RES, TVW, De energietransitie van 2021

Nu zal je denken bij het lezen van de titel, waar gaat deze blog nu over? Nou, over zaken en termen die wij als burger echt moeten leren kennen, maar tot op heden nog weinig in het nieuws zijn gekomen. We zitten namelijk midden in een energietransitie en vanaf 2021 dienen alle gemeentes een plan te hebben gepresenteerd hoe ze die willen gaan uitvoeren, en nog belangrijker, hoe dat impact op ons zal hebben, alsmede, hoeveel gaat ons dat kosten?
Ik weet niet hoe het met jullie gemeente zit, maar ik heb er nog niets over gelezen tot enkele weken geleden.


Online bijeenkomst
Er zou een online bijeenkomst georganiseerd worden waarin ze toelichting zouden geven op een voorlopig plan hoe ze om zouden willen gaan met de energietransitie. Deze stond welgeteld 1 dag voordat de bijeenkomst zou plaatsvinden in ons stadsblaadje, wat ik zelf al erg kort dag vond, maar ik was nog op tijd om mij aan te melden.
Al gauw kreeg ik echter een mailtje dat de bijeenkomst verplaatst zou gaan worden door “vakantie”. 

Jammer want ik was wel erg benieuwd wat onze gemeente van plan was. Daar liet ik het echter niet bij en ben wat gaan rondstruinen op internet. Waaruit blijkt dat er een compleet orgaan bestaat (de RES (Regionale Energie Strategie)) die Nederland heeft opgedeeld in 30 regio’s. Per regio kan je bekijken wat het advies is aan de gemeentes vanuit deze organisatie ten behoeve van de energietransitie voor zowel elektra als warmte (TVW (Transitie Visie Warmte). Erg handige website moet ik zeggen met ook erg veel informatie.

Impact op onze regio
Ik heb thuis nog geen zonnepanelen laten installeren om de simpele reden dat ik niet weet hoeveel ik er nodig heb en het nog steeds elk jaar goedkoper en efficiënter wordt om ze te leggen waardoor ik het blijf uitstellen. Tuurlijk het is een slimme investering, die zichzelf in 7-8 jaar terugbetaald. Maar we verbruiken al dusdanig weinig stroom dat we elk jaar al geld toe krijgen op elektra (heffingskorting energiebelasting) wat in 2020 nog eens is verhoogd is. 
Daarnaast speelt mee dat ik ook in afwachting was van het plan van de gemeente. Moeten we aan de warmetepomp? Komt er een warmtenet? Hoe gaan ze de wijk klaarmaken voor de energietransitie? Allemaal vraagstukken die een behoorlijk verschil maken in de elektrabehoefte van een huis. Het is zonde om je dak vol te leggen, om er vervolgens geen gebruik van te kunnen maken. Zeker met de veranderende manier van salderen in aankomst (waarbij zelfverbruik centraal staat)

Zoals gezegd, de RES heeft een rapport per energieregio beschikbaar waarin je het voorlopige plan kan teruglezen. Het is een zeer hoogover plan die nog veel details mist, maar je wel een idee geeft waar ze aan denken.
In ons geval lijkt het op de volgende zaken.

Elektra

Het algemene advies is om vooral te investeren in zonne-energie en wind-energie. Dit zie je dan ook terug in het advies op wijk en regio niveau.

Wijkniveau:
Geen grote aanpassingen in de planning, het advies is om hoogbouw te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen en grote parkeerplaatsen (te denken aan flatgebouwen en de bijbehorende parkeerplaatsen wat dus inhoudt overdekken van de parkeerplaatsen en daarop zonnepanelen leggen). Ik vermoed dat hier nog wel een subsidie of iets dergelijks voor zal komen om het aantrekkelijk te maken om zonnepanelen neer te leggen.

Regio-niveau:
Hier wordt het wat interessanter. Door de beperkte ruimte voor grote zonneparken wordt hier vooral uitgeweken naar de snelwegen en de ruimte hieromheen. Hier zal een studie worden opgestart wat het best te gebruiken is, wind, zon of een combinatie van beide zonder voor teveel overlast te zorgen.

Wat betekent dit voor ons?
Eigenlijk niet zoveel, onze woonwijk wijzigt niet heel erg, en persoonlijk heb ik er niets op tegen om de ruimte om de snelweg te gebruiken voor elektra opwerk gebruik. Of dit in de vorm is van windturbines of zonne energie, of zelfs een combinatie van de twee vind ik beide prima. Dat dit horizonvervuiling geeft zal ongetwijfeld, maar nu wordt de ruimte niet gebruikt en dat is helemaal een slechte zaak in mijn ogen.

Warmte

Hier is een gemixed advies gegeven. Om door te zetten met warmtenetten waar deze al liggen en huidige plannen voor biomassa door te zetten (waar ik zo mijn mening over heb). Evenals gebruik te maken van de restwarmte van lokale industrie. Daarnaast gaan ze onderzoeken waar het mogelijk is om aardwarmte te exploiteren al zal dat op kleine schaal plaatsvinden. Echter als alternatief voor bovenstaande opties wordt een warmtepomp genoemd.

Wijkniveau:
Zo gedetailleerd als voor elektra zijn ze niet voor warmte. Er staat dan ook niets specifiek voor onze wijk genoemd. Hiervoor moeten we echt wachten wat de gemeente bedenkt. Wordt het een warmtenet met een omstreden biomassa centrale? Of moeten we toch een warmtepomp? Of wellicht wel aardwarmte? Het is koffiedik kijken op dit moment.

Wat betekent dit voor ons?
Aangezien het nog niet bekend is hoe wij ons huis moeten gaan verwarmen is het ook niet bekend of we rekening moeten houden met een warmtepomp en de daarbij behorende elektra verbruik. Ik verwacht niet dat aardewarmte een optie is bij ons en we hebben te weinig grote industrie die kan voorzien in warmte. Wat overblijft is de optie warmtepomp of warmtenet. Die laatste verwacht ik ook niet vanwege de biomassa discussie. Waardoor je terugvalt op gasgestookte warmtecentrales..... maar is dat nu net niet waar we vanaf willen?
Mijn geld staat dus op een warmtepomp installatie, de vraag is alleen, is dat zo en vanaf wanneer gaat dit gelden. Daarnaast houdt dit wel in dat we ook ons huis moeten gaan aanpakken. We hebben natuurlijk al grote verbouwingen gedaan en geïsoleerd wat we konden, maar het kan altijd beter om zo een warmtepomp ook daadwerkelijk een optie te laten zijn. Dit zal sowieso weer nieuwe radiatoren ook betekenen (LTV radiatoren) of wellicht nog grondiger aanpakken door vloerverwarming te gaan neerleggen.

Echter dit alles is onder voorbehoud van hoe.
A. De gemeente dit zal presenteren voor onze wijk
B. Hoe ze de bewoners tegemoet gaan komen om de huizen geschikt te maken

Vooral dit laatste zal een flinke klus worden en een hoop geld kosten. Ik ben dan ook benieuwd hoe ze dit willen realiseren. Ik wacht nogmaals een uitnodiging af van de gemeente voor uitleg! Ik ben serieus benieuwd!

Hoe staat het in jullie gemeente met de energietransitie?

Daarnaast nog een sitenote van mij.
Nergens in het rapport wordt er gesproken over toekomstige verwarmingsmethodes, zoals bijv elektrische CV ketels, of waterstof CV ketels die herbruik maken van het gasleidingen netwerk. Of andere methodes van verwarmen die nu in de experimentele fase zitten, echt vooruit strevend zijn de rapporten dan ook niet. Wellicht een bewuste keuze, maar toch opvallend!

Reacties

Anoniem zei…
Kwam deze site tegen: https://gasloosvooriedereen.jouwweb.nl/
Deze familie is aan het experimenteren geslagen en heeft iets gevonden wat voor hun het beste past. Zelf ook aan het onderzoeken geslagen en ben tot de conclusie gekomen dat inductie koken goedkoper is dan op gas met huidige maand energieprijzen. Alle berichten op internet op koken gas/inductie zijn volgens mij achterhaald door energiebelasting wijziging per 01-01-2020 waarbij gas extra belast wordt. Eerder al aangegeven dat Naked Energy leverancier goedkoper maandcontract aanbied. Overstappen heeft mij geen problemen op geleverd. Nu nog aankijken hoe maandcontract zich in wintertijd ontwikkeld qua gas/electriciteits prijs.
Interessant inderdaad. Ik ga eens mij verder verdiepen in die website! Bedankt!

Populaire posts