Q4 2021 - Beleggingen

 De laatste update alweer in de kwartaalupdate en traditioneel is deze de beleggingsupdate. Hoe is het gegaan afgelopen kwartaal. Laten we weer beginnen met een overzicht.

p.s. de cijfers zijn gebaseerd op Luxe of Zuinig zijn eigen aandelen potje. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de andere beleggingspotten binnen het gezin. Bovendien zit hier ook geen pensioenpotten in verwerkt.

Q4 2021 - Beleggingen

Q4 vs Q3

De stijging zet zich onverminderd voort in aandelen land en we zijn inmiddels ook over de €200.000 gekomen met de aandelen in waarde. Het lijkt harder en harder te gaan met de ongerealiseerde winst. Waarbij ik expliciet ongerealiseerd zeg omdat het net zo hard weer omlaag kan gaan want dit zijn ongekende tijden.

Afgelopen kwartaal is er verder weinig spannends gebeurd. We hebben weer de dividend uitkering gekregen van VWRL en kunnen opsommen wat onze totale dividend inkomsten zijn geweest in 2021. Deze zijn namelijk uitgekomen op €1714,45 die rechtstreeks weer in de aandelen zijn gestoken. Daarbij komt er ook nog voor een deel belasting terug waarmee we dit jaar uit gaan komen op €1771,80 aan dividend. Volgend jaar gaan we de €2000 wel bereiken wat een leuk bedrag begint te worden. Maar goed ik heb al vaker gesteld dat dit natuurlijk een sigaar uit eigen doos is. Maar toch blijft het een leuke rekenmethode om te zien hoe we ervoor staan.

Vooruitblik naar Q1 2022


In ieder geval ben ik benieuwd naar hoe 2022 eruit gaat zien, hoe de dividend percentages zich gaan verhouden (2020/2021 was lager dan verwacht door corona) en ben ik benieuwd of we de lijn doorzetten qua waardestijging.

Weinig spannends dit kwartaal. Maar zoals altijd, saai = goed! En daar houden we ook van.

Hoe is het met jullie kwartaal gegaan?

Q4 2021 gerelateerde posts

Q4 2021 - Autokosten

Q4 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q4 2021 - Huishoudboekje

Q4 2021 - Energiekosten

Q4 2021 - Beleggingen

Reacties

 1. Zo, dat gaat hard! Als dat zo doorzet ben je binnen 10 jaar FIRE!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja het gaat lekker zo. Van mij mag het nog een paar jaar zo doorgaan.

   Verwijderen
 2. Je kunt dividend zien als sigaar uit eigen doos. Ik zie het als "de-risking". Alles wat is uitgekeerd is geen risico meer. Als het geld wordt opgepot door het bedrijf (zoals bv. Amazon), dan ligt het daar dood te zijn, óf ze gaan er mee investeren. En dan moet je maar afwachten of ze het goed doen - of dat de koers alsnog duikelt. Een dividenduitkering is cash en daar kun je zelf mee kiezen wat je doet. Een risico-beperking, want ook al zakt de koers in elkaar, het dividend is "money in the bank".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je natuurlijk een punt ja, maar in mijn geval gaat het meteen weer terug de aandelen in ;-) Maar goed, leuk blijft het wel op het moment dat we het niet meer terug laten vloeien in de aandelen.

   Verwijderen
 3. Goed bezig hoor! Mooi om te zien dat jullie dividend ook meegroeit. Maar toch daarover: vind je 1,1% dividend niet wat weinig? Door een wat andere/aanvullende samenstelling van ETF's, kan je dividend zo'n 3% zijn, waarmee het een stuk harder groeit en je eerder bij de doel komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Groeigeld,

   Tja, het is maar dividend, een stukje koerswinst wat verzilverd wordt, maar in ons geval direct weer wordt geïnvesteerd. Ik zit sowieso meer op koerswinst dan dividend omdat de huidige strategie is om de aandelen op te gaan eten als pre-pensioen en dus niet specifiek te leven van dividend. Wellicht dat dit nog eens in de toekomst gaat schuiven, maar momenteel is dat niet mijn strategie.

   Verwijderen
  2. Helder. Hou er wel rekening mee, dat opeten van aandelen een dure aangelegenheid is in donkere tijden. Dan moet je nl meer aandelen verkopen vanwege de lage prijs, plus je krijgt minder dividend. Daarom zit ik op een tweesporenbeleid.

   Verwijderen
  3. Klopt, dat risico is er. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn exit strategie, 1x per jaar opnemen, voor enkele jaren opnemen en alleen aanvullen op goede momenten, elke maand opnemen, of een totaal andere strategie… nog niet heb bedacht….
   Dat zal met de komende jaren hopelijk helderder worden voor mij. We zijn nog in de opbouwfase dus we hebben nog even ;-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts