Boodschappenbudget onder de loep, waarom geven wij meer uit?

Ons boodschappenbudget. Ik meldde het al in mijn vorige blogpost over de kostenvergelijking tussen 2011 en 2020 dat deze van 200 euro maandelijks in 2011 stilletjes naar 250 en nu zelfs naar 300 euro per maand in 2020 is gegaan. Dat vereist wat dieper graafwerk waar deze stijging vandaan komt en of we eigenlijk wel meer kwijt zijn aan boodschappen dan in 2011.

2011
Laten we beginnen met terug gaan in het verleden. We waren beide nog feitelijk studenten (ook al werkte we natuurlijk wel) en leefde dus ook op die manier. Dat houdt in goedkope bulk maaltijden, maar wel altijd zelf gemaakt! Nooit aten wij uit een pakje of kant en klare maaltijden. Dit helpt de prijs behoorlijk te drukken (en is ook zoveel gezonder) daarnaast hielden we vast aan het principe om voor meerdere dagen vooruit te koken waardoor we alleen een maaltijd hoefde op te warmen. Dit inclusief met de aanbiedingen waarop we onze weekboodschappen deden zorgde ervoor dat we behoorlijk goedkoop konden eten.

Fast forward naar de toekomst
Maar al enige jaren blijkt een budget van 200 euro niet meer toereikend. 250 euro was realistischer en lag ook meer bij onze inmiddels aangenomen levensstandaard, waarbij we minder eten voor meerdere dagen gingen maken en af en toe eens onszelf wat extra’s gunde. De bekende biefstuk :).
Hiermee hebben we het jaren gered door nog steeds op de aanbiedingen te letten. Maar inmiddels zijn we in 2020 aanbeland en zien we dat ons gemiddelde op 300 euro inmiddels staat en nog steeds stijgende is. In juni hadden we zelfs 385 euro te pakken en in maart (door corona) 436 euro (je koopt stiekem toch meer....) De overige tussenliggende maanden vielen dan weer mee met 281 respectievelijk 297 euro. Maar nog altijd boven de 250 euro.

Cijfers
Gelukkig wordt ik geholpen door cijfers van het CBS. Hierin wordt gesteld dat de kosten voor voeding in de laatste 10 jaar (2009/2019) met 14,5% gestegen zijn. Jaar op jaar ziet die stijging van 14,5% er als volgt uit:

Het artikel is van vorig jaar en daarom heb ik zelf nog even de cijfers van de afgelopen 6 maanden erbij gepakt om zo van 2011 terug te rekenen tot deze maand. Hier komen de volgende cijfers naar voren


We komen dan op 16,68% stijging uit vanaf 2011 naar juni 2020. In het afgelopen jaar is er dus wederom een toename geweest in prijzen.

Doorberekenen op ons boodschappenbudget
Door alleen al deze prijsstijging mee te nemen met ons budget van 250 euro per maand komen we al op een bedrag van 291,70 euro uit. Wat dus een grote verklaring is van de kosten. Maar het zou nog steeds betekenen dat we onder de 300 euro zouden moeten uitkomen.

De andere verklaring die we vanaf juni dit jaar hebben is dat we ook de koopzegels erbij komen. Dit is nog eens 10% erbij. Waarmee we komen op 320,87 euro per maand aan boodschappen wat verwacht kan worden.

Daarnaast merk ik dat we sinds we thuis zijn anders lunchen. Normaal namen we de lunch mee naar werk wat vaak niet heel divers was. Terwijl je thuis toch meer de tijd neemt om toch even een lekker broodje te nemen met wat variatie. Dit zorgt er zeker voor dat we hier ook extra kosten aan hebben. 

Een ander verschil is ook dat we tegenwoordig ontbijten. Iets wat ik jaren niet heb gedaan en dus ook zeker voor extra kosten zal zorgen. 
Laten we hier ook ruim voor reserveren en nog eens 10% aan extra kosten in rekening brengen. Daarmee komen we al op 352,96 euro uit.

Dit is dus nog geen verklaring voor de 385 euro in juni, maar ligt meer in de lijn der verwachting. We zullen dus even moeten afwachten hoe juli zich zal gaan verhouden. Maar ik vermoed dat deze op een soortgelijk bedrag gaat uitkomen.

Conclusie
Een groot deel van de kosten zijn te verklaren doordat boodschappen simpelweg duurder zijn geworden met de jaren. Daarnaast is ons patroon door corona ook aangepast waardoor we ook gewoon wat extratjes erbij kopen. Gelukkig, geen gekke dingen!

Hoe staat het met jullie boodschappenbudget?





Reacties

Anoniem zei…
Ik heb niet de financiële ruimte om meer geld uit te geven aan eten..dus het boodschappenbudget is nog steeds hetzelfde als paar jaar geleden.
Maar houdt dat dan in dat je aan het eind van de rit minder dingen kan kopen? Of dat je nog slimmer bent met inkopen? En hoe doe je dat dan?
Uitklokken zei…
Goed dat je nu wel ontbijt, al is het maar een enkele boterham. Beter voor je.
Wij hebben geen boodschappenbudget. Als de rekening leeg is, is het op.
Wij doen eigenlijk al ruim 25 jaar met hetzelfde bedrag : )
Haha, dat zeggen meer mensen ja, maar al jaren ging dat prima.... en ik moet eerlijk zeggen dat ik nu eerder trek heb in de lunch dan anders........
Dat is erg knap! Hoe hou je dat vol? Doe je er nog iets speciaals voor of laat je dingen schieten?
Wij hebben geen budget omdat we dat niet nodig vinden. We koken alles zelf, dus ook geen zakjes en pakjes, we eten zoveel mogelijk biologisch, eten bijna geen vlees, eten alle restjes op en kopen waar mogelijk de aanbiedingen. Er zijn weken dat het wat meer is omdat we dan visite krijgen en dan pakken we uit met eten, maar we kunnen ook met heel weinig lekkere dingen maken en dat doen we ook regelmatig. (zie mijn weekmenu's op mijn blog)
MoneyMeister zei…
Ik ben bang dat ik nog wel iets kan bezuinigen op m'n boodschappen, ik zit in m'n eentje rond de €400 per maand. Ik koop overigens sinds het digitaal kan ook Koopzegels bij de AH, super is dat!
Oe ja dat is wel aan de hoge kant ja! Tijd voor een onderzoekje! Of gewoon acceptatie natuurlijk ;-)

Populaire posts