Q1 2021 - Huishoudboekje

Ahhh het huishoudboekje. De blogpost waar de meeste mensen altijd naar uitkijken hoe het ervoor staat in huize Luxe of Zuinig! Nou ook die is natuurlijk weer van de partij. Laten we vooral niet langer wachten en hem hier posten hoe deze ervoor staat na Q1 2021.

Q1 2021 - Huishoudboekje

Inkomsten
Aan de inkomsten zijde zien we een positief bedrag staan. Niet omdat de salarisverhoging ronde heeft plaatsgevonden, maar omdat de belastingregels per januari zijn veranderd waardoor we netto meer overhouden. De kinderbijslag is ook wat omhoog gegaan evenals de kinderopvangtoeslag. Die laatste doordat het tarief van de kinderopvang omhoog ging wat dus weinig zoden aan de dijk zet maar toch een plus is in het inkomsten overzicht. Als laatst hebben we de hypotheekrenteaftrek en daar zien we een duidelijke min. Logisch ook want we hebben last van het steeds kleiner worden van de hypotheekrenteaftrek en we lossen af op de hypotheek. Dit scheelt dit jaar 54 euro per maand aan de inkomstenkant.
Toch zien we een positief getal aan het einde van Q1 waarbij we elke maand 7109 euro kunnen bijschrijven met beide een 32 urige werkweek. Dat is zeker niet verkeerd.

Vaste lasten
Op de vaste lasten is weer het nodige veranderd zo is onze sneeuwbal van extra aflossen weer groter geworden door de aflossing. Deze kosten/baten heffen elkaar op en dit kwartaal zien we de aflossing hierin verwerkt. Het is een nette 31,25 minder rente per maand. 
Verder zien we ook een toename van het bedrag van de energie en water. Logisch ook want we werken meer thuis. Deze post zal nog wel iets toenemen aankomend jaar ben ik bang in daadwerkelijk kosten. Wellicht dat ik zelfs de voorschotten verder ga verhogen voor de energierekening. Hier komen we zeker niet mee uit en scheelt weer op de eindafrekening.
Internet/tv/tel is ook weer hoger geworden door de inflatiecorrectie maar is nog steeds te overzien qua kosten. Overstappen zal altijd resulteren in hogere kosten met hetzelfde type pakket. 
De belastingen zijn nog niet 100% binnen en daarom heb ik hem gelijkgesteld aan vorig jaar, hopelijk is deze volgend kwartaal wel duidelijk waarna ik hem zal updaten van de daadwerkelijke kosten. Mijn vermoeden is echter dat, net zoals elk jaar, de kosten hoger zijn.
De autokosten zijn...... hoe kan het ook anders, lager en blijven lager worden gemiddeld gezien. Logisch ook want er zijn simpelweg alleen de vaste kosten tegenwoordig die doorlopen. De variabele (benzine, onderhoud) zijn zo laag dat het bijna een lachtertje wordt.
Laatste wijziging zit hem in de kinderopvang kosten. Hoewel we wat uurtjes eraf hebben gehaald, is de prijs gestegen per uur waardoor we toch uitkomen op een hoger bedrag per maand. Niet schokkend veel. Maar toch een stijging.
Overall komen we hiermee op een lager bedrag uit en noteren we eens groene cijfers in deze categorie. Toch ook eens leuk om te zien ;-)

Variabele kosten
En dan de variabele kosten. Bijna alles is omlaag qua gemiddelde kosten.... En niet zo een beetje ook, maar goed iets met Corona en dergelijke. Er valt gewoon weinig te kopen en ik moet zeggen, online kopen we ook niet erg veel. Daarom vallen de kosten in deze categorie enorm mee. Ik ga daarom ook niet in op de individuele posten omdat het een generiek beeld is wat er te zien is. De eindconclusie is in ieder geval dat we 358 euro in de plus kunnen noteren afgelopen kwartaal. En dat vind ik toch een nette prestatie. De vraag is hoe het volgend kwartaal zal zijn. Ik verwacht dat we nu toch wel aardig de bodem hebben bereikt en dat houdt simpelweg in dat er maar één weg voorwaarts is... en dat is richting de rode cellen ;-)

Overzicht
Doordat de variabele kosten zo enorm laag zijn uitgevallen, de vaste lasten overall ook omlaag zijn en de inkomsten omhoog zijn. Zien we logischerwijs ook onderaan de streep een groene cel waar we bijna 500 euro extra kunnen sparen. Dit geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is om je variabele kosten onder controle te hebben en hoeveel daar wel niet te besparen valt als dat nodig blijkt te zijn. Dat in combinatie met de lage vaste lasten kunnen iemand huishoudboekje behoorlijk opschonen en ervoor zorgen dat de kosten beter onder controle kunnen worden gehouden. Iets wat ik blijf herhalen maar simpelweg elke keer ook wordt bewezen.

Sparen gesplitst
Echter hoewel het allemaal er positief uitziet heb ik natuurlijk eerder besloten nog meer te gaan inleggen op index beleggen. Overall is dit een toename van 50% aan kosten en dit veegt de groene cijfers meteen van tafel. Want we komen uiteindelijk op een rood cijfer uit! Niet in absolute zin, maar wel in vergelijking met vorig kwartaal. Desondanks houden we met deze toename alsnog 86 euro over wat vrij te besteden is en zouden we “technisch” gezien niet hoeven te eten van onze spaarrekening om dit vol te houden. Echter aangezien het index beleggen volledig vanuit mijn eigen rekening wordt betaald zal dit uiteindelijk zich vertalen in het moeten opeten van de spaarrekening en daarmee het verschuiven van het vermogen van spaarrekening naar beleggingsrekening. Hierover heb ik al eerder geblogd in mijn persoonlijke savingsrate update. En daarmee is Q1 een mooi kwartaal, maar lost dit technisch gezien niet ons “cashflow” probleem op. Dit is natuurlijk een tijdelijk probleem want ooit mogen we weer naar buiten en aankopen doen wanneer we het willen waardoor die 86 euro zich zal gaan omzetten in een min getal. Wat in ons geval positief zal zijn ;-)

Vooruitblik naar Q2
Zoals ook gezegd in de persoonlijke savingsrate blogpost komen de salarisverhogingen er weer aan en zal er op de inkomsten een verschil gaan komen. Tevens hoop ik dan duidelijkheid te hebben op de kosten van de belastingen van dit jaar en de energiekosten op orde te hebben naar een beter termijnbedrag. Als laatste zal het mij verbazen als we in Q2 nog steeds groene cijfers neerzetten voor de variabele kosten ik ga er dan ook vanuit dat hier hogere kosten voor gerekend gaan worden maar we gaan het meemaken. Dat is het voordeel als we werken met gemiddeldes. Desondanks kan ik niet klagen over Q1 en ziet het er vrij netjes nog uit. We hebben niets te klagen!

Hoe staat het met jullie huishoudboekje?

Reacties

Altijd leuk om bij iemand anders in de 'keuken' te kijken! Dank daarvoor en complimenten voor jullie boodschappen.
Anoniem zei…
Misschien zie ik het over het hoofd, maar mist er een post reservering onderhoud woning?

Complimenten met dat boodschappen bedrag! wij zijn met z'n tweeën en doen 450 euro per maand. dit is significant minder met een persoon meer.
Hoi Anoniem,
Die heb ik bewust niet meegenomen omdat wij.
A. Een buffer hebben waar we dit soort onvoorziene zaken in kunnen meenemen.
B. Grotere dingen we altijd apart voor sparen of een potje voor maken.

Ik heb eens een blogpost gewaagd aan hoeveel een huis in onderhoud kost en dat vergeleken met onze situatie.

https://luxeofzuinig.blogspot.com/2020/09/1-tot-2-kosten-voor-onderhoud-huis.html

Populaire posts