Onze nettowaarde: Met de billen bloot

Deze vakantie was het zover. Het werd eens tijd uit te zoeken wat wij momenteel waard zijn. Iets wat ik nog nooit had uitgezocht maar stiekem wel erg benieuwd naar was. Behoorlijk spannend want, het is ons hele hebben en houden op internet. Het voelt hetzelfde als toen ik voor het eerst ons huishoudboekje publiceerde. Toch won mijn eigen nieuwsgierigheid het van de spanning en hier is de eerste stap in meer openheid en een duidelijker inzicht in onze Financiële Onafhankelijkheid status. Waren we al boven de magische 0 grens gekomen? Hoe groeit ons vermogen, en wat is onze Loan to Value (LTV). Laten we beginnen met het overzicht. 
*Update* inmiddels is er een nettowaarde update gepubliceerd die actuelere is en je hier kan vinden.

Nettowaarde Overzicht

Onze nettowaarde door de jaren heen


Onze nettowaarde in grafiekvorm
2011 - 2018 - De opbouw naar een plus
Ik heb 2011 aangehouden als eikpunt gezien dat het eerste volledige jaar is geweest waarin wij ons huis bezaten. Meteen valt op dat we ons avontuur niet zonder diepe zakken begonnen. We waren allebei spaarzaam, werkte, en hadden hiervoor weinig kosten en dus veel ruimte om te sparen.
Toch besloten we dit geld niet in te zetten in ons huis, maar een volledige hypotheek te nemen. Het was crisis en na wat rekenen was het gunstiger om het op deze manier te financieren dan met eigen geld. Daarnaast vonden we het beide ook erg fijn om een buffer achter de hand te hebben voor de verbouwingen in huis die we door de jaren wilde doen alsmede tegenvallers op te kunnen vangen.

Ook was er nog een studieschuld. Een schuld die relatief klein was, en nog erger, absoluut niet onze aandacht had omdat het geld opleverde. Zowel als schuld ten behoeve van een lagere VRH heffing, als op de rente die wij kregen van de bank ten op zichtte van de rente op de schuld.

Qua LTV kwamen we toentertijd op 110% uit met de toenmalige WOZ waarde, de jaren erna is deze aanzienlijk hoger geworden door de crisis (en ondanks aflossingen volgens een plan). Puur een cijfer, die geen enkele waarde zolang je niet hoeft te verkopen. De reden dat ik WOZ neem in plaats van echte verkoopwaarde is omdat ik geen actueel taxatie rapport heb en dit door de jaren wel netjes wordt bijgehouden.
Ondanks de crisis, maar dankzij onze buffer hebben wij (rekening houdend ) met de WOZ nooit in de min gestaan. Echter vind ik dit niet een eerlijke vergelijking gezien je dan niets overhoudt. Je moet immers toch ergens wonen. Daarom heb ik in het staatje ook de totale waarde - schulden meegenomen. Wat als ik al onze schulden aflos, hoe staan we er dan voor?  Dat ziet er duidelijk slechter uit, maar er is ook goed nieuws want per 1 januari 2016 waren we blijkbaar al meer waard dan al onze schulden samen! Helaas voor ons gingen we dat jaar ook verbouwen waar behoorlijk wat geld in is gaan zitten. Waardoor we in 2017 er weer onder schoten. Echter de jaren erna schieten we letterlijk omhoog.

In 2018 geholpen door een erfenis, en 2019 geholpen door een loyaliteitsbonus en erg hoge normale bonus van mijn werk met daarbij ook nog een extra bonus van mijn vrouw haar werk, die hopelijk wel jaarlijks terugkomt.

2019 - 2020 - verwachtingen
2019 en 2020 zijn nog niet definitief omdat ik helaas niet snel de cijfers kon vinden. Dit zijn dan ook moment opnames van in december. Vrij zeker, maar niet definitief. Ik zal hier dan ook nog een nieuwe post aan wagen zodra de jaarverslagen weer binnen zijn.

Met de billen bloot
Het is eruit, wat zijn wij waard is berekend op een manier waar ik er zelf achter sta. Ik mis hier nog heel veel zaken zoals een auto, de inrichting, etc. Maar dat vind ik materiële waren die ik niet wil meerekenen met onze waarde ook al is het strict genomen natuurlijk wel iets wat erbij hoort. De eindconclusie is dat we al jaren aan het sparen zijn, met een hoge savingsrate en de vruchten zich gaan afwerpen. We hebben een meer dan gezonde buffer voor onvoorziene zaken of beter gezegd “Fuck you money” als we willen stoppen met werken. Een fijn en rijk gevoel, want dit zorgt voor een hoop rust in je hoofd.

Hoe nu verder
Nu het open en bloot is, en voor mijzelf inzichtelijk wat we hebben, kan ik ook gaan kijken naar mijn FO reis. Hoe ver ben ik? Hoe lang heb ik nog te gaan? En vooral ook heb ik nu alle variabele om het zo accuraat mogelijk te berekenen?
Dat zijn vragen die ik nu ga beantwoorden en voor mijzelf op een rij ga zetten. Ik heb al eens eerder een poging gedaan om onze leeftijd te berekenen waarop we FO konden zijn. Maar er zaten nogal wat gaten in die berekening (geen inflatie bijv)
Deze ga ik nu corrigeren en kijken of we wellicht een ander scenario moeten gaan definieren voor FO.
Ook al is het bedrag dat wij nu waard zijn een immens bedrag, maar voor FO hebben we nog een veelvoud hiervan nodig. We zijn er dus nog lang niet. Maar toch is het fijn om te zien dat we op de goede weg zijn!

Reacties

 1. Dat zijn heel mooie cijfers!
  Het is wel opvallend dat jullie erg veel spaargeld aanhouden. Zeker in verhouding met de beleggingsportefeuille. Is dat een bewuste keuze of wachten jullie op de volgende beurscrisis om in te stappen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een bewuste keus om meer op de spaarrekening te hebben dan in beleggingen. Het is zoals je ziet al jaren een veilige haven met deposito’s die toentertijd ook netjes rendeerde zonder het risico van beleggingen te hebben.

   Vanaf januari toch eens ingestapt in de beleggingen met een kleine 50000 euro om het te proberen. Dit heeft ons zoals bij iedereen geen windeieren gelegd. Echter doordat dit een absurd jaar is wacht ik inderdaad op een dip op de beurs om nog eens zo een bedrag bij te gaan leggen.
   Langzaamaan zal dit dan meer richting beleggingen gaan vloeien. Ik leg ook maandelijks 1000 euro daar in dus het potje groeit ook netjes elke maand.
   Sparen groeit alleen nog sneller :)

   Verwijderen
 2. hoi Luxe of Zuinig, interessant om jullie reis naar FO te lezen en dit artikel heeft mij geïnspireerd om ook eens naar mijn netto waarde te gaan kijken. Heb ik eigenlijk nog nooit eerder heel nauwkeurig uitgezocht. Ik spaar ook nog veel en beleg erg weinig maar hoop hier in de toekomst ook meer mee aan de slag te gaan. Ik kende je site nog niet maar ga je zeker volgen. Voor nu een hele fijne vakantie en gezellige dagen! Groet Stella

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi stella,

   Fijn dat ik je geïnspireerdheb! Het was voor mij ook goed om eens te onderzoeken.
   Ik kende jou blog wel al, dus ben benieuwd naar je post hierover!
   Fijne dagen!

   Verwijderen
 3. Super dat je dit deelt. In mijn omgeving zijn er niet veel mensen die over hun financien praten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is op zich ook logisch, het is erg on-nederlands om dat wel namelijk te doen :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts