donderdag 12 januari 2012

Gasverbruik bijhouden hoe en wat

Als je wil bezuinigen op gas zal je eerst inzicht in je verbruik moeten gaan krijgen voordat je er pas wat aan kan doen.Meten is immers weten. Er zijn hiervoor verschillende methodes, namelijk:

- Papier
- Excel
- Online

De meest makkelijke is natuurlijk de papier variant, maar goed we kunnen heel snel zeggen dat dit vrij basic is en dat er geen fancy grafieken mee op te roepen zijn.

Excel is vaak de meest aangewezen oplossing om zelf je verbruik mee bij te houden en te zien of er verschillen zijn ten op zichtte van veranderingen die je hebt aangebracht. Bovendien kan je zeer mooie grafieken ermee naar voren toveren.

Online zijn er tegenwoordig ook veel tools om het bij te houden. Mijn persoonlijke voorkeur is dan ook de volgende site:
www.mindergas.nl

Op deze site kan je naast je verbruik ook verschillen tussen voorgaande jaren bekijken en je verbruik met mede-deelnemers die in hetzelfde type huis wonen. Erg interressant dus! Sinds kort is het bovendien mogelijk om te kijken hoe je graaddag/verbruik is ten op zichtte van deelnemers in dezelfde categorie:
Ik maak zelf gebruik tussen een combi van een eigen excel brouwsel en de bovenstaande website om inzicht te verkrijgen in mijn verbruik. Zoals te verwachten is, verbruik ik deze januari 15% minder dan het voorgaande jaar.Als je je gas wil bijhouden kan ik deze website ten zeerste aanbevelen, maar als je het bij papier of een exceldocument wil houden is het natuurlijk ook goed. Iemand die het bijhoudt geeft sowieso al aan dat hij bewust is van zijn verbruik. En wie bewust is, die bespaard!

2 opmerkingen:

 1. Jaren geleden heb ik uit een oudpapiercontainer een stapeltje rekenpapier gevist.
  Daar houd ik nu de meterstanden van gas en elektra op bij. Wat ik leuk en handig vind is dat ik er dan opmerkingen bij kan zetten zoals: het was erg koud, het was zacht weer, veel zon, kinderen thuis, manlief thuis gewerkt, veel/weinig was, ziekte etc.
  Dan is het in de jaren erna makkelijker om te vergelijken waar de verschillen door komen.
  Ik liet het laatst aan mijn moeder zien die deze vorm erg leuk vond. Net een dagboek ;-)

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, dat is ook leuk. Ik hou dat inderdaad ook bij in mijn excel-sheet. Echter op bovenstaande website is dit ook mogelijk hoor :)
   Het echte nadeel van papier is dat het niet zo makkelijk terugzoeken is, en er geen grafieken zijn. Vooral dit laatste ben ik er van gecharmeerd :P

   Verwijderen