Ouderschapsverlof ingegaan, wat kost mij dat?

Even weer een blogpost over mijzelf, met een vleugje over kosten want het is niet voor niets een personal finance blog :)

Ouderschapsverlof
Vandaag is het zover, mijn eerste officiële ouderschapsverlof dag is ingegaan, het is een beetje gek natuurlijk, want zo veel anders is het niet dan andere dagen, gezien ik al sinds Maart niet meer naar kantoor ben geweest. Enige grote verschil is dat ik niet achter mijn laptop zit maar nog wel achter mijn ipad....... Wat ook meteen een nadeel is, want naast het schrijven van deze blogpost is de verleiding ook erg groot om af en toe even de werkmail door te nemen zodat ik morgen minder bij hoef te lezen.

Hoeveel kost die ouderschapsdag mij?
We hebben er bewust voor gekozen dat wij allebei een dag minder gingen werken. Niet wetende dat we alle dagen van de week thuis zouden gaan zijn in deze periode. Deze maand betekent dit dat ik slechts 1 dag minder deze maand werk, maar ik heb wel mijn salarisstrook al ontvangen en kan dus exact zien hoeveel een dag minder werken mij kost.

8 uur minder werken: 241,76 per dag
Bruto/netto KM verrekening: 18,23 per dag (dit is effectief rond de 9 euro minder)

Bij elkaar kost 1 dag ouderschapsverlof mij rond de 260 euro bruto per dag. Voor het gemak ga ik even uit van 50% belasting wat dus neerkomt op 130 euro netto per dag wat ik inlever. In een maand waarin ik 4 dagen vrij neem kost mij dit dan 1040 euro bruto en ongeveer 520 euro netto. Dat is een behoorlijke bak met geld. Maar zoals altijd geldt, dat tijd doorbrengen met je kind onbetaalbaar is. Nu na een halve dag lekker bezig te zijn geweest met de kleine moet ik dit inderdaad beamen! Geen haar op mijn hoofd die er spijt van heeft om deze keuze te maken!

Hoe gaat het verder?
Vrouwlief en ik zijn nu beide weer aan het werk, beide 4 dagen in de week, en onze dochter is inmiddels ook 3 dagen in de week naar de opvang. We zijn gewend geraakt aan de het nieuwe normaal, van zowel het shoppen als het thuiswerken. Hoewel het shoppen nog steeds niet erg bevalt met al die regels, waardoor je eigenlijk niet echt veel shops bezoekt. Een tuincentrum bijv, is voor ons altijd een leuk uitje, maar het staat als sinds maart op mijn lijstje en ik ben er nog steeds niet geweest...... Goed voor de portemonnee, maar je komt bijna nergens. Het thuiswerken daar en tegen is wel een blijfertje, iets wat ik ook zeker ga instellen na dit alles weer voorbij is, is minimaal 1 dag, en wellicht zelfs 2 dagen lekker thuis te gaan werken. 

Met dochterlief gaat ook alles goed en het is een prachtige periode om alles mee te maken. Ik zie dat dan ook echt als een kadotje. Ik had mij ingesteld op 1 maand dat ik erbij kon zijn, maar dat zijn inmiddels 3 maanden geworden, en ik schat in dat ik ook de 6 en wellicht zelfs 9 maanden ga meemaken vanuit huis. Een beter kado is er niet voor een vader kan ik je vertellen! 

Zo dit was weer een update vanuit mij. Op naar nieuwe financiële blogs!

Reacties

GeldHamster zei…
Leuk artikel en relevant voor mij om te lezen. Zelf verwacht ik ook een kleintje vanaf oktober 2020. Wij zijn van plan de kleine niet naar een kinderopvang te brengen. Als ik dan jouw berekening erbij pak scheelt het misschien 120 euro netto aan inkomsten maar daarnaast ook geen kosten aan kinderopvang. Als aanvulling op jouw blog: als je geen kinderopvang nodig hebt door ouderschapsverlof dan is het netto nog gunstiger! Dit is voornamelijk zeer gunstig als je veel verdiend vanwege de impact hiervan op kinderopvang toeslag.
Allereerst gefeliciteerd! Je gaat een mooie tijd tegemoet!
Onze opvang kost 5,75 per uur (gastouder) met toeslag van tussenbureau 0,75 cent per uur is dit 6,50 per uur. Wat voor een dag bij ons met 10,5 uur opvang 68,25 kost.

Hier krijgen wij natuurlijk wel kinderopvangtoeslag voor terug, maar inderdaad doordat wij allebei een “hoog” inkomen hebben is die toeslag niet erg denderend. Ik geloof (exacte cijfers weten we pas aan het einde van het jaar) dat we nog zelf 4,50 moeten betalen per uur. Waardoor we per dag alsnog 47,25 kwijt zijn.
Echter dit is nog altijd veel minder dan niet gaan werken.

Uit nieuwsgierigheid hoe wil jij de opvang vermijden? Ga jij of je partner stoppen met werken of ga je de familie inzetten voor opvang? Dit laatste hebben wij bewust niet voor gekozen gezien we geen “contract” aan willen gaan met familieleden. We houden het graag gezellig :)
B - MMML zei…
Leuk artikel! En ook voor mij enigszins interessant! Wij verwachten half augustus een kleine. Mijn vrouw en ik werken nu al een paar jaar 4 dagen. Wanneer de kleine er is kan mijn vrouw tot een half jaar thuis blijven (door opgebouwde vrije dagen en zwangerschapsverlof). Daarna zal ze 3 dagen gaan werken.
Voor mezelf zal ik eerst 4 weken vrij en ga ik daarna 1 dag minder in de week werken(leve aanvullend geboorteverlof voor partners!!!) nemen en wanneer ik een vast contract krijg zal ik in overheidsdienst komen en dan is er de mogelijkheid tot betaald ouderschapsverlof(50%, een jaar lang). Daar wil ik dan ook gebruik van maken en zo een jaar lang een dag minder gaan werken. Dat zal alleen pas vanaf volgens jaar ergens zijn.
Dit alles zorgt ervoor dat we maximaal 2 dagen in de week iets van opvang moeten regelen.
Ah! Voor jou dan ook, Gefeliciteerd! Je gaat een leuke tijd tegemoet!

Lekker dat je al 4 dagen werkte, dat was voor ons anders, allebei fulltime, we hebben overigens wel al besloten om nooit meer terug te gaan naar 5 dagen werken.

Wel een luxe bij de overheid ja, helaas is het bij ons 100% uit eigen zak, maar goed zoals ik al zei, het is maar geld. Tijd met je kind is onbetaalbaar!

Populaire posts