Achteraf gemiste kansen om te investeren en financieel onafhankelijk te zijn

Van de week had ik het met mijn collega over de gekke wereld waarin we leven en vooral ook de gemiste kansen die we beide voordien voorspelde, maar toch allebei niet in hebben geïnvesteerd. Hadden we dat wel gedaan, dan waren we allebei al FO geweest. Maar waarom heb ik dit niet gedaan? Een klein verslagje van mijn slechte keuzes :)

Gemiste kansen om te investeren


Bitcoins
De bekenste van allemaal. Maar een iets ander verhaal dan de meeste mensen. Zo was ik in 2010 al in aanraking gekomen met de bitcoin. Ik was er ook in geïnteresseerd en heb mij er wat meer in verdiept. Dit was ook het moment waarop ik nog een desktop had en geregeld meedeed aan projecten waarbij je je processor en grafische kaart liet rekenen om de wetenschap te helpen in de momenten dat jij die kracht niet nodig had.
Het was dus niet gek voor mij om te wisselen van wetenschap projecten naar een bitcoin. Echter  besloot ik op dat moment dat het een leuk project was, maar niets bijdroeg aan deze maatschappij. Dit was ook het moment dat de bitcoin nog minder dan een cent was en je nog makkelijk kon meedoen met een desktop om bitcoins te verzamelen. Maar ik hield het wel nog in de gaten.

Een jaar later begon bitcoin wat bekender te worden en heb ik mij nogmaals erin verdiept, maar wederom besloot ik dat het een leuke gadget was maar dat het absoluut een still dood zou krijgen. Mijn pc draaide netjes door met andere projecten en ik dacht er niets eens over na om 100 euro te steken in de bitcoin wat mij op dat moment rond de 100 bitcoins zou opleveren. Let op een jaar daarvoor zou mij dat 10000 bitcoins opleveren!

Life wend on en bitcoins bleven stijgen, maar nog altijd geloofde ik er niet in. Ik weet nog toen ik zag dat in 2013 de 1000 dollar per bitcoin werd geraakt ik hardop zei dat het idioot was en dat hij zal crashen zodra iedereen besefte dat het niets zou worden. Kort daarop crashde de prijs dan ook in als een plump-pudding en was in mijn mijn punt bewezen. 
Dit was ook het moment dat ik definitief ophield met er mee bezig te zijn, waarbij ik nu al baalde van het feit dat ik best een leuk slaatje had kunnen slaan uit de bitcoin had ik niet zo eigenwijs geweest in 2010. Maar het zal vast snel afgelopen zijn.

Maar daarna..... Het werd nog veel gekker!
 
De prijs bleef jaren stabiel, tot het op het “nieuws” kwam wat een bitcoin was en was iedereen hooked. De prijs schoot omhoog tot het hoogtepunt eind 2018, waarna de bitcoin in vrije val kwam. Dit herhaalde zich nog in 2018 maar bitcoin bleef bestaan. 
Inmiddels begint de bitcoin weer aan zijn opmars. Maar ben ik nog steeds van mening dat het niet de toekomst is noch dat het ooit echt nuttig gaat zijn.

Toch baal ik er enorm van dat ik toentertijd niet gewoon 100 euro er tegenaan had gegooid. Met 100 bitcoins op zak had ik in 2017 ongeveer  1,5 miljoen kunnen opstrijken als ik verkocht had op het hoogtepunt. Maar hier moet ik ook eerlijk zijn tegen mijzelf.

En dat is het punt dat als ik die 100 bitcoins zou hebben. Ik ze in 2014 waarschijnlijk allang had verkocht als ik niet eerder al de trigger had overgehaald.

Tesla

Een recenter voorbeeld is Tesla.
Hier heb ik vorig jaar over getwijfeld of ik daar wat euro’s tegenaan zou gooien om hierin mee te investeren. Maar ook hier geldt dat ik een persoonlijk gevoel over het bedrijf heb en ik het niet kon verantwoorden aan mijzelf om dit aandeel te kopen. Daarnaast de concurrentie wordt heftiger, de service is ondermaats aan het worden en daarbovenop komt dat, zeker in Nederland, het vooral een succes is vanwege de subsidies. Daar bovenop komt dan nog het laadpaal debacle die we gaan krijgen als iedereen een elektrische auto neemt, naast het feit dat die stroom ook ergens vandaan moet komen en getransporteerd moet worden.
Laten we zo zeggen, alles bij elkaar verwacht ik dat Tesla ergens tegen een muur gaat lopen en het dan hard onderuit kan gaan.
Een bewuste keus om niet erin te investeren zoals je merkt, maar wederom, achteraf gezien een emotionele keus geweest.



In mei/juni 2019 toen ik ermee bezig was, stond het aandeel op 200 USD en was dalende. Had ik besloten toen 5000 USD in te leggen en dus 25 aandelen te bezitten en deze tot vandaag aan te houden en te verkopen op 1500 USD. Was dit nu 37.500 USD waard geweest....... Ok niet FO zoals bij de bitcoin, maar alsnog niet onverdienstelijk al zeg ik het zelf.

Conclusie
En dat is het vaak met voortschrijdend inzicht en if only scenarios. Achteraf gezien kon iets heel goed of heel slecht uitpakken. Je weet het nooit van te voren. Maar daarnaast speelt ook nog eens mee of je rationeel nadenkt bij grote stijgingen. In het geval van bitcoin durf ik met zekerheid te stellen dat ik bij 0,01 cent ze bij 1 USD al had verkocht omdat het zo een belachelijke waarde zou zijn geweest. Nog zekerder was ik geweest dat bij jaren gelijke stand ik niet had gewacht tot de allerhoogste stand, want ja, wat is de allerhoogste stand?
Bij tesla precies hetzelfde, ik geloofde er niet in en geloof ook niet dat de huidige koers realistisch is of houdbaar.

Maar goed, zoals uit deze voorbeelden is gebleken ben ik erg slecht in het voorspellen van de toekomst dus hecht er absoluut geen waarde aan. Maar toch is het soms goed om eens na te denken over what if scenarios. Wellicht ga ik de volgende keer wel eens mijn gevoel volgen (zoals bijv in 2008 te hadden begonnen met aandelen), ook als mijn rationele ik vind dat het niet slim is, maar dan met kleine bedragen. Of wellicht toch ook niet. Ik ben er nog niet over uit.

Heb jij wel eens lopen balen dat je niet hebt meegedaan aan iets wat achteraf gezien heel slim was?

Reacties

Populaire posts