Energieverbruik 2011 vs 2021 - 10 jaar later

 Luxe op Zuinig vond het wel eens aardig om ter ere van zijn 10 jarig blog jubileum terug te blikken op hoe we ervoor stonden tien jaar geleden. Met deze keer een terugblik naar het energieverbruik. Net als het huishoudboekje van nu en tien jaar geleden. Een favoriet onderwerp van lezers, en van mijzelf, om over te bloggen want naast alle statistieken heb ik ook nog vrij lang wekelijks het verbruik bijgehouden op het blog. Dat vond ik op een gegeven moment overkill, maar ten tijde van het posten niet omdat we zulke enorme stappen hebben gemaakt met ons verbruik. Maar hoe staan we er 10 jaar later voor? Zijn er grote verschillen? Of zijn er dingen die we nog verder moeten aanpakken?

Laten we beginnen met een overzicht.

Energieverbruik 2011 vs 2021 - 10 jaar later

Van tochtgat tot comfortabel huis

Toen we de woning kochten in 2010 wist ik al dat de bewoners het vrij warm stookte want het voorschot bedrag was op €275 gekomen toen we het contract afsloten. Een astronomisch hoog bedrag. Dit hebben we toen weten terug te brengen, na aandringen aan de telefoon, tot €175 maar, dat werd toen afgeraden omdat we dan moesten bijbetalen volgende de beste mevrouw, nou goed. Luxe of Zuinig was toen al eigenwijs, en heb het gewoon doorgezet, en wilde zelfs nog minder voorschot, maar de energiemaatschappij wilde er niet in meegaan want ze vonden dit al onverstandig. Lang verhaal kort, Zelfs met €175 betaalde we veel te veel natuurlijk en kregen dan ook meer dan €700 terug. We waren duidelijk een ander energieregime gewend dan de vorige bewoners.

Maar eerlijk is eerlijk, er was nog veel meer mogelijk. Want het huis was helaas ook wat oncomfortabel, zoals je dat wel vaker hebt met een woning uit 1968. Er waren tochtgaten, vochtplekken, koudebruggen en dat betekende dat Luxe of Zuinig flink moest verbouwen om het een beetje op orde te krijgen.
Te beginnen met de structuur van het huis, want in 2011 is de voordeur vervangen en in 2013 zijn alle kozijnen vervangen. Waarna in 2016 we intern verder zijn begonnen met de verbouwing. Gevolgd in 2018 door de verbouwing op de eerste verdieping en wat werk op zolder. Dit alles is ook terug te vinden in ons verbruik die van 2011 t/m 2019 aanzienlijk is gedaald. Er is een hoop werk gaan zitten in isoleren en dat konden we naast het verbruik ook meten op een ander vlak.

Namelijk op de temperatuurdaling in de nacht. Deze is ook aanzienlijk gedaald door al deze verbouwingen zoals ik ook al eerder eens uiteenzette in 2018. In 2019 en 2020 zijn er daarnaast wat kleinere wijzigingen geweest, beter deuren dicht doen, wat extra tochtstrippen en wat andere kleinere zaken wat toch ook weer voor een betere optimalisatie heeft gezorgd. Want inmiddels ziet het plaatje er als volgt uit.

Temperatuurdaling in huis 2011 - 2021

Zonder in al teveel detail in te gaan, is te zien dat de lijn afvlakt met de jaren en lager blijft wat als resultaat heeft dat er minder warmte wordt verloren in de nacht. Ik zal hier ook weer eens een blogpost aan wagen want het is drie jaar geleden dat ik hier mij over boog en dat is weer veel te lang geleden.

Elektra verbruik

Tijd om wat dieper in de details te kijken over de jaren heen. Want hoe staat het ervoor met ons elektraverbruik over de jaren heen?

Energieverbruik 2011 vs 2021 - 10 jaar later - elektra

Wat opvalt is dat ons elektra verbruik de afgelopen jaren 2011 - 2019 behoorlijk constant is gebleven. Zowel door de maanden heen als door de jaren heen. We leefde vrij constant en met elk 40+ uur werk in de week was het druk genoeg om in een standaard ritme/patroon te leven waar wij ons content bij voelde. De pieken die in eerdere jaren te zien zijn, waren allemaal gerelateerd aan de verbouwingen in huis die tot een hoog verbruik hebben geleid door de power-tools van de bouwers. Daarnaast is het seizoenseffect (minder verbruik in de zomer, meer in de winter) ook heel duidelijk terug te herkennen.

In 2020 is het energieverbruik “opeens” toegenomen vanaf maart. Niet gek natuurlijk met de lockdown door corona, maar ook door de geboorte van onze dochter. We leefde 24/7 thuis, en zeker in de begin periode ook echt bijna 24/7 wakker….. 
Het elektraverbruik was, doordat er verder weinig was gewijzigd qua apparatuur, vooral toegenomen door meer daadwerkelijk verbruik. Maar toch was er een sluimerverbruik ook bijgekomen. In 2021 heb ik deze sluimerverbruik voor een groot gedeelte aangepakt en dat is ook terug te zien in de laatste paar maanden. Maar heel veel meer dan dit valt er niet aan te doen op het moment. 
De vriezer wordt netjes twee keer per jaar ontdooid. De koelkast wordt schoongehouden en alles zit achter schakelaars. Alle verlichting, op één lampje na in de wc, is led verlichting en daarmee zijn de besparingen wel op….

Tenzij, we minder daadwerkelijk gaan verbruiken, maar dat zie ik verder niet echt gebeuren gezien het al vrij minimaal is, voor mijn gevoel althans. En sowieso wil ik niet verder op comfort inleveren. Ook als we straks wel weer naar kantoor kunnen zullen we meer stroom verbruiken dan voor de geboorte van onze dochter. Simpelweg doordat we allebei een dag minder zijn gaan werken, en ongetwijfeld ervoor gaan zorgen dat als we naar kantoor moeten we niet beide op kantoor zullen zijn op de weekdagen. Maar dat is allemaal nog toekomst muziek. In ieder geval is helder dat ons energieverbruik behoorlijk is toegenomen, maar we toch alles eraan hebben gedaan om het zoveel mogelijk te minimaliseren.


Gas verbruik

Energieverbruik 2011 vs 2021 - 10 jaar later - gas


Snel door naar ons gas verbruik want deze is wellicht nog wel interessanter dan het stroomverbruik. Hier is duidelijk in te zien dat ons gasverbruik vooral in de beginjaren aanzienlijk is afgenomen om vervolgens te stabiliseren tot 2021. Hier is een stijging in de eerste paar maanden te zien doordat we ook daadwerkelijk 24/7 thuis waren en blijkbaar meer verbruikt hebben.  Het aantal graaddagen is hier daadwerkelijk ook hoger geweest dan in 2020 was een gedeeltelijke verklaring is, maar de efficiëntie is duidelijk omlaag gegaan ten op zichtte van 2020. 
Zelf vermoed ik dat het probleem zich voornamelijk zat in meer kachelgebruik, we waren immers meer thuis, maar ook dat wind een behoorlijke invloed heeft. Hier heb ik in 2014 al eens onderzoek naar gedaan
Dat moet nog eens uitgezocht gaan worden. In ieder geval is het ook interessant om dit jaar qua data ernaast te leggen, want ook in 2022 zullen we de eerste maanden van het jaar niet veel van huis zijn.

Verder valt op dat we sinds de vervanging van onze VR ketel naar een HR ketel in september 2012 echt veel uitmaakte. Zowel op “idle” verbruik als op totaal verbruik. Alle kolommen in de zomer maanden zijn zo laag dat hierop bezuinigen geen enkele toegevoegde waarde heeft. 

Valt er dan nog meer te bezuinigen op gas? Zeker er staan binnenkort toch meer verbouwingen en uitzoek werkjes te wachten die weer een positief effect kunnen hebben op ons gasverbruik en hopelijk toch net weer voor wat extra efficiënte zorgen. Het is een marathon zeg ik altijd maar.


Conclusie

In tien jaar tijd is er ook op dit gebied een hoop veranderd. Zaken zijn nog efficiënter geworden en de grootste stappen zijn inmiddels genomen. De zaken die nu op de planning staan zullen nooit meer zulke grote veranderingen teweeg gaan brengen ben ik bang maar alle kleine beetje helpen. Daarbij moet ook gezegd worden dat ons doel door de jaren heen is veranderd van, zo energiezuinig naar meer comfort. Comfort in de trend van zoveel mogelijk warmte binnen houden. Tocht tegengaan en toch niet onnodig verbruik te hebben met de gemakken die tegenwoordig mogelijk zijn.

Een nul op de meter woning zullen we nooit worden, daarvoor moet de woning simpelweg volledig herbouwd worden en dat is zonde en ook nergens voor nodig. Maar waar ik wel benieuwd naar ben is hoe wij onze woning verwarmen over tien jaar. Nog steeds met een gaskachel? Of zijn we dan over op een warmtepomp, warmtenet of ander principe. De gemeente heeft er nog geen duidelijk beeld bij. En de TVW en RES hebben qua energietransitie nog niets spectaculairs beschreven.

Tot die tijd dat hier wel meer over bekend is gemaakt zullen we de woning nog netjes via een CV ketel verwarmen. Over tien jaar ben ik benieuwd of dat dan nog steeds het geval is.

Hoe is het met jullie energieverbruik gegaan over de afgelopen tien jaar?

Reacties

 1. Ik vermoed dat je vermoeden omtrent de wind onjuist is. Te zien aan het aantal graaddagen woon je in het ZW-en. De windsnelheid lag in Vlissingen bijvoorbeeld in de winter van 2021 op 6.8m/s, tegen 8.5m/s in 2020.
  Ook de lente is een klein beetje minder winderig geweest, met 5.9m/s tegen 6.2 in 2020.
  2021 was juist een uitzonderlijk windstil jaar.
  Ik denk dat het voornamelijk komt door "comfort-creep", omdat je kinderen nu eenmaal niet in de kou wilt laten zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet het oprecht nog eens nakijken Geldsnor. Voorheen noteerde ik ook de windsnelheid en richting, maar daar ben ik de afgelopen jaren mee opgehouden. Dit zal ik dus nog eens erbij moeten zoeken en dan opnieuw plotten of ik een correlatie kan vinden. Dus ja aan de hand van je cijfers lijkt het erop dat er geen verschil is, maar daarbij telt ook de windrichting behoorlijk mee.
   Ons huis ligt pal zuid/noord in een rijtje. Westenwind is daarbij minder erg dan noord of zuiderwind.
   Anway, nog even uitzoeken daarnaast geldt jouw andere conclusie ook hoor ;-) De kachel draait simpelweg meer.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts