Q4 2021 - Energiekosten

 De winter is weer aangebroken en dat betekent dat het jaar 2021 er weer opzit. Hoe staan we ervoor met ons energieverbruik in het vierde kwartaal en daarmee heel 2021? Zoals altijd eerst weer het overzicht

Q4 2021 - Energiekosten

Q4 2021 - Energiekosten - grafiek

Q4 vs Q3

We hebben het gered om te CV ketel uit te laten staan tot één november van 2021 en dat is ook netjes terug te vinden in de grafiek en overzicht hierboven.  Maar in november is het gasverbruik hard gegaan wat in december alleen maar nog harder ging. In vergelijking met vorig jaar hebben we in november iets meer gas (20 m3) verbruikt en in december iets minder (5 m3). Qua graaddagen is het ook ongeveer gelijk geweest (715 in 2020 vs 758 in 2021). Waarmee dit gasverbruik in lijn ligt met vorig jaar wat het eerste jaar was dat we thuis hebben gewerkt.
Opvallend genoeg zijn we met elektra in dit kwartaal minder gaan verbruiken dan vorig jaar (67 KwH in totaal). Hier zit ook een gedeelte van de aanpak van ons sluimerverbruik in verwerkt maar verklaard het niet volledig. Eens kijken of dat doorzet aankomend jaar.

Verder zien we dat we over heel 2021 net onder de 1100 m3 gasverbruik zijn gebleven, wat meer is dan de gehoopte 1000 m3 maar op zich nog steeds erg netjes voor 24/7 thuis zijn. Voor elektra zijn we ook net onder de 2500 KwH gebleven wat natuurlijk in vergelijking met voorgaande jaren absurd hoog is (toen was 1500-1600 KwH normaal). Maar doordat we alle uren van de dag thuis zijn staat er altijd wel wat aan. Bovendien draaien we ook zeker meer wasjes, met bijbehorende droger, door de kleine en staat de oven wat vaker aan heb ik gemerkt. Allemaal dingen die opgeteld zo behoorlijk doortellen. Maar in vergelijking met het gemiddelde valt dit nog steeds alleszins mee. 

Verder is er weinig bijzonders te vermelden in dit laatste kwartaal eigenlijk heel “normaal” gebruik voor ons huishouden met geen uitschieters en business as usual.

Vooruitblik op Q1 2022

Er heerst lichte paniek in Luxe of Zuinig zijn hoofd, want in januari verloopt zijn energiecontract…. En ja met de hoge prijzen op dit moment is het wel even spannend wat wijsheid is. Blijven zitten of toch switchen. Ik heb al prijzen boven de twee euro gezien voor een m3 gas…. Dat is een verdrievoudiging van het tarief wat ik nu betaal. Dat vereist dus zeker even onderzoek wat wijsheid is, maar ik vermoed dat blijven zitten het meest “gunstigst” is tot de prijzen echt zijn genormaliseerd waarna we kunnen overstappen naar een andere maatschappij. Ik ga er ongetwijfeld een blogpostje aan wijden.

Verder verwacht ik geen spannende zaken in het eerste kwartaal. Business as usual, geen nieuwe apparaten, geen besparingen en geen gekke dingen. Mijn hoop is dat we toch een mooie winterperiode gaan krijgen waar het echt goed vriest en we lekker buiten kunnen schaatsen, maar mijn portemonnee zal daar minder gelukkig van worden als dat echt zo is. We gaan het meemaken wat het eerste kwartaal gaat brengen!

Hoe is jullie vierde kwartaal gegaan met energieverbruik en jullie totale verbruik van 2021?

Q4 2021 gerelateerde posts

Q4 2021 - Autokosten

Q4 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q4 2021 - Huishoudboekje

Q4 2021 - Energiekosten

Q4 2021 - Beleggingen

Reacties

Geldsnor zei…
In het 4e kwartaal hebben wij 4748kwh verbruikt tegen 3698 in het Q4-2020. Dit is inclusief het verbruik van de auto's.
Exclusief auto's is het 2449kwh vs. 1660kwh in Q4-2020. Een toename van 789kwh (+32,2%, + 165,69 EUR)

Gas: 165m3 vs. 240m3 in Q4-2020, met 1072 graaddagen dit jaar: 7,7 procent meer dan Q4-2020. Een afname van 75m3 (31,25%, -58,5 EUR).

Aan de productiezijde: 1067kwh vs. 940kwh. Een aardig zonnig najaar dus.

Oorzaken van het hogere elektraverbruik:
1. Meer auto gereden
2. Kouder, dus meer elektriciteit voor de vloerverwarming boven
3. Meer was & droogwerk: nachtzindelijkheid & baby (was er in 2020 niet).
4. Elektrisch koken & quooker (vanaf eind oktober)
5. Waarschijnlijk de grootste verandering: de zolder is er als verdieping bijgekomen. Was daarvoor afgesloten met een plank, maar nu een volwaardige verdieping met mijn kantoor (verwarming) en slaapkamer zoon (waar overigens géén verwarming is). Veel warmte stijgt natuurlijk daarheen. Het volume wat verwarmd moet worden is toegenomen met ongeveer 80m3.

Ik ben vooral benieuwd naar de ontwikkelingen dit jaar. Dit is het eerste jaar dat we kunnen vergelijken met 3 kinderen. In 2021 hebben we relatief veel verwarmd omdat baby's nu eenmaal niet tegen kou kunnen...
Netjes hoor Geldsnor! Ik ben ook benieuwd hoe je zolder straks afsteekt bij het verbruik over een heel jaar gezien.
Anoniem zei…
Succes met zoeken naar een opvolgend "goedkoop" energie contract.

De vergelijking sites beginnen "gunstige" (=lager dan de huidige dag) prijzen aan te bieden maar dan wel levering na april a.s. Dus jan. tot apr. rekening houden met de huidige (dure) marktprijs.

Bellen met de energie bedrijven rechtstreeks kan misschien nog een oplossing zijn om tot een "redelijke" prijs te bekomen.

Wat mij opvalt met de huidige aanbod van contracten is dat de variabele maandprijzen en langjarige contracten niet meer aangeboden worden. Dus je valt terug op 1/2 jaar (als je geluk hebt), 1 of 2 jaar contract.

Als de kostprijs straks veel omlaag gaat, zal dit tot gevolg hebben dat veel mensen overgaan tot overstappen met het betalen tot een contractvergoeding.
Ja ik heb al wat onderzoek gedaan en dat stemt mij nog niet erg gelukkig. Binnenkort meer in een blogpost

Populaire posts