Waarom zou je een luxe auto willen rijden?

Van de week sprak ik een collega die op vakantie ging en specifiek een dure wagen wilde rijden als huurauto. Zoals jullie weten hou ik erg van autorijden en ben ik behoorlijk “biased” als het gaat om auto’s. Maar ik vroeg mij toch op recht af waarom hij specifiek een “dure” wagen wilde (Gevalletje X5 BMW). Maar hij gaf als reden aan dat met de vakantie je erg veel tijd in de wagen doorbrengt als je een rondrit deed en je daarom toch wel in luxe wilde rijden met alle gemakken van dien.



Ik kon niets anders dan het eens met hem zijn gezien ik zelf ook een beste auto rij, waarin luxe en comfort voorop staat. Vooral ook omdat mijn “normale” woon-werk verkeer elke dag al rond de 160KM is wil ik deze kilometers in rust en comfort kunnen rijden en ik niet uitgeput achter het stuur vandaan kom. Dan kom je vaak al bij duurdere auto’s uit. Daarnaast speelde mee dat we wisten dat we een kleintje wilde en dan is ruimte ook wel erg fijn om in overvloed te hebben. Erg veel keus hou je dan niet meer over zeker niet met ons eisenlijstje als auto fan en veeleisenden vrouw ;-). 

Status symbool
Maar dit is niet iedereen gegeven, wij hebben in overtuiging en door argumentatie gekozen voor de huidige auto. Echter een hoop mensen kopen een auto als statussymbool wat een verkeerd argument is in mijn ogen. 
Ook ik wordt hierop aangekeken, ik begin dan ook niet vaak uit mijzelf over de auto waarin we rijden. Het is mij al meermaals overkomen dat ik opmerkingen erover krijg die niet “positief” bedoeld zijn en echt in de jaloezie sfeer huizen. Zo erg dat ik er niet meer uit mijzelf over praat want ik voel mij er niet gemakkelijk bij. Sterker nog, ik merk aan mijzelf dat ik altijd mij probeer ervoor te excuseren..... Een erg vervelende eigenschap van mijzelf, maar ook van de mensen die er opmerkingen over moeten maken want het is nergens voor nodig.

Status is erg belangrijk voor mensen en een auto is vaak een verlengstuk ervan. Als gevolg hiervan hangt er ook aan het rijden van luxe wagens een stigma waarin je wordt gezien als “aso”, “teveel verdienend”, “patser”, “opschepper”, “drugshandelaar”, etc.
En ik moet toegeven ergens kloppen die aantijgingen wel, maar in de meeste gevallen ook zeker niet. Want wat is er gebeurd met “hobby”, “liefhebber”, “passie”, “bewuste keus”, etc?

Emotie
Een auto is emotie, maar dat werkt twee kanten op. De eigenaar, en de toeschouwer, Beoordelen en vaak veroordelen. Iets wat soms goed gaat (als mensen je kennen en weten hoe je bent) maar vanuit onbekende mensen toch vaak anders wordt geoordeeld en vaak veroordeeld. 

Ik zelf ben nog elke keer dat ik in de auto ga zitten blij en gelukkig dat ik kan plaatsnemen in onze auto. Nu in de corona crisis maak ik veel te weinig kilometers (getuige ook deze blogpost over autokosten). Maar elke keer als ik ga zitten komt er een grote grijns op mijn gezicht. Of zoals ik altijd hier zeg, wanneer we op vakantie gaan met de auto is de autoreis zelf al een kadotje van de vakantie!

Waarom zou je dus niet een luxe wagen rijden als je daar gelukkig van wordt en het een bewuste keuze was? Gun iedereen de ruimte om zelf zijn eigen keuzes te maken en ga zelf eens in een luxe wagen zitten. Ik kan je garanderen, je wilt nooit meer wat anders ;-)

Reacties

N. zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Geld is tijd zei…
Tja, iedereen is natuurlijk vrij om te kiezen waaraan het geld besteed wordt. Als merk ik dat bestuurders van grotere auto's wel erg graag willen dat ik hun bumper van dichtbij in de binnenspiegel kan zien, en dat de knipperlichten het zelden doen. Daar wil ik niet mee zeggen dat jij zulke chauffeur bent;-)
Mijn ervaring is dat het prijsverschil tussen auto's veel groter is dan het luxeverschil, en door een kleinere auto te nemen hoef ik minder te werken, dus minder in dat blik te zitten.
Het grote auto kiezen voor de vakantie is meestal een slecht idee. Zelfs een auto huren voor die paar dagen is vaak veel goedkoper.
Voor mij is het dat ik goed uit de auto kan komen en dat hij mij veilig vervoerd. De zit is erg belangrijk en ik merktee dat ik uit kwam in een hoger sigment. Het is voor mij geen status maar een manier om het werken langer vol te houden.
Als je eenmaal gewend bent aan bepaalde luxe en inderdaad de kilometers maakt is het een no-brainer.
Leuke auto trouwens die je nog wilt rijden :)
Haha, ik ben geen typische “grotere auto” bestuurder. Al zal dat gezegd worden door meerdere mensen ;-)

Verder herken ik je commentaar wel dat prijs/luxeverschil groot kan zijn. Je betaald vaak voor een merk en vooral voor de “opties” die voor een groot verschil zorgen wat in een hoop gevallen niet nodig is of je maar 1x gebruikt. Maar inderdaad als je het alleen voor vakanties kiest is het een dure aanschaf. Ik zie de vakanties dan ook als een kadotje op zich. Primair is het voor het woon-werk verkeer.

Overigens ben ik het met je eens dat een kleine auto kopen enorm scheelt met hoe lang je nog moet doorwerken en als je niets met auto’s hebt, of niet veel kilometers moet rijden raad ik ook zeker niet aan om alsnog een dure auto te kopen. Maar voor de liefhebber of kilometer vreter is het een wereld van verschil hoe je uit de auto stapt aan het eind van de rit.
Ik weet niet zo heel goed wat jullie onder luxe verstaan. Mijn man en ik verstaan er beide iets anders onder. We hebben net een auto gekocht en mijn verlanglijstje was heel anders dan mijn man. Ik wilde cruise control, airco en een cd speler. Mijn man wilde zijn telefoon kunnen aansluiten (ik wil juist niet gebeld kunnen worden in de auto), een trekhaak, voorruitverwarming en weet ik veel wat nog meer. En dit terwijl ik 30.000 rijd met de auto per jaar en hij ongeveer 5.000 ;-)
Het is een auto met voorruitverwarming geworden, ben erg benieuwd of er op onze volgende auto voorruitverwarming ook op mijn verlanglijstje staat.
Haha, herkenbaar hoor. Mijn vrouw heeft ook hele andere eisen dan ik ;-).
Uitklokken zei…
“drugshandelaar”, etc. En ik moet toegeven ergens kloppen die aantijgingen wel
Dat staat wel een beetje apart ;)

Auto droom ik liever over dan dat ik er in rij. Ik heb een ouwe bak, dat is prima omdat ik weinig rij. Op het moment dat dat om wat voor reden verandert koop ik misschien een iets luxere.
Hehe, er zijn mensen die dat denken ;-) en ja soms is het nog echt zo ook!

Maar mooi dat je toekan met een ouwe bak. Als ik dichtbij een baan zou hebben (op fietsafstand) zou het voor mij ook logischer zijn om een oude bak te nemen vanuit een FIRE gedachte, hoe leuk ik auto’s ook vind! Maar als je het niet gebruikt kosten ze alleen maar geld.
robbert zei…
Ook hier (en ben best autoliefhebber) bewust gekozen voor een oude auto (met goede zit, vind ik) rij een yaris Verso van bijna 20 jaar :-)
Maar ook grotere en duurdere auto's gehad (prive en geen lease) ook nieuw gekocht; maar met mijn 6k kilometer/jaar, toch maar gekozen voor zo laag mogelijke kosten :-)
Dus cabrio (als 2 de auto) en motoren weggedaan; voordeel is lagere kosten en eind dit jaar (exta vroeg) met pensioen.
De kosten van een auto op een rij zetten is nooit goed ;-) Een gedeelte moet je dan ook als hobby aanschouwen! Maar lekker dat je eerder met pensioen kan. Dat kan ik mij goed voorstellen!
Schrijver zei…
Ik ben ook van luxe fijne auto's. Wat je daaronder verstaat is natuurlijk subjectief, maar ik kan enorm genieten van een mooie luxe auto. Ik rij zelf een aantal jaren een Alfa Giulietta en mijn man sinds een half jaar een XC90. Ik krijg elke dag weer een glimlach op mn gezicht als ik m zie staan en het rijdt heel soepel en comfortabel. Voor het gezin is de XC90 echt super. Heel veel ruimte, heel relaxt rijden. Ik hou echt van fijne auto's.

Op vakantie in Amerika hebben we een Chevrolet Tahoe gehuurd. Was net iets duurder dan een Qashqai, maar het voegde zóveel toe aan het rondreizen daar. Het was het voor ons echt waard.
Dat zijn inderdaad mooie auto's! En wat je hier beschrijft is precies wat je verwacht van een auto!
Ellen1979 zei…
Bij veel kilometers maken maakt comfort veel uit. En dan nog heb je zeer veer verschillende keuzes. Onze auto wordt door sommigen als luxe gezien, anderen weten de prijs beter :-) Regelmatig als iemand meerijd in onze oude Saab 9-3 van 16 jaar oud, denken ze dat we 60 rijden en vragen eens gas te geven. Dan vragen we op de teller mee te kijken en schrikken ze zich rot, en tikken we zeker de 80 aan (waar 80 is toegestaan). Heel veel comfort voor weinig geld en ook onderhoud kan gelukkig tegen een redelijke prijs bij ons in de buurt. Je wilt er eigenlijk niet in gezien worden, maar zeer comfortabel autorijden kan dus ook best goedkoop ;-)
Daar heb je een goed punt. Als je bereid bent in oudere auto’s te rijden heb je zeker meer keus. Zeker wat betreft de Saab inderdaad. Heb er zelf ook nog een aantal keer in gereden en was inderdaad altijd onder de indruk van het comfort ervan.
Joris zei…
Iedereen wil in comfort rijden. Ik ben het er mee eens dat status of emotie een grote rol kan spelen. Mijn zoon rijdt een Chevrolet cruze die hij zelf heeft getuned. Hiermee wil hij zijn status onder zijn vrienden bewijzen. Ik zelf rij een Mini Cooper Roadster, omdat ik plezier erin beleef. Nadeel van luxe auto’s, is dat ze in trek zijn bij inbrekers. Vaak is een startblokkering niet genoeg om je auto te beschermen.
Tegenwoordig maakt geen enkel alarmsysteem meer enig verschil, afgezien voor de verzekering om tot uitkering te gaan. Als ze ergens interesse in hebben zullen ze het grijpen en vaak nog mee wegkomen ook.

Populaire posts