Klimaatplan gemeente eindelijk gepubliceerd

 Daar was hij dan, het langverwachte klimaatplan van onze gemeente. Een paar keer uitgesteld, veel beloftes van webinars, die nooit zijn gekomen. En eigenlijk gewoon radiostilte. Maar opeens stond in ons stadsblaadje een klein artikeltje over het klimaatplan dat gepubliceerd zou zijn. Volledig onder de radar natuurlijk, maar wat gaan ze doen?



RES en TVW

In juli vorig jaar schreef ik een blog over de Regionale Energie Strategie (RES) en Transitie Visie Warmte (TVW). Nadat de gemeente de webinar had gecanceld over hun plan was ik toch erg benieuwd of er toch niet al informatie te vinden was. Het bleek dat er een complete organisatie in Nederland was die adviezen geeft aan de gemeentes om daarop hun klimaatplan te schrijven. Na het lezen van de stukken voor onze regio was ik niet al te enthousiast over de plannen. Er stond namelijk weinig vernieuwends noch inspirerend in. Jammer, want als de ambities vanuit een overkoepelende organisatie al niet voortschrijdend of uitdagend zijn, dan zullen de gemeentes zeker nog minder gaan opleveren.

Klimaatplan gemeente

Nu het klimaatplan 9 maanden later eindelijk uit de doeken is gekomen ben ik dan ook niet verbaasd om te lezen dat er weinig vernieuwends of inspirerend in staat. Sterker nog, er staat, zoals verwacht, nog minder ambities in dan in de RES en TVW adviezen. Geen zonnepanelen over parkeerplaatsen of openbare, industrie en flatgebouwen. Geen windmolens langs snelwegen. Geen warmte transitie plan. Eigenlijk staat er erg weinig concreets in. 
Wat dan wel? Nou, ze gaan werken met “energie coaches”. Waar mensen advies in kunnen winnen wat ze kunnen doen voor hun huis. Ze gaan een bomenplan lanceren om zo “groener” te worden als gemeente. En ze willen dat wij als burgers “circulair” gaan denken. Minder vlees eten, beter afval scheiden en minder consuminderen.

Op zichzelf heb ik daar niets op tegen, sterker nog, wij doen daar al netjes aan mee. Maar dit draagt niet bij aan de energietransitie voor de bewoners van de gemeente, het is allemaal “indirect” gerelateerd en volledig afhankelijk van de wil van de bewoners om dit voor elkaar te krijgen. Maar hoe krijg je de bewoners zo ver? Met energiecoaches ga je namelijk niet ver komen, zeker niet als de bewoners daar zelf naartoe moeten en ook nog eens daarbij een bedrag moeten betalen voor het advies! Subsidies willen ze maar beperkt toepassen om mensen over de streep te helpen, het zou voornamelijk door ons zelf gefinancierd moeten worden. Daar bieden ze dan wel weer een “groene lening” voor aan om het mogelijk te maken. Het zal dus echt ergens anders vandaan moeten komen.

Ambities

Maar wat zijn de ambities die de gemeente wil realiseren? In 2040 willen ze klimaat neutraal zijn en in 2050 een volledig circulaire gemeente zijn. Een korte blik op bovenstaande geeft bij mij aan dat ze gekeken hebben naar snelle stappen snel thuis. En dat houdt in de industrie die de focus gaat hebben.

Kijkend naar de cijfers is de hoofdmoot van de energiebehoefte door de industrie en niet de huishoudens. Het is dan ook logisch dat de gemeente de focus zal hebben op deze tak. Ze zetten het niet neer, maar we weten allemaal dat dit gepaard gaat met heftige subsidies om de industrie mee te krijgen en op die manier de klimaatdoelen te behalen. 

Ergens begrijp ik het ook wel dat daar de focus op ligt, maar ik had gehoopt dat ze meer zouden doen voor de burgers in de informatievoorziening, advies, bewustwording, campagnes etc. Immers als de bewoners zich bewuster zijn van hun gedrag heeft dat direct weer impact op de industrie. Minder consumptie is minder productie. Meer vraag naar groene producten is meer productie van groene producten. Hiermee versterk je het effect en draag je niet alleen maar geld naar de industrie die daarvan zonnepanelen koopt voor centen, de winst opstrijkt en het productieproces ongemoeid laat.

Daarnaast stoort het mij dat er geen enkel plan ligt om de huizen energiezuiniger te maken of hoe wij “gasloos” moeten worden. De rekening hiervoor leggen ze volledig bij de burger zelf. Hier had ik per wijk toch wel verwacht dat er iets van een ambitie werd besproken zodat de bewoners zich hierop konden voorbereiden. Het heeft namelijk weinig nut om een warmtepomp te kopen als je wijk wordt aangesloten op stadsverwarming. Of in ieder geval iets meer aan bewustwording te doen.

Conclusie

Ik ben teleurgesteld in het plan. Er zit weinig ambitie in en ik zie heel weinig concrete plannen hoe we ergens gaan komen. De cijfers die ze presenteren zijn prachtig natuurlijk, maar dat business cases schrijven kunnen we allemaal. Concrete plannen had ik op gemeente niveau verwacht, maar zelfs de plannen op regionaal niveau van de RES zijn concreter dan wat er in het gemeenteplan staat. Hier zie je ook weer aan dat er vermoedelijk, ik weet het niet zeker namelijk, geen controle is op haalbaarheid van wat de gemeentes publiceren. Er zal alleen gekeken worden naar de business case en dat is jammer. Meer een centrale aansturing om de ambities te halen zal meer effect gaan hebben, want ik vermoed dat gemeentes onderling gaan concurreren om hun ambities te gaan behalen wat uiteindelijk een negatief effect gaat krijgen.

Hopelijk gaat het binnenkort toch concreter worden en kan ik iets vrolijker worden van het plan.

Heeft de gemeente bij jullie al het plan gepresenteerd?

Reacties

Anoniem zei…
Onze gemeente probeert dmv acties (zonnepanelen en isolatie) de huiseigenaren te verleiden tot het overgaan van energie verlaging.

Verwacht hier zelf weinig van dat dit echt een grote bijdrage gaat leveren zonder de woning bouwkundig aan te passen. Bijvoorbeeld: Huis uit 1976 met geïsoleerde spouw, energielabel C heeft een spouw breedte van 6 cm terwijl moderne woningen minimaal 10 cm heeft. Hoe moet je dan zonder uiterlijke veranderingen (gemeente eis) en zonder inhoudt in te leveren een betere isolatie aanbrengen?

Het dak hier heeft veel schaduw werking van bomen. Geheel electric door plaatsing van veel zonnepanelen is niet rendabel. Misschien de bomen kappen en kleinere bomen herplanten? (zou de gemeente hierin mee gaan?)

Gesloten ventilatie systeem installeren is moeilijk te realiseren zonder plafond te verlagen voor pijpwerk.

etc.........

Slopen van huizen en herinrichten van de wijk is volgens mij de enige oplossing. Voor huurhuizen wordt hier soms al voor gekozen in de gemeente. Helaas wordt hier dan wel weer gekozen voor de BENG-regels ipv NOM-woning (toch weer het geld dat bepaald).

Masterplan landelijke overheid voor serieproductie van prefabwoningen uit de fabriek om de kosten te verlagen zou ook zo'n mooie maatregel zijn (maar ja de urgentie van de woningnood is er ook niet).

Mijn conclusie: Als er al een oplossing is voor de energie transitie, dan hadden we dit allang uitgevoerd. (Er is dus geen alternatief met de huidige producten aanbod).
Ik ben inderdaad ook erg benieuwd hoe dit allemaal verder gaat. Een hoop is nog onduidelijk en je merkt het nu ook aan het plan van de gemeente. Te vaag, te weinig concreet. We hebben nog een hoop stappen te verzetten. Ook in de techniek.
Mr Groeigeld zei…
Dat was wel te verwachten. Erg teleurstellend dat de gemeente/overheid tot niets beter kan komen.

Hier nog niets bekend. Er wordt heel lang over nagedacht, allerlei vergaderingen/plannen en uiteindelijk wordt het initiatieg en de rekening gewoon bij de burgers gelegd.
Ik heb nog hoop! Maar de vraag is wanneer het wat duidelijker wordt.
Geldsnor zei…
Ah, mijn favoriete onderwerp, uiteraard. Zoals bekend ben ik reeds vrijwel volledig energieneutraal inclusief het vervoer. De gemeente doet hier aardig z'n best, maar toch nog te weinig. Ze hebben (concreet) plannen voor het planten van bomen en ze hebben vorig jaar het maaibeleid grondig aangepast waardoor er minder gemaaid wordt in de bermen. Goed voor de planten, de bodem, de bijen & vlinders en het bespaard de gemeente uiteraard geld: er hoeft minder uren gemaaid te worden. Hier staan (en komen) geen windturbines, zo ver in het binnenland vind men dat niet snel rendabel. Het is een kleine gemeente en de paar grote daken die er zijn, zijn al grotendeels voorzien van PV-panelen. Op dit moment wordt er 11% van de gewenste hoeveelheid schone energie (de gewenste hoeveelheid in 2030) lokaal opgewekt. Nog eens 65% komt van reeds geplande projecten. De rest is nog een vaag vraagteken.

Wel hebben we recentelijk allemaal een "groene bon" gekregen, waarbij we voor 50 EUR bij enkele lokale winkels groene producten konden kopen: brievenbus-roosters, tochtstrips, deurdrangers, dat soort dingen. Zet niet echt zoden aan de dijk.

Wat ik mis, zijn de creatieve oplossingen. Grote akkers onderbreken met hagen, weghalen van prikkeldraadrasters en dit vervangen door hagen. Verwijderen van stukjes stoep, om meer groen te krijgen. Hogere perkplanten in de gemeenteplantsoenen, die meer CO2 opvangen en een groter verkoelend effect hebben. Maar die ook de wind meer breken, vooral ten NO & N van het dorp zodat koude noordenwinden afgeremd worden en huizen heel passief & natuurlijk minder afkoelen door die wind. Zo doet/deed men het bij boerderijen, om te voorkomen dat je in de volle wind staat. Het hoeven niet altijd hoogdravende technische oplossingen te zijn. Maar de visie ontbreekt en iedereen kijkt naar "de overheid" (gemeentes in dit geval naar rijksoverheid) zonder zelf echt plannen te maken.
Jij bent inderdaad al een stuk verder dan de meeste mensen Geldsnor. Maar daar heb jij ook de middelen, resources en kennis voor in pacht. Evenals een dosis enthousiasme om het te realiseren. Net zoals elk onderwerp geldt dat het meerendeel van de bevolking dat niet heeft en inderdaad naar de gemeente/overheid kijkt om met een oplossing te komen of hun op te dragen dat iets moet zoals het moet.

Daarom was ik ook verbaasd dat de RES niet met creatieve oplossingen kwam en alleen het houdt bij zon en wind energie. Dat soort platformen die zijn opgericht om de overheid en gemeentes aan het denken te zetten, uitdagend te zijn en mee te denken alles op scherp te laten zetten. Vandaar ook mijn commentaar dat, hoe minder ambitieus daar, hoe minder er echt doorsijpelt naar de gemeentes.

Specifiek op TVW vlak ben ik simpelweg teleurgesteld dat ik nog niet weet wat ze hier gaan doen. Gaan we nu een warmtenet krijgen of niet? Antwoord op deze vraag kan mij ook voorbereiden of ik door ga met een plan om een warmtepomp te moeten gaan aanschaffen ter vervanging van mijn ketel of simpelweg moet wachten wanneer ze hier gaan graven.

Ik denk dat dit laatste ook voor een hoop mensen tot uitstel gedrag zorgt wat je juist wilt voorkomen.
Geldsnor zei…
Iedere onduidelijkheid leidt tot uitstel gedrag. En dat is inderdaad funest. Ik sta nog altijd perplex van mensen die wel de middelen hebben om bijvoorbeeld PV-panelen te nemen (en de ruimte hebben) en dit toch niet doen. Er is geen enkele manier waarop je een hoger rendement gaat hebben op je spaargeld dan met PV-panelen. Zélfs als de salderingsregeling zou worden afgeschaft.

Een in de lucht hangend warmtenet zou voor mij ook een reden zijn om een warmtepomp ed. uit te stellen. Maar "gelukkig" gaat dat in mijn gemeente met 15.000 inwoners en een volledige afwezigheid van industrie never-nooit-niet gebeuren. Er is hier simpelweg geen restwarmte om te benutten. En zelfs als die er was, dan zou mijn dorpje niet snel rendabel zijn met veelal oudere woningen (jaren 50-60) en nieuwbouw (extenties in 1995, 2006 en 2010). Voornamelijk vrijstaand of tweekappers. Die onzekerheid hebben we dus niet.

Is het mogelijk om een aansluiting op het warmtenet te weigeren op het moment dat ze zouden besluiten hiertoe over te gaan? Indien dit mogelijk is, dan zou je het kunnen doen. Als je mee "moet" is het een ander verhaal.
Je mag weigeren mee te doen met een warmtenet, echter zullen ze je wel aansluiten op het warmtenet voor eventuele toekomstige bewoners.
Daarmee verplichten ze je ook om mee te betalen aan de installatie. Hoe je het ook wend of keert zal je betalen ;-)

Bij ons zijn er zeker mogelijkheden voor de industrie om warmte te leveren en ik zie in de dorpen/steden om ons heen een warmtenet dan ook gerealiseerd worden. Daarom ben ik ook zo “huiverig” om nu zelf een plan te trekken. Laat ze eerst maar eens voor helderheid zorgen dan pas ik mijn huis daarop wel aan en scheelt het mij behoorlijk wat dubbele kosten.
Anoniem zei…
Gemeente Alkmaar zet volop in op het warmtenet van Huis Vuil Centrale (HVC). Even een berekening gemaakt van gas & warmte HVC, dit gaat extra geld kosten. Warmte per GJ HVC is goedkoper op gas maar de vaste kosten (400 euro pj) en huur omzetapparaat in de meterkast (125 euro pj) zal de totale energie (warmte)kosten flink omhoog duwen.

Zoals het nu eruit ziet zo'n 375 euro pj meer bij huidig gasverbruik. Begrijp nu meteen waarom de gemeente vol inzet op energie besparing. De gemiddelde consument zal met deze kennis dit niet pikken en dan moet men wel de strategie volgen van de kreeft die in koudwater langzaam naar kooktemperatuur wordt gebracht zodat deze niet in de gaten heeft dat hij gekookt(=duurder) zal worden.
Geldsnor zei…
En er zal flink afval geïmporteerd gaan worden om deze HVC te laten draaien. Energiebesparing wordt er sowieso een stuk minder interessant door: het is immers nauwelijks nog de gebruiker die het betaald, maar het gros van de kosten wordt bepaald door je vastrecht in dat geval.
De grootste prikkel om te bezuinigen is een laag vastrecht en hoge verbruikskosten; daarmee is er de grootste invloed om de kosten te beperken.

Populaire posts