Nettowaarde 2021 - 500.000 euro!

 In navolging van vorig jaar waarin ik voor het eerst onze nettowaarde onthulde is het ook dit jaar weer tijd om een update te doen op onze nettowaarde. Dit is iets wat ik slechts 1x per jaar de balans van opmaak, en daarna nog één keer een update als alle cijfers compleet zijn. Daarom ben ik in de kerstvakantie bezig geweest alles weer op een rij te zetten om tot het antwoord te komen, wat is onze nettowaarde van 2021 geworden?

Zoals altijd laten we beginnen met de cijfers.

p.s. de cijfers in het geel zijn nog niet compleet en geven de stand weer van december 2020, deze zullen geupdate worden in een latere blogpost net zoals voor vorig jaar is gebeurd hier. Tevens bevatten deze cijfers geen informatie over de 1st, 2de en 3de pilaar van pensioen. Ook zijn hier geen andere zaken zoals inboedel, auto of andere zaken in meegenomen.Mijlpaal bereikt! 500.000 euro!
Laten we met een klapper binnenkomen, onze totale waarde - schulden + woz is boven de 500.000 euro gekomen! Sterker nog, een ruime 559.000 euro is bereikt! Een onwerkelijk bedrag die elk jaar hoger en hoger wordt en ook steeds sneller voor mijn gevoel aan het groeien is. Maar jeetje mineetje, een half miljoen...... Ongekend gewoon en ook even een momentje voor mij en mijn vrouw die we hebben gevierd dat we op zo een mooie mijlpaal zijn gekomen. Helaas is het meerendeel van deze waarde in stenen en heb je er niet zoveel aan, maar desondanks is het een mooie mijlpaal.

De cijfers per 1 januari 2021
Laten we door de cijfers eens heenlopen, want er zijn wat opvallende items terug te vinden die mij verbaasde.

Spaartegoed
Laten we beginnen met het spaartegoed, zoals de optellende lezer weet was het plan om in 2020 meer geld richting de beleggingen te duwen om zo het spaartegoed, met de lage rente en hoge inflatie, te verkleinen. Ik denk dat het veilig te stellen is dat dit doel niet is gelukt, sterker nog, het spaartegoed is verder gestegen, waar deze in 2020 netjes was gedaald. Ongelooflijk eigenlijk gezien we elke maand 2600 euro richting beleggingen duwen en er ook nog een extra injectie richting de beurs is gegaan in maart van dit jaar..... dat geeft eigenlijk ook aan hoe fortuinlijk we het wel niet hebben in huize Luxe of Zuinig..... Letterlijk een luxe probleem die feitelijk geen probleem mag worden genoemd. Toch is het een missie om in 2021 hier wat aan te gaan doen, een groot gedeelte heb ik in groen sparen gestopt zodat er geen vermogensrendementsheffing op wordt geïncasseerd, inclusief een fiscaal voordeeltje  en een gedeelte staat in deposito's. Maar feitelijk wordt het elk jaar minder waard. Zonde dus en iets om wat mee te gaan doen in 2021.... Nu alleen nog een goede strategie gaan bedenken.

WOZ
Hier heb ik nog niet het officiële cijfer van, die komt pas ergens in februari, dit is een schatting op basis van de stijging van de huizenprijzen van 6-7%. Ik verwacht dat dit wel redelijk accuraat is met de werkelijkheid en dat we boven de 300.000 uitkomen. Ongelooflijk eigenlijk dat we van 204.000 af komen. Maar ik ben benieuwd of dit inderdaad een correcte schatting is.

Aandelen
Qua aandelen is sinds vorig jaar een flinke stroomversnelling in gekomen. Sinds januari 2020 gaat er in plaats van 1000 euro, 2000 euro in de fondsen. Daarnaast leggen we ook nog in, in het bedrijf bij mijn vrouw, maar die laat ik even buiten beschouwing in onze nettowaarde.  Feitelijk leggen we sinds januari 2000 euro in wat elk jaar 24000 euro extra inleg is. Inclusief de extra boost in maart van dit jaar is er dit jaar behoorlijk wat geld naar de beurs gestroomd, maar de beurs is ook, ondanks het knotsgekke jaar, enorm goed geëindigd. Waardoor er ook een stukje waardevergroting in zit. Ik heb voor het gemak even de waarde uit december genomen, maar het is een korte optelsom, en niet de officiële waarde, die zal ik updaten zodra ik deze heb gezien de december aankoop er nog bij moet komen.

Hypotheekschuld
Ook deze is dit jaar weer afgenomen, niet met een erg groot deel, slechts 7500 euro. Maar dit bedrag past precies in de strategie die wij hebben met onze hypotheek aflossen, waarover binnenkort meer. De loan to value is in ieder geval onder de 70% gekomen op basis van de geschatte WOZ waarde. En dat was precies het doel wat ik onszelf had gesteld. Ook hier is het hard gegaan, 6 jaar geleden was onze loan to value 124%.... Ongelooflijk hoe hard soms dingen kunnen gaan.

Totale waarde (Spaar + aandelen)
Zonder het huis mee te rekenen is onze waarde 462.000 euro geworden. Een toename van ruim 71.000 euro afgelopen jaar. Het hoogste bedrag ooit mede mogelijk gemaakt door de weinige uitgaven door de pandemie. Het exacte bedrag is nog even spannend, maar dat komt precies overeen met een volledig jaarsalaris wat we opzij kunnen leggen dit jaar. Wow,  gewoonweg wow! Dat is echt een prestatie waar we trots op zijn door echt op te letten wat we doen en niet mee te doen aan de lifestyle inflatie die vaak plaatsvind bij hoge salarissen. 

Totale waarde (spaar + aandelen - schulden)
Halen we onze schulden er vanaf (Hypotheek is de enige schuld die we nu nog hebben gelukkig) zitten we op 249.000 euro. En dat is afgerond toch mooi een kwart miljoen (want dat klinkt toch beter ;-) ). Ook dat gaat de goede kant op. Maar zoals ik al aangaf willen we ook nog iets met de hypotheekschuld doen. Wat hoor je binnenkort.

Totale waarde (spaar+aandelen - schulden + woz)
En ja dan kom je dus op het astronomische bedrag van 559.000 euro.... Het blijft ongelooflijk, een half miljoen waard op onze leeftijd. We zijn er enorm trots op en dit is dan ook echt een leuke verassing die we gehaald hebben.

Vooruitblik op 2021
Zo een jaar als 2020 is ongekend, en verwacht ik in 2021 dan ook zeker niet te kunnen evenaren. We zijn zoals eerder gezegd allebei een dag minder gaan werken wat 20% minder inkomsten voor het hele jaar zal opleveren. Bovendien zal er dit jaar geen meevaller zijn met mijn werk, en zal mijn bonus lager uitvallen dan voorgaande jaren. Allemaal zaken die ervoor gaan zorgen dat we vele duizenden euro’s minder inkomsten zullen hebben en dus ook niet meer zulke bedragen kunnen noteren. Is dat erg? Zeker niet want we zullen nog steeds royaal de nettowaarde kunnen uitbreiden al zal het simpelweg nu wat langzamer gaan dan hiervoor. Bovendien hopen we dat we in 2021 wat meer geld mogen gaan uitgeven. Dat zou namelijk inhouden dat we het woord “corona” niet meer hoeven te horen en weer lekker ons ding kunnen gaan doen. En wees nu eerlijk, fijn leven en genieten van leuke dingen doen met je kinderen is toch vele malen beter dan NOG sneller FIRE te worden!

2021 wordt een interessant jaar in ieder geval, en ik ben weer erg benieuwd naar de cijfers aan het eind van het jaar.

Hoe is het met jullie nettowaarde?


Reacties

 1. Ah, dus jullie zijn ook al guldenmiljonairs. Zo zijn wij het maar gaan noemen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja inderdaad! Leuk gevonden!

   Verwijderen
  2. Ja dat doen wij ook 😊. Toen ik klein was zei ik stellig tegen m’n lagere schoolvriendjes dat ik voor m’n 40ste miljonair zou zijn. Een paar maanden geleden, op m’n 40ste verjaardag herinnerden ze me hier aan en vonden het heel grappig dat het niet gelukt was (omdat ik geen Porsche rijd?). Toen moest ik heel erg m’n best doen om maar niet te vertellen dat het stiekem toch gelukt was (in guldens dan).

   Maar mooie prestatie luxeofzuinig, wat een astronomisch bedrag heb je bij elkaar geschraapt! En het gaat alleen maar harder vanaf nu waarschijnlijk. Snap alleen niet waarom je zo’n bak spaargeld heb aangehouden al die tijd?

   Verwijderen
  3. Rijke en tevreden mensen lopen vaak niet te koop met hun rijkdom ;-) Zo wij ook niet. Echter is het beeld in de wereld vaak dat rijkdom gelijk staat aan dure dingen hebben. Wij weten inmiddels wel beter haha. Mooi dat jullie jezelf ook “guldenmiljonairs” noemen!

   Maar bedankt! Wij zijn er ook wel trots op ja. En qua spaargeld... Tja, het zat vast in Deposito's voor 3-4% voor enkele jaren, aandelen waren niet mijn ding, spaarrente / risico voelde beter voor mij.... Legio aan redenen eigenlijk. Inmiddels is dat aan het verschuiven zoals je ziet, maar helaas nog niet snel genoeg.... Daarom probeer ik de schade te beperken op het spaargeld door “groen” te sparen met fiscale voordelen tot de max voor twee personen en de deposito’s die ik nog heb te koesteren om inflatie en VRH op te vangen en langzaam aan naar de beurs af te laten vloeien.... Maar goed, vorig jaar is, ondanks goede pogingen, dat niet helemaal gelukt en is het alsnog gegroeid......... Gelukkig de beleggingen ook ;-)

   Verwijderen
 2. Onze nettowaarde is in 2020 -door fikse terugslag in inkomen door Corona- met slechts €16k gegroeid, maar is op dit moment exact gelijk aan die van jullie. Onze NW zit overigens ook grotendeels in stenen, maar wordt binnenkort liquide. We hebben namelijk in december ons huis verkocht. En hebben iets goedkopers teruggekocht. Euro miljonair voor mijn 50e (nu 44)!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts