Voedselprijzen nu en in de toekomst

De laatste tijd hoor ik steeds meer over de hoger wordende voedselprijzen. Het is vooral in de arme 3de wereld landen waar de grootste problemen beginnen. Hier is de prijs van voedsel dan ook met 150 tot 200%. hoger geworden dan dat ze dit waren in 2010.
Waar zal dit stoppen? Sommige zeggen dat dit niet meer gaat stoppen doordat er te weinig aanbod is en een te hoge vraag van zowel de huidige 1st wereld landen als de opkomende landen zoals China waar nu opeens meer rijkdom is en ze hierdoor ook meer en luxer eten willen.

Wat heeft dit toch nu to voor ons gebracht? 
Wat heeft dit nu voor ons te betekenen? Tot nu toe valt het nog mee, de prijzen zijn wel gestegen, maar minder als in de rest van de EU, 2,7% in Nederland tegen 3,4% in de rest van Europa.
Maar waarom precies?

Een gedeelte is te verklaren door onze prijzenoorlog in de supermarkten. Supermarkten zien in dat het verhogen van de prijzen ertoe leidt dat klanten naar de concurrent gaan, en nemen hierdoor zelf de verliezen op zich, of vertalen deze naar hun suppliers. Hierdoor hoor je dus ook steeds de verhalen dat bijv spruitjesboeren onder de kostprijs produceren. Daarnaast is er nu door de crisis ook nog een kapitaalmarkt die niet meer in valuta's durft te handelen, maar in grondstoffen. Hieronder vallen ook de voedselgrondprijzen. Waardoor de fluctuaties groter worden. (filmpje)

En nu verder?
Het moge duidelijk zijn, de prijzen die we nu betalen voor voedsel zijn niet de juiste prijzen. De verwachting is dan ook dat deze nog gaan stijgen. Alleen niemand weet wanneer dit gaat beginnen. Ze stijgen al, maar nog niet zo exponentieel als in andere landen. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor een aankomende voedselcrisis. Maar zo ver is het natuurlijk nog lang niet. Er moet echter wel wat gaan gebeuren.

Gelukkig gebeurd er ook al wat. Met het vlees bijv (filmpje) hierin is te zien dat steeds meer vlees wordt bijgemengd. Dit is nodig want vlees produceren kost heel veel energie, geld, water, voedsel en land.

Er wordt dus langzaam aan gewerkt, maar voor de hele wereld is het te laat om in te grijpen. Vooral in de 3de wereld landen zullen de gevolgen de komende jaren groot zijn. Oorlogen in die landen zullen minder over olie e.d. gaan, maar meer over het vergaren van genoeg landbouw grond om de bevolking te voeden. In Nederland zullen we echter nog enkele jaren in luxe kunnen leven, al zal ons voedsel ook duurder worden.

Reacties

Populaire posts