De balans opmaken voor 2021

 Luxe of Zuinig houdt van excel sheetjes. Alles wordt bijgehouden in huize Luxe of Zuinig. Eerst werd daar lacherig over gedaan, want wie heeft daar nou wat aan, maar door de jaren heen zijn er behoorlijk wat inzichten door verkregen en behoeden we onszelf van “lifestyle inflation” wat uiteindelijk weer heeft gezorgd voor het leven wat we nu comfortabel kunnen leiden en hopelijk een onbezorgde toekomst. Luxe of Zuinig kijkt altijd terug in december hoe het de afgelopen jaar is gegaan en daar is het nu ook tijd voor in de vorm van een blogje in januari.

De balans opmaken voor 2021

Een bewogen jaar

Laten we beginnen met het feit dat het een jaar is dat onwijs snel is voorbij gevlogen, elk jaar lijkt wel steeds sneller te gaan, en ik verwacht dat 2022 niet anders zal verlopen. Vroeger waren er nog jaren dat je dacht dat er geen einde aan komt, maar tegenwoordig zie ik de maanden bijna sneller veranderen dan de dagen die ik meemaak. Ongelooflijk, maar dat zal ongetwijfeld bij het ouder worden horen. Laten we eens kijken naar de individuele onderdelen.


Werk
Een jaar waarin we nog steeds aan het thuiswerken zijn, en dat echt meer dan prima vinden. Zowel ik als mijn vrouw heeft een modus gevonden waarin thuiswerken prima te combineren is met het privé leven. Hoewel ik nog wel van mening ben dat de tijd die we hebben verkregen door minder reistijd volledig is opgegaan aan werktijd en dat dit nog wel een uitdaging gaat worden, als, we weer in de toekomst naar kantoor mogen gaan. Ik vraag mij dan ook af of ik ooit nog geschikt zal zijn om het oude ritme op te kunnen en willen pakken. Sowieso zie ik het nut niet meer ervan in om vier dagen in de week naar kantoor te tuffen en gezellig met zo’n alle in de file te gaan staan. Ik denk dat dit ook niet meer van mij verwacht wordt op basis van de prestaties die ik de laatste twee jaar heb laten zien en mocht dat wel zo zijn dan zal ik mij daar zeker voor gaan inzetten om dat idee te veranderen.
Uiteraard zal dit niet voor iedereen zo zijn, vanuit beroep, maar ook omdat er nog steeds managers zijn die vasthouden aan het principe van, als ik je niet zie werk je niet. Je zou denken dat dit na twee jaar wel voorbij zou zijn, maar niets is minder waar. Ik zie er nog genoeg die dit geloven.

Verder is werk in 2021 van hectiek naar nog meer hectiek gegaan, waarbij in november van dit jaar het voor mij ook allemaal even teveel begon te worden. Hierin heb ik dan ook stappen gezet om dit beter onder controle te krijgen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat Luxe of Zuinig een controlefreak is. Dat hadden jullie natuurlijk nooit verwacht. Maar ik ben niet zo goed in delegeren omdat dit altijd leid tot meer werk voor mijzelf. Toch heb ik besloten om een groot deel van mijn werk te delegeren naar andere toe. En hoewel er eerst verzet was, en het ook daadwerkelijk leidde tot meer werk op mijn bord is het uiteindelijk goed gekomen en kon ik een groot deel van mijn werkzaamheden afstoten. Dat was ook goed nodig want het luchtte op!

Dit heeft mij in 2021 ook doen beseffen dat ik meer uit handen moet geven en niet altijd maar vooraan moet staan om dingen op te pakken. Dit schrijvend in 2022 lukt dit mij aardig goed en ben benieuwd of ik het vast weet te houden tot verder in het jaar. 
In ieder geval heb ik in 2021 een hoop geleerd, beroepsmatig, maar ook persoonlijk heb ik weer meer stappen gezet om te groeien in mijn werkzaamheden terwijl de balans werk/prive ook op orde blijft. Ik ben benieuwd wat 2022 gaat brengen, want er staan weer de nodige wijzigingen op stapel voor mijn werkgever en daarmee ook voor mij.

Financieel
Hier kunnen we denk ik kort over zijn. Met de hoeveelheid blogposts van de afgelopen tijd van huishoudboekje tot nettowaarde kan ik hier alleen maar trots op zijn hoewel een groot deel volledig is gebeurd door externe factoren. Feit blijft dat we door de jaren heen onze uitgaven prima onder controle hebben gehouden en dat dit de grootste oorzaak is waardoor we nu staan waar we staan. Hier is 2021 geen verschil in geweest en gaat deze samen met 2020 de boeken in als één van de goedkopere jaren van de afgelopen tien jaar. Teveel om op te noemen en allemaal afzonderlijke blog onderwerpen die jullie het afgelopen jaar hebben kunnen lezen. Het was een fijn financieel jaar 2021!

Persoonlijk
De meeste belangrijke categorie kan ik wel zeggen. Vaak iets meer onderbelicht op dit blog om toch de anonimiteit te kunnen garanderen. Maar 2021 was een zwaar jaar. Veel zwaarder dan 2020. Met aan het einde van het jaar nog wel een klapper waar je U tegen zegt om het jaar mee af te sluiten. Op vele vlakken ben ik mijzelf tegengekomen, heb ik door moeten pakken, heb ik familieleden moeten helpen en het thuisfront op orde moeten houden. Terwijl de rest van de zaken door bleven gaan en ik een mooi weer show wilde spelen.

Het is mij gelukt om het jaar rond te brijen, maar ik heb, zeker in de kerstvakantie, daar toch last van gehad waardoor de vakantie niet als vakantie heeft gevoeld en ik even alles op een rijtje heb moeten zetten. Gelukkig waren er in de kerstvakantie twee dagen die echt voor onszelf waren, en de kleine op de opvang was, hoewel we alsnog ook naar het ziekenhuis in die periode moesten, heb ik in één van die dagen echt gepakt om even helemaal niets te doen. Ja op de bank hangen met de tv aan en een playstation 4 controller in de hand. Dat had ik in de afgelopen twee jaar niet meer gedaan omdat ik 0 dagen had opgenomen voor mijzelf en dat deed mij ook beseffen dat dat niet zo gezond was. Af en toe moet er ruimte zijn om even iets voor jezelf te doen en die tijd te nemen. Mijn vrouw had hetzelfde besef en daarin zijn we dan ook overeen gekomen hier in 2022 meer gebruik van te maken. Ook naar elkaar toe als het om de kleine gaat, want ja door corona zijn we vrijwel altijd thuis. In ieder geval is er een hoop en nog veel meer gebeurd in 2021, maar zoals gezegd. Ik hou ook nog dingen privé ;-)

Mentale gezondheid is erg belangrijk, want het tast alles aan. Je gaat er niet lekker van in je fel zitten, bent sneller gestrest en maakt minder goede keuzes. In ieder geval is dat iets wat we in 2022 verder gaan oppakken want we zijn geen supermensen die alles maar moeten kunnen. 

Overall en vooruitblik op 2022

Terugkijkend op 2021 is het een raar jaar geweest met heel veel gebeurtenissen maar zijn ze voorbij gevlogen voordat wij het wisten. De waan van de dag is er door corona wel ingesleten en ik hoop op recht dat 2022 iets leukere gebeurtenissen met zich meebrengt evenals wat meer bewustwording van de tijd. Het ritme is werkbaar en prima te doen, maar ik wil ook wel weer lekker even eropuit zonder aan allerlei verplichtingen te hoeven voldoen.
Gelukkig hebben we meerdere vakanties in het vooruitzicht. Namelijk de aankomende wintersport en de zomervakantie. Daar hopen we weer op te kunnen laden, leuke herinneringen op te doen en te genieten van het leven. Want die is korter dan we met zo’n allen denken.

Hoe was jullie 2021 als je erop terugkijkt? 


Reacties

Uitklokken zei…
Geniet van de vakantie! Hopelijk gaan ze door!
Mr Groeigeld zei…
Mooi om te lezen Luxe of Zuinig, ook dat je het persoonlijke aspect belicht. Ondanks dat we bloggen over harde cijfertjes en toekomst is er ook een nu met een persoonlijk leven.

2021 was voor ons een jaar van omslag en verandering. Door onze onvrede over gebrek aan tijd en ruimte voor onszelf, samen met het overlijden van onze vriendin, zijn we veel dingen gaan veranderen. Het klinkt gek, maar tot nu toe heeft het alleen maar goeds gebracht. Zo zie je dat uitdagi gen of tegenvallers ook tot iets goeds kunnen leiden.
De wintersport ziet er rooskleurig uit!
Af en toe moet er wat ruimte zijn voor het persoonlijke gedeelte. Het is wel eens goed om dat ook van mij af te schrijven wat daar gebeurd, zonder al teveel in detail te treden. Dit was even een mooie aanleiding.

Zo te lezen kan jij ook een boekwerk schrijven over 2021… Sterkte er in ieder geval mee. Soms is met je neus op de feiten te worden gedrukt nodig om verandering voor elkaar te krijgen.

Populaire posts