee aangaan. Verder heb ik gewoon voor mezelf een zakgeld budget en dat werkt prima. Manlief weet dat ik het goed regel en overleg als het nodig is. Geen ruzies dus:)
  Ik heb je overigens toegevoegd hoor aan mijn besparen maar pagina:)

  BeantwoordenVerwijderen