woensdag 18 januari 2012

"Bankenlobby wil nationaal akkoord over woningmarkt"

Volgens dit bericht willen de banken nu ook iets gedaan hebben aan de woningmarkt. Zoals ik reeds in mijn andere blogpost zette vermoed ik dat binnen zeer korte tijd (1-5 jaar) de hypotheek rente aftrek in een andere vorm door zal gaan of geheel worden afgeschaft.

Er is al een tijdje weer veel reuring over de hypotheekmarkt, maar dit is de eerste keer dat de banken lobby openlijk zegt dat er wat moet gebeuren. Dit betekent dat er weer een nieuw hoofdstuk is geopend waarbij het deze keer niet alleen bij de politiek ligt of individuele banken. Zoals we namelijk allemaal weten is de banken lobby behoorlijk machtig, en het feit dat ze openbaar gaan geeft aan dat ze zeker snel tot handelen over willen gaan.

Gelukkig is het nu nog gebleven bij een voorstel, maar ik zal niet verbaasd zijn als in 2012 er een duidelijk plan uit zal gaan rollen. ING heeft bijvoorbeeld al geopperd om het geleidelijk af te gaan schaffen. En de Rabobank wilt het afschaffen voor hypotheken die niet zijn gebaseerd op annuïteiten.

We houden het in de gaten! Want ik ben erg benieuwd wat ervoor in de plaats zal komen, of hoe ze aflossen aantrekkelijker willen maken voor de huidige hypotheken.5 opmerkingen:

 1. Als ik kosteloos over mag stappen naar een annuïteit hypotheek heb ik daar geen problemen mee, maar als ik opnieuw provisie of advieskosten moet betalen vind ik dat niet echt bevordelijk werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gebeurt er met de woningmarkt en de huizenprijzen als de hra in z'n geheel of stapsgewijs wordt afgeschaft? Hoe gaan huishoudens met een volledige aflossingsvrije hypotheek dit betalen ondanks een gedeeltelijk belastingvoordeel? Ik denk dat hier nog wel een kabinet op gaat vallen...en dat Wilders helaas weer veel stemmen zal krijgen...Ik ben benieuwd welk en of er een wetsvoorstel doorgang zal vinden.
  Gisteravond heb ik dit onderwerp nog met mijn partner besproken, wij hebben een aflossingsvrije hypotheek, ver onder de woz waarde en we hebben genoeg spaargeld om dan te gaan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt zo'n onzin wat ik op het journaal zag hierover: alsof de huizenmarkt vlot trekt als de HRA op de schop gaat... Integendeel denk ik!

  Van mij mag er best wat met die HRA, maar schaf 'm dan af geleidelijk af in 30 jaar of zo, zodat mensen zich op de verandering voor kunnen bereiden inplaats van dit soort onruststokerij.

  En dan straks opeens pats boem een grote verandering die miljoenen mensen in de problemen gaat brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er wordt al zo lang gepraat dat de HRA onhoudbaar is en tegelijk hoor je vanuit de politiek dat er DEZE kabinetsperiode niets aan verandert. Dus de volgende wel?
  Ik denk dat de onzekerheid hierover in combinatie met de hogere werkeloosheid en de afbouw van ons sociale verzekeringsstelsel mensen terecht huiverig maakt om een huis te kopen.
  Helemaal omdat het allemaal niet leuker, maar wel duurder wordt.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil niet links gaan promoten, maar Bos riep het al in 2001! Nu begint rechts ook zoetjes aan wakker te worden. Als het te laat is. Typisch het kort termijn denken van rechts.

  Als 10 jaar geleden de hypotheekrentes waren aangepakt, waren de huizenprijzen nooit zo hard gestegen als nu. En dan hadden we in deze economisch slechtere tijden wel een gezonde huizenmarkt gehad.

  BeantwoordenVerwijderen