Wat is de goedkoopste bank om bij te bankieren?

Tegenwoordig hoeven we niet meer blogs te schrijven over welke bank de beste spaarrente heeft want het is allemaal slecht, daarom kan je tegenwoordig als je in de markt bent om van bank te switchen kijken naar de goedkoopste bankrekening op jaarbasis hoewel dit ook discutabel is, want de laatste tijd verhogen de meeste banken de kosten aanzienlijk of “reviseren” ze de kosten op een andere manier, waardoor je als klant alsnog meer kwijt bent. In plaats van de rente omlaag te gooien, doen ze simpelweg de kosten verhogen, gezien ze bang zijn dat mensen weg gaan als de rente onder de 0% komt.



Desondanks is het goed om af en toe nog eens te kijken of het goedkoper kan, want door de verschuivende beweging van rente naar kosten en huidige methode van bankieren (meer draadloos/mobiel/etc) is het wellicht ook eens goed om niet naar de meest traditionele banken meer te kijken. Het kan namelijk goedkoper!

Een overzicht van de goedkoopste bankrekeningen op dit moment.


Niet traditionele bank
Als je iets verder durft te kijken dan de grootbanken is er een wereld van goedkope, zelfs gratis, banken waar je kan bankieren tegenwoordig en die toch nagenoeg dezelfde functionaliteiten bieden als een traditionele bank, tijd voor een deepdive op de niet standaard banken.

Moneyou GO
Het klinkt als een buitenlandse bank, maar is het niet. Het is een dochter van de ABN AMRO bank en valt daarmee ook onder de banklicentie van ABN, waardoor je zeker bent van het depositogarantiestelsel een fijne gedachte.
Moneyou GO bied je de mogelijkheid om in potjes te werken en online betalingen te doen via elk potje dat je hebt aangemaakt voor een makkelijk overzicht. Dit is ook mogelijk met de gratis betaalpas die je kan aanvragen. En dat allemaal voor 0 euro!

Het enige nadeel aan deze rekening is dat je wel een tegenrekening moet hebben bij een andere bank. Hierdoor kan het zijn dat je (indien je kiest voor een betaalde tegenrekening) er toch kosten aan kleven.

N26
Dit is inmiddels geen nieuwe speler meer maar toch nog redelijk onbekend bij het grote publiek. Het heeft zijn eigen banklicentie, weliswaar niet in Nederland maar wel in Duitsland, waardoor je alsnog geniet van het depositogarantiestelsel van europa. 
N26 bied je naast een bankrekening ook creditcard opties en als klap op de vuurpijl dat allemaal voor 0 euro. Hierbij is er niet het nadeel om een tegenrekening nodig te hebben. 

Transferwise
Een speler die ik voorheen ook nog niet kende, en zich vooral richt op de “internationale” personen die veel buitenlandse transacties doen. Het is dan ook mogelijk om meerdere bankrekeningen te openen voor verschillende valuta’s. Daarbij is het ook mogelijk om een Europese rekening te openen met euro;s. Hierbij krijg je ook bankpas, maar niet op Maestro/VisaPay gebaseerd, maar op MasterCard. Het is dus niet zo gangbaar geaccepteerd als de overige opties. Wat ook inhoudt dat je bij het opnemen van geld geld moet betalen voor de transactie.

Hierbij komt een extra nadeel naar voren dat het weliswaar een brits instituut is, maar dat deze niet onder het depositiogarantiestelsel valt. Voor iemand die een goedkope bankrekening zoekt is dit niet zo een handige optie, maar voor iemand die veel in vreemde valuta betaald kan dit een goede optie zijn.

Openbank
Een recent nieuwe “grote” bank die op de Nederlandse markt zijn intrede doet is Openbank. Van origine een spaanse bank en onderdeel van Santander en alsmede daardoor ook onderdeel van het depositogarantiestelsel. 
Deze bank bied je de standaard voordelen van een grootbank en bied ook netjes Maestro passen aan voor 0 euro. 
Deze bank heeft in het verleden aangegeven dat het zijn geld voornamelijk wil verdienen met beleggende klanten. Waardoor deze in staat is een totaalpakket aan te bieden voor geen kosten. Echter zoals wel vaker met nieuwkomers kunnen de spelregels zomaar veranderen. 

Monese
Wederom een bank die ik hiervoor niet kende, maar toch voor 0 euro zijn diensten aanbied is Monese. Een Britse online bank die alles via een app regelt. Hier is het niet mogelijk om te internetbankieren en ben je verplicht alles via de app te regelen. Dit kan een heikel punt zijn voor enkele mensen die dit niet liever hebben.
Daarnaast bieden ze een mastercard oplossing aan waar je eerst geld op moet zetten. Het is hiermee een Debit kaart met een tegoed. 
Als extra nadeel geldt hier dat ze niet onderdeel zijn van het depositogarantiestelsel en voor de meeste mensen door de bovenstaande constructie niet de beste oplossing.

Revolut
Dit is ook al een wat bekendere naam in de bankwereld en bied ook een betaalrekening die zich richt op de internationale klanten vanwege de valuta mogelijkheden. Dit is wederom een brits bedrijf met ook wederom geen depositogarantiestelsel. 
Het is wel een volwaardige rekening zonder limitaties, op het aanvragen na, dit moet via een telefoon/app gebeuren. Als je meer wilt zul je echter wel moeten upgraden naar een betaalde dienst.

De overige spelers zijn bekende grootbanken en behoeven geen verdere toelichting gezien de Nederlandse banken verder wel een soortgelijk aanbod aan diensten heeft.

Nu ben ik altijd huiverig om te switchen gezien ik best tevreden ben over mijn grootbank, op de kosten na, en overstappen ook weer een gedoe is. Echter als extra bankrekening zijn de bovenstaande 0 euro kosten natuurlijk aantrekkelijk om aan te houden. 

Zijn jullie al geswitched naar een gratis online bank?


Reacties

Uitklokken zei…
Heel eerlijk gezegd blijf ik liever bij mijn grootbank voor het dagelijkse betalingsverkeer. De kosten zijn alleszins te overzien.
Het is vooral goed om een alternatief te kunnen hebben. Zelf heb ik een combinatie van banken waaronder een aantal gratis (moneyou bijv) maar meer om het geld te kunnen spreiden. Als hoofdbank gebruik ook gewoon lekker ING.

Populaire posts