Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering

Recentelijk heb ik mijn autoverzekering weer aangepast naar een andere dekking, maar waar moet je opletten bij het afsluiten van een autoverzekering? Hier een aantal aandachtspunten.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Gegevens
Voordat je begint met de hunt naar een nieuwe autoverzekering heb je een paar gegevens nodig. Namelijk:

- Kenteken
- Aantal schadevrije jaren
- aantal kilometers per jaar
- Huidige kosten verzekering
- Huidige dekking verzekering

Gewapend met deze gegevens kan je gaan vergelijken van verzekeringen via de bekende vergelijkingssites maar voordat je een echte vergelijking kan maken van verzekeraars moet je jezelf eerst afvragen wat voor dekking je verzekering moet zijn.

Dekking
Er zijn 3 soorten dekking te kiezen bij een autoverzekeringen. Namelijk de volgende:

1. WA (wettelijk aansprakelijk)
2. WA+ (beperkt casco)
3. Allrisk (volledig casco)

Maar wat is nu het verschil tussen deze verzekeringen en welk moet je hebben? Daar is gelukkig een makkelijk overzicht voor om allereerst het verschil tussen deze dekkingen te kunnen uitleggen.



De vraag die nu overblijft is welke dekking is handig om te hebben? Hier kan je jezelf een aantal vragen bij stellen.

1. Hoe oud is je auto?
Is deze jonger dan 3 jaar? Dan is het raadzaam om een allrisk verzekering af te sluiten want dan krijg je vaak de nieuwwaarde van je auto. 
Is je auto jonger dan 6 jaar? Dan is het vaak ook raadzaam om allrisk te verzekeren als je auto nog veel waard is en de eventuele schade of vervangingskosten niet kunt dragen.
Is deze ouder dan 6 jaar? Dan is het afhankelijk van hoeveel de dagwaarde is van je auto of het slimmer is om een WA+ of WA verzekering te nemen.
Is deze meer dan 5000 euro dan is het raadzaam om een WA+ verzekering te nemen. Anders is een WA verzekering voldoende.

2. Heb je geld geleend voor de auto?
Is hierop het antwoord ja, dan geldt dat je jezelf moet afvragen of er nu nog een rest schuld open staat of niet. Is deze hoger dan 2500 euro en je auto toch ouder dan 6 jaar, is het nog steeds raadzaam om een allrisk verzekering te nemen om je ervan te verzekeren dat je toch een vervangende auto kan rijden in het geval van een ongeval.

3. Heb je voldoende eigen middelen?
Als je voldoende eigen middelen hebt om de schade op te vangen kan je alsnog ervoor kiezen om niet een Allrisk verzekering te nemen maar te voldoen met een WA+ of WA verzekering. Persoonlijk raad ik de persoon wel aan om een WA+ verzekering te nemen indien de dagwaarde van de auto hoger is dan 5000 euro om verassingen uit de weg te gaan waardoor je ook meteen verzekerd bent voor diefstal, ruitschade en stormschade.

Het vergelijken kan beginnen!
Zodra je een keuze hebt gemaakt voor je dekking is het nu echt tijd om te gaan vergelijken via de bekende vergelijkingssites.
Hierbij is er niet een eenduidig advies te geven welke verzekering het beste en goedkoopste is, gezien de premie van de autoverzekering afhankelijk is van meerdere factoren zoals:

- Postcode en woonplaats
- schadevrije jaren
- autotype
- aantal kilometers
- leeftijd

Per verzekeraar zijn hier andere regels aan verbonden met eigen risicotabellen om te bepalen hoeveel jij aan premie moet betalen. Wel is er vaak een simpele regel terug te vinden voor kortingen.

Kortingen
Voor kortingen geldt namelijk dat hoe meer schadevrije jaren jij hebt gereden hoe meer korting je zal krijgen (de zogenaamde traptredes op de ladder). Afhankelijk van de bovenstaande andere factoren zal dat tot een bedrag leiden die jij moet betalen.
Let hier wel extra op dat er voor jongeren/senioren er vaak een toeslag wordt gerekend vanwege het hogere risico.
Ook zijn er enkele verzekeraars die een zogenaamde “rijstijl” korting leveren. Zelf heb ik hier geen ervaring mee.


Voorwaardes
Nu zal je wel denken, ik ben er wel! Maar helaas, je hebt nu alle elementen en als het goed is ook enkele verzekeraars gevonden die aan je eisen voldoen. Nu is het echter tijd om de voorwaardes in te duiken van de kandidaat verzekeraars, want deze verschillen van elkaar.
Hier moet je vooral letten op de volgende zaken:
- Wat vergoed de verzekeraar bij total loss? (Dagwaarde?, Nieuwwaarde?, Occasionwaarde? Of aanschafwaarde?)
- Wat wordt vergoed bij autodiefstal en wanneer heb ik er recht op? (Beveiligingsklasse auto bijv)
- Wat is je eigen risico?

Aanvullende autoverzekeringen
Als laatste moet je nadenken over de  aanvullende autoverzekeringen die mogelijk zijn per verzekeraar. Deze kunnen verschillen per verzekeraar, maar dit zijn enkele algemene aanvullende autoverzekeringen.

- Inzittendenverzekering
Hiermee verzeker je jezelf en je passagiers voor eventuele financiële gevolgen van een verkeersongeval

- Rechtsbijstand
Hiermee kan je gebruik maken van rechtsbijstand hulp bij eventuele schades of vragen

- Pechhulp
De naam zegt het al


Conclusie
Je zou nu in staat moeten zijn om een keuze te maken welke verzekeraar je mee in zee gaat, door zelf af te wegen welke prijs/voorwaardes voor jou acceptabel zijn. Dit verschilt per persoon en kan ik dan ook geen advies of oordeel op geven.
Alles bij elkaar lijkt het afsluiten van een autoverzekering een eitje, maar als je het allemaal opsomt zijn er behoorlijk wat keuzes en afhankelijkheden die er gezamenlijk voor zorgen om vast te kunnen stellen wat je premie wordt.

Vergeet ook niet jaarlijks een evaluatie te doen van bovenstaande! Het kan flink lonen om elk jaar te kijken of je nog goed zit door veranderende rekenmodellen voor kosten, maar ook veranderende voorwaardes!



Reacties

Populaire posts