Waterverbruik met +49% gestegen in 2020!

 Ik hou heel veel cijfers bij, maar waar ik heel weinig aandacht aan besteed zijn cijfers voor ons waterverbruik. Reden hiervoor was en is simpel. Ons waterverbruik is dusdanig laag dat bijhouden niet erg veel zin heeft. Zo gezegd, zo gedaan en de cijfers zijn dan ook alleen een jaarlijks terugkerend geheel als het luik open gaat om de watermeterstand door te geven. Dit jaar echter, niet verassend natuurlijk, is de trend echter doorbroken en verbruiken we veel meer water dan anders.

Waterverbruik met +49% gestegen in 2020!

Waterverbruik door de jaren
Laten we beginnen met een overzicht vanaf 2017. (De jaren ervoor zijn vergelijkbaar)

Waterverbruik met +49% gestegen in 2020!

We waren in 2017 tot 2020 een 2 persoons huishouden en vanaf 2020 een 3 persoons huishouden. Om het te staven met hoe zich dit verbruik verhoudt tot het gemiddelde heeft het Nibud dit overzicht gemaakt.

Waterverbruik met +49% gestegen in 2020!

We hebben jarenlang geleefd als een eenpersoons huishouden qua waterverbruik. Niet zo gek ook natuurlijk want we waren allebei fulltime aan het werk wat het waterverbruik thuis verminderd. Immers, je gebruikt de wc, koffie, thee, etc allemaal op locatie. 

Maar eerst de stijging in 2019
Wie in 2019 goed oplet ziet ook een “lichte” stijging met de jaren ervoor en die is volledig te verklaren door de aanleg van de tuin in 2019. We zijn er zuinig op geweest, en in de zomerperiode dan ook goed van vocht voorzien. Dit resulteerde in ongeveer 2-5 m3 extra verbruik. Wat in 2020 ook is voortgezet, al was het dit jaar door de lockdown en andere prioriteiten in het leven een herhaling van dezelfde plantjes, economisch gezien was het water goed besteed ;-). Ik heb nooit geweten dat plantjes zo lang konden overleven en opnieuw konden bloeien. Het scheelde ook dat het niet een erg koude winter was waardoor veel overleefd heeft.

2020 dan?
Ik was al erg benieuwd hoe 2020 de boeken in zou gaan, niet alleen vanwege de pandemie, maar ook vanwege het feit dat we gezinsuitbreiding hebben mogen krijgen. Iedereen met kinderen weet dat je nu meer wasjes draait, vaak aan het “badderen” bent met de kleine en steriliseren tot je erbij neervalt en dat alles resulteert in meer water verbruik. 
Maar het thuiswerken zal toch echt de boventoon hebben gevormd in meer verbruik. Want we zijn uitgekomen op een stijging van +49%!. Een ongelooflijke stijging en ik schrok er ook wel van dat het zo sterk zou stijgen. Maar relatief gezien naar een 3 persoons huishouden is het nog steeds peanuts. Sterker nog, zelfs voor een 2 persoons huishouden zitten we onder het gemiddelde! Wat dat betreft valt ons verbruik dus reuze mee. 

Kosten
Qua kosten leven we wat dat betreft echt in een waterland, waar drinkwater belachelijk goedkoop is. Want de totale kosten aan drinkwater (inclusief belastingen e.d.) dat we nog niet via ons termijn bedrag hebben betaald bedroeg slechts 30 euro....... Op een stijging van +49% en een hoger verbruik van ruim 25.000 liter water. Absurd eigenlijk, zeker als je bedenkt dat er op de wereld mensen geen geld hebben voor water of plekken waar geen water is, mogen we ons maar van geluk spreken dat we een overvloed hebben.

Hoe zit het met jullie waterverbruik in 2020?

Reacties

Geldsnor zei…
Ons "jaar" liep van 1 augustus 2019 t/m 30-aug 2020. Iets meer dan een jaar dus. Het verbruik lag in die periode op 141m3, teruggerekend per jaar op 130m3. Sinds de opname van de meterstand op 30 augustus hebben we 51m3 water verbruikt, ongeveer 10m3 per maand dus. Daarmee zouden we dit jaar op 120m3 uit kunnen komen. Even gerekend zonder de baby die (letterlijk) ieder moment kan komen.

We zijn een gezin van 4 (nog), maar hebben een redelijke tuin: bijna 600m2. Bovendien woon ik op het warmste & droogste plekje van Nederland, wat betekent dat het in leven houden van verse aanplant aardig wat water kost op deze oppervlakte.
In ons vorige huis (met zelfde gezinsgrootte) zaten we op 128m3. De tuin (en zomer) was vergelijkbaar. Het jaar daarvoor (2017) zat ik op 121m3, hetzelfde als het jaar dáárvoor.

In 2015 zaten we op 84m3.
Wassen & meer douchen heeft uiteraard een grote impact. Wat bij ons niet of nauwelijks telt is het steriliseren. We hebben zo'n Philips advent sterilisator. Daar doe je 200ml water in en doe je in de magnetron. Dat doen we in "babytijd" 2x per dag. Dat is 0,146 m3 per jaar.
Dat is nog steeds netjes verbruik, zeker gezien jullie tuin. De baby zelf heeft op zich weinig effect moet ik heel eerlijk zeggen. Steriliseren is inderdaad via de magnetron geweest en de was viel ook reuze mee. In het begin was er een aparte was, maar die is al snel gereduceerd tot meedraaien met onze was erbij om de trommel te vullen (gelukkig). Waar bij ons echt he verbruik in zit is het thuiswerken (meer naar de wc) en simpelweg meer thuis de voorzieningen gebruiken dan op werk.
Ik had graag willen weten hoe het verbruik stijgt door de baby, maar helaas is het nu totaal vertekend door het thuiswerken. Ach ja... Ik vermoed dat het minimaal is zoals jij ook al aangeeft.
Wij zitten, als gezin van 4, op een verbruik van 90M3. Iedere jaar stijgt het een beetje. De jongens worden ouder en staan langer onder de douche, ook dit jaar voor het eerst een flink zwembad in de tuin. Gelukkig maar een keer hoeven vullen ;)

Populaire posts