donderdag 5 januari 2012

"Huishoudens te diep in de schulden"

Dit is de kop op nu.nl . Steeds vaker lees je dit en je merkt dat het niet veel langer kan duren voordat de regering wat gaat doen aan de hypotheekrente aftrek. Ik ben bang dat 2012 voor veel huizenbezitters wel eens het jaar kan zijn van de verandering. Niet zozeer dat mensen het niet meer kunnen betalen, maar wel dat ze zoveel mogelijk proberen te gaan aflossen!

Zelf hebben we ook een hypotheek, echter niet een aflossingsvrije. In 2010 was het nog wel mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek te hebben, echter hebben we er bewust voor gekozen (we voelde het al een beetje aankomen met de crisis) om binnen 30 jaar alles af te betalen. Het liefst natuurlijk iets eerder, maar goed we zijn allebei nog erg jong en willen natuurlijk ook nog leven.

Hoeveel kost hypotheekrenteaftrek nederland? 
Een erg interessante vraag natuurlijk. Ik heb eens lopen googlen en zie verschillende bedragen voorbij komen. Zo zegt wikipedia rond de 11 miljard  in 2010 echter het NRC zegt 15 miljard

Het zijn dus echt beste bedragen wat de overheid hierdoor mist.

Het moet echter niet alleen zo zwart-wit gezien worden. Doordat de mensen meer geld terugkrijgen, houden ze ook meer over. Dit wordt vaak weer besteed waardoor de overheid slechts enkele miljarden mist per jaar... Nou ja ik doe er nu over alsof het niets is... Maar een paar miljard... dat is natuurlijk nog steeds heel veel.

Hoe nu verder?

Daar heeft niemand eigenlijk het antwoord op. Mijn persoonlijke mening dan maar. Ik ben voor het afschaffen van de hypotheekrente, echter vanaf een bepaald bedrag (350.000 en hoger). Ik ben van mening dat vanaf die bedragen iemand voldoende inkomen heeft en dit makkelijk kan trekken. Anders koop je niet zo een groot huis.
Echter het moet ook voor de mensen onder deze grens een regeling zijn die dit gaat stimuleren. De wet hillen bijv. Echter deze dan uitbouwen zodat dit echt een voordeel gaat opleveren. Tuurlijk je verschuift het probleem van minder inkomsten bij de overheid, echter het is wel een land met een zeeeer lage schuldenlast per burger.
En is dat niet gewoon waar we heen willen? Een schuldenvrij leven?
Wat is jullie mening hierover?

6 opmerkingen:

 1. Ik ben het helemaal met je eens.
  Hypotheek wordt nog steeds door veel mensen niet als een 'schuld' gevoeld, maar als iets dat er nou eenmaal bijhoort.
  Je betaald huur of hypotheek. Eén pot nat in hun ogen.
  Mijn streven is al sinds een aantal jaren dat ik gewoon van mijn schuld bij de bank af wil.
  Dus heb ik door zuinig te leven, door ook kleine beetjes over te maken naar die grote bedragen van de hypotheek (met al die nullen), mijn hypotheek toch kunnen aflossen met inmiddels ruim 30.000 euro.
  Wij zijn niet rijk. We hebben een gewoon huisie van ongeveer een kleine 180.00 waard en een hypotheek van 133.000 euro.
  Ons huis is in onze streek van het land een doodnormale tussenwoning, wel met een mooi uitzicht moet ik zeggen.
  We werken allebei 3 dagen in de week, zodat we ook nu al kunnen genieten van tijd voor onszelf en niet opgewerkt zijn op ons 67e.
  En nog kan je sparen als je dat wilt.
  Het feit dat ik er nu woon met de gedachte dat ik het ga redden om binnen nu en 3 jaar onder een ton hypotheekschuld te zitten geeft een enorme vrijheid.
  Ik weet dan in ieder geval zeker dat als ik mijn baan kwijt zou raken bijvoorbeeld dat ik niet mijn huis uit hoef, want voor pak'm beet 250 euro huur je nog geen kamer.
  Maar ook dan ga ik door. Ik wil gewoon dat dit huis op een gegeven moment MIJN huis is.
  Goed geschreven stukje btw.
  Groetjes Tanya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze hypotheek is wel iets hoger dan dat, maar dat komt ook omdat we in een de randstad wonen en toch een ruime rijtjeswoning wilde die met de toekomst mee ging.
  Het was een bewuste keuze omdat we niet klein wilde beginnen en 5 jaar later weer wilde verhuizen. Maar toch betaalbaar moest blijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd het liever, maar zie ook wel dat dat niet tot in het oneindige kan. De grens bij 350k leggen vind ik -sorry- onzin. Dat zou betekenen dat wij in de categorie vallen die het 'wel kunnen trekken'. Daarbij vergeet je dat een hypotheek op een bepaald moment wordt afgesloten en dat de situatie in de 30 jaar daarna flink kan veranderen. Wij kunnen die €800 per maand echt niet missen, zeker niet nu ik niet meer (erbij) in loondienst ben.. Ik heb liever dat ze het geleidelijk afschaffen voor iedereen en bv ook niet meer toestaan voor huizen van een miljoen of meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Overigens vind ik het wel heel goed dat aflossen gestimuleerd wordt. Het is een schuld en je moet mensen niet aanmoedigen om in de ischulden te blijven, wat nu wel het geval is. Wij lossen langzaam maar zeker dus ook af, want we willen niet afhankelijk zijn van de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Begrijpelijk lekker leven met minder. En zoals je weet is dit een zeer gevoelige kwestie. Iedereen heeft er een mening over, maar wat is nu de beste oplossing?

  Feit is en blijft dat niets doen nu geen optie meer is. De overheid moet wel. Ze openen ook zelf elke keer de discussie wat ook wel aangeeft dat ze er echt wat aan gaan doen. Waar de lat ook wordt gelegd, aflossen moeten we allemaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben het helemaal met je eens...maar ook met llmm...wij hebben een aflossingsvrije hypotheek van 368.000 (heb ik nu spijt van...) afgesloten in de tijd dat alles nog kon...echter...wij sparen ook voor de studie van onze drie kinderen, hier wordt nu ook enorm op bezuinigd...en we willen onze kinderen niet met een studieschuld van 20.000,00 euro laten beginnen...en als een partner dan nog ook een studieschuld heeft...volgens het nibud/ib groep/rabobank kosten mijn drie studerende kinderen ons straks 137.000,00 euro...Mocht er aan de hypotheekrente getornd worden dan ben ik voor een overgangsfase...en gaan wij het geld van de studie voor de kinderen gebruiken voor aflossen...

  BeantwoordenVerwijderen