dinsdag 24 januari 2012

Vakantiedagen en een meevaller

Aangezien ik in sinds 1 januari een nieuwe baan heb, heb ik in januari een dubbel inkomen. Reden hiervoor is dat ik veel te weinig vakantie heb genomen op in mijn vorige baan en hierdoor nog een sloot aan vakantiedagen had open staan. Het waren er in december nog 29..... Gelukkig heb ik in die maand nog wel een weekje vrij genomen maar ik hield er alsnog 22 over.

Nu had ik de hoop dat mijn nieuwe werkgever er een aantal wilde overnemen zodat ik iets meer vrij kon nemen, maar hier wilde ze niet aan beginnen. Op zich niet erg, maar ja het kost nu eenmaal veel geld als je ze laat uitbetalen. Op zich jammer, maar het voordeel is dat ik in januari dus veel kan sparen! Het zijn er namelijk zoveel dat het gewoon een maandsalaris is waar je recht op hebt. In januari ontvang ik dus twee maandsalarissen! Met daarnaast ook nog eens mijn ontvangen spaarloon.

Wel heb ik mij voorgenomen om meer vakantiedagen op te nemen dit jaar, zeker omdat de regels veranderd zijn sinds dit jaar. Zo is het niet meer mogelijk je vakantiedagen onbeperkt mee te nemen. De wettelijk verplichte vakantiedagen mogen namelijk nog maar 6 maanden meegenomen worden naar het volgende jaar, daarna vervallen ze gewoon!

Ik vind het nog steeds een belachelijke regel, maar goed je doet er weinig aan. Mensen die sparen voor een lange vakantie hebben hierdoor pech, en zullen dus moeten bijkopen, waardoor ze duurder uit zijn. Ik zal hier pas last mee krijgen in 2013.

Hebben jullie nog veel vakantiedagen over van vorige jaar?

3 opmerkingen:

 1. Lekker, zo veel geld extra. Maar het is een stomme regel inderdaad. Als je nu een langere periode verlof wilt moet je verplicht gebruik maken van die vitaliteitsregeling dacht ik. Pff, zelfs daar ben je niet al vrij meer in. Welkom in Nederland :O

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het wel gedeeltelijk terecht. Vanuit twee kanten gezien namelijk:

  Vakantiedagen is een verkapt loon, wat inhoud dat je voor dat jaar dat jij die dagen krijgt de dagen krijgt. De vakantiedagen zijn dan net zoveel waard als jou loon op dat moment. Wanneer je ze opspaart en je uiteindelijk dus meer gaat verdienen, is dit een mooie mannier om "te sparen". Vooral als je jong bent kan je er nog wel eens hard op vooruit gaat. Dit kost de werkgever veel geld, niet dat ik nou medelijden heb met de werkgever, maar vind het wel een soort van principe kwestie.

  Daarnaast moet je gewoon vind ik 4 weken vakantie nemen. Het is best belangrijk. Hoe je die neemt verspreidt over het jaar, moet je zelf weten.

  Bovendien kan je nog altijd de niet wettelijke vakantiedagen opsparen. Aangezien de meeste werknemers zo'n 25 dagen krijgen en 20 dagen wettelijk verplicht is, kan je nog steeds zo'n 5 dagen per jaar sparen.

  Voorheen kon je via levensloopsparen voor een langere periode verlof. Ik weet niet hoe dat nu is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ze niet meer, omdat ik voor mezelf werk, maar ze gewoon opnemen is inderdaad het voordeligst. Maar als ik echt geld nodig zou hebben, dan zou ik liever (half) geld hebben dan een vrije dag, tenzij ik op die dag zelf weer geld kon verdienen, dat zou natuurlijk anders zijn.

  BeantwoordenVerwijderen