dinsdag 3 januari 2012

De kosten van een huis geschat en werkelijk

Zoals reeds gemeld in mijn andere berichten heb ik in 2010 een huis gekocht. Voordat ik hieraan begon heb ik geschat hoeveel de daadwerkelijke kosten zouden zijn om er daadwerkelijk te gaan wonen. Ik heb nu de scheet geheel bijgewerkt om te kijken of het een beetje overeen kwam. Ik heb hier wel enkele zaken uitgehouden zoals de hypotheek etc. Hierbij mijn overzicht waarbij de linker twee kolommen voor mijn geschatte bedrag staan en de rechter twee kolommen de daadwerkelijke kosten zijn.
Allereerst de vaste lasten.

Vaste lasten:


Hier kan je duidelijk zien dat ook al schat je de bedragen het altijd afwijkt van de realiteit, en vaak ook in het negatieve. Alleen voor energie heb ik een enorm voordeel meegemaakt, waardoor er aan de onderkant toch een + teken komt te staan.

Persoonlijke kosten:


Ik heb mij hier enorm vergist in het eten. Ik ben samen met mijn vriendin van studenten huishouding naar volwaardig huishouding gegaan. Wij hebben altijd maar 150 euro uitgegeven aan eten per maand. Echter sinds wij hier wonen geven we blijkbaar veel meer uit aan eten.... Het zit hem niet aan de winkel. Wij gingen altijd naar de AH en doen dit nu alsnog. Het eetpatroon is ook niet anders geworden en we zijn dan ook niet duurdere producten gaan eten. Ik denk dat het gewoon een onrealitisch bedrag was, of dat we gewoon vaak bij de oudjes gingen eten. Hoe het ook wendt of keert. Het is een aanzienlijke verhoging..... En dat maakt ons voordeel van de energieteruggave weer geheel teniet. We zitten in de - met het gebudgeteerde, maar niet met veel.

Totaal overzicht:


We kunnen op het einde zien (inclusief hypotheek kosten, aftrek  etc etc. Dat we toch uitkomen als begroot en zelfs geld overhouden. Ik ben hier toch erg trots op dat ons gebudgetteerde overeenkomt met de werkelijkheid en dat ik zelfs aan de hoge kant het heb geschat.

Ik wil toch iedereen meegeven dat als je de stap wil maken naar een koophuis, of een huurhuis dat je ALTIJD zeker moet weten of je dit kan betalen. Maak van te voren een inschatting met bovenstaande feiten en uiteraard de hypotheek/huur kosten hierbij. Dit is puur en alleen om in het huis zelf te wonen! Niet eigen persoonlijke uitgaven. Vergeet deze niet mee te rekenen.
Ook al woon ik er nu dus al meer dan een jaar, ga ik voor 2012 toch bijhouden hoeveel ik heb uitgegeven. Ook om te zien of alles heel veel duurder is geworden.

Hebben jullie dit ook gedaan ten tijde van jullie overgang van studentenleven naar koophuis/huurhuis?

1 opmerking:

  1. Geweldig, dat je dit zo bijhoudt! Ik heb helaas de discipline niet...Wij hebben na onze studententijd ook een huis gekocht (ook met veel eigen spaargeld) en dit ging zonder alles bij te houden ook erg goed. Wij consuminderen nu...en houden alles nu ook heel goed bij...om te sparen voor de studie van de kinderen...voor 3 kids studiekosten: 137.000 euro! Bron(Nibud, ib-groep, rabobank)

    BeantwoordenVerwijderen