Waarom wij blijven consuminderen en vergelijken

 Soms krijg ik wel eens de vraag van lezers waarom ik blijf proberen verder te consuminderen? We hebben alles al een keer bekeken, vergeleken en uitgekomen op de beste oplossing voor ons toch? Wat is dan het nut om alles bij te blijven houden en kritisch te blijven beoordelen?

Waarom wij blijven consuminderen en vergelijken


Vergelijken is besparen!

De simpele methode die wij al jaren hanteren is dat je moet blijven vergelijken met het huidige aanbod in de markt. De wereld blijft niet gelijk en bedrijven blijven continue hun strategie aanpassen om nieuwe klanten te trekken. De zogenaamde “acquisitie kosten”. Als overstappende klant kan je daar van profiteren gezien de overstap bonussen of introductieprijs vaak gunstiger is dan de het huidige tarief dat je bij je huidige aanbieder geboden krijgt.

Daarom is het erg lucratief om af en toe even een uurtje of half uurtje te gaan zitten en je abbo’s te vergelijken met de concurrentie en dit ook jezelf aan te leren om dit geregeld te doen. Zo had ik namelijk een goede deal te pakken met onze autoverzekering recentelijk. Echter deze maand zag ik dat het nog goedkoper kon doordat er een aanbieder was die blijkbaar graag nieuwe klanten wil binden. Ik heb zelf nog niet de knoop doorgehakt gezien ik nog geen tijd had om de voorwaardes te vergelijken. Echter het zit toch weer in mijn achterhoofd dat ik hier even de tijd moet nemen het scheelt namelijk gewoon keiharde euro’s per maand.

Ook kan je dezelfde informatie gebruiken om je huidige aanbieder te bellen voor een betere deal. Dit helpt ook met de onderhandeling gezien je weet wat concurrenten bieden. Je kan dan een bewuste keus maken om toch te blijven of over te stappen.

Overal op van toepassing

Dit principe is overal op van toepassing. Van boodschappen tot abbo’s, van verzekeringen tot persoonlijke aankopen vergelijken is besparen. Door dit structureel toe te blijven passen kon ik ook recentelijk in de vergelijking van 2011 vs 2020 aantonen dat veel kosten gelijk of zelfs gedaald zijn op enkele rubrieken na. Waardoor we meer kunnen sparen en het vrijgekomen geld kunnen inzetten voor investeringen. Dit stelt ons weer in staat om te werken aan onze FIRE plannen die zo steeds concreter worden!

Het cirkeltje is rond

Blijf dus vergelijken en kijk ook buiten de bestaande vergelijkingssites, want niet alle aanbieders staan erop! Let goed op en blijf zelf nadenken. Beoordeel ook op je wel sommige zaken wel wilt kopen of een abbo op wilt hebben. Is het überhaupt wel een aanbieding? Wellicht heb je het helemaal niet meer nodig waarmee je helemaal kan besparen!

Mijn advies is en blijft, vergelijk is besparen! Het kost alleen wat tijd ;-)


Reacties

Marja zei…
Je hebt helemaal gelijk als het om besparen gaat. Wij zijn al wat ouder en nog uit de tijd dat je trouw bleef aan je leverancier; of dat nu de winkel in de buurt was, je postkantoor of de timmerman.
We blijven dat zo doen, omdat het ook heel veel rust geeft. En dat mag wel wat kosten.
Maar ik lees graag je berichtjes en ik steek er toch veel van op!
Ik herken dat ook bij mijn moeder dat ze toch wel blijft plakken vanwege het gemak :) Tot dat ik het doorrekende wat een overstap zou besparen voor haar. Dat leverde haar het eerste jaar 800 euro aan besparingen op. Zelfs dat alleen was niet voldoende om haar te overtuigen, en het kostte dan nog steeds enige weken voordat ze de stap durfde te maken. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt en ziet ze dat het niets voorsteld en dat het heel makkelijk is.

En bedank voor je compliment, ik schrijf de blogjes graag
Uitklokken zei…
Het is een continu proces, besparen. Ik doe het voor de vaste lasten maar een keertje per jaar, in november/december. Variabele lasten blijf je altijd cheken. Kost nauwelijks tijd/energie.
Een continue proces is het zeker!

Populaire posts