Je persoonlijke financiën bijhouden in GnuCash, Firefly III of gewoon excel?

Al sinds 2008 hou ik mijn persoonlijk financiën bij in excel. Was dat in het begin alleen een simpel overzicht, is dat in de jaren door gegroeid tot vele grafieken, analyses, categorieën en ook automatiseringen om het makkelijker te maken.
Excel was toen, de, methode om je financiën bij te houden op een laag drempelige manier. Maar tijden zijn veranderd en ontwikkelingen zijn doorgegaan waar mijn excel qua basis nog steeds gelijk is aan 12 jaar geleden.Er zijn inmiddels alternatieven beschikbaar die door communities worden onderhouden en veel meer opties hebben. Welk zijn dit en is het wat?

*note* ik beperk mij tot GnuCash en Firefly III gezien ik ze zelf getest wilde hebben. Er zijn nog zat andere alternatieven, maar die spraken mij niet aan of had ik geen tijd voor om te testen.

Persoonlijke financiën bijhouden hoe doe je dat?


GnuCash


GnuCash is een opensource boekhoud programma wat ook door bedrijven gebruikt kan worden. Als gevolg hiervan is het ook een zeer uitgebreid programma waar je uren in kan verzeilen om alles precies zo te krijgen zoals je wilt. Maar als je alles correct hebt opgezet heb je ook wel een machtige tool tot je beschikking.

Het wordt ondersteund door de community en is gratis om te gebruiken. Ik heb er inmiddels wat uurtjes opzitten en zie zeker de voordelen ervan als je houdt een echte boekhoudkundig systeem op te zetten met de daarbij behorende grafieken, echter voor personal finance zaken is het wellicht te uitgebreid voor de normale consument, en daarnaast liep ik tegen wat vervelende zaken aan die niets met het programma te maken hadden, maar alles met de bank waar ik zit.

GnuCash ondersteund erg veel soorten import files, waaronder CSV. Echter verwacht het wel een CSV file in een bepaald formaat. Laat ING nu net niet het aanleveren in het gevraagde formaat waardoor je het zelf zal moeten converteren naar een wel ondersteund formaat (QIF, MT940) wat wederom extra tijd/effort kost.

Het blijkt namelijk dat ING MT940 wel ondersteund, maar niet voor particulieren wat een gemiste kans is, want dat betekent simpelweg meer moeite om bankgegevens te importeren. Er zijn gelukkig online methodes te vinden die CSV naar QIF of MT940 standaard kunnen omzetten, maar daar moet je wel technisch onderlegd voor zijn. Ik heb zelf ook nog een online converter gevonden, maar ik ben zelf niet erg happig op het online je bankgegevens invoeren, je weet immers niet waar deze worden opgeslagen.

Toen ik het eenmaal aan de praat had, vond ik het een erg uitgebreide tool die zeker aan mijn verwachtingen voldaan zou hebben maar er is een groot nadeel waardoor ik toch niet kies voor deze tool. En dat heeft te maken met het feit dat het een standalone applicatie is (lees, een programma op een computer) en niet de mogelijkheid heeft van een webinterface om van meerdere devices te kunnen hanteren. 

Firefly III

Firefly III is wederom een opensource programma, maar deze is meer toegespitst op personal finances en is minder uitgebreid dan GnuCash. Er is ook een demo versie van beschikbaar waarbij je er eerst mee kan oefenen en kijken of het je bevalt. 
Er is wel een strikte voorwaarde om gebruik van FireFly te kunnen maken, en dat is dat je deze moet installeren op een server. Zelf gehost (via bijv een Raspberry Pi) of op een webhost. Het is niet mogelijk deze te installeren op je computer zelf. Het voordeel hiervan is, dat als je hem bijvoorbeeld op je raspberry pi installeert je via elk device die een browser heeft je administratie kan bijwerken. Dat was exact waar ik naar op zoek was.

Nu zijn er niet alleen maar voordelen aan FireFly, zo dien je naast de applicatie ook handmatig een CSV importer installeren om daadwerkelijk CSV bestanden van je bank te kunnen importeren en je dient dus de nodige skills te hebben om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van deze tool. Echter als je dat in huis hebt is dit zeker een aanrader voor snelle overzichten. Daarnaast ben je wel afhankelijk van de ontwikkelaars welke opties er mogelijk zijn, maar dat worden er elke release weer meer, en als ik het vergelijk met mijn eigen Excels is de tool minder uitgebreid dan ik had gehoopt. Ik kan minder analyses doen dan in mijn eigen excel file, en ben ook minder flexibel om snel iets te vergelijken.

Waar kies ik voor?
Ik moe heel eerlijk zeggen dat ik beide tools zeker wat vind hebben, maar ik ben nog altijd fan van mijn excel. Hierbij geldt natuurlijk wel dat ik jaren aan ontwikkeling erin heb zitten en het helemaal toegespitst is op mijn voorkeuren en wensen. Daar gaat natuurlijk geen enkele tool tegenop kunnen. Daarnaast is mijn excel bestand beschikbaar op mijn netwerk waardoor ik op elk device dat excel heeft ook mutaties kan uitvoeren. Het is niet een browserbased oplossing, maar voldoende voor mijn wensen en eisen.

Echter als nog niet zoveel tijd en effort hebt geinvesteerd in je excel sheets en je bent op zoek naar een goede tool zijn deze twee bovenstaande tools zeker aanraders. Bedenk wel goed wat je precies nodig hebt en als ze toch niet bevallen kan je altijd nog terugvallen op excel!

Houden jullie alles bij in excel of via een andere tool?


Reacties

Geldnerd zei…
Ha! De eeuwige zoektocht waar ik ook mee worstel. Gelukkig bankier ik niet bij ING, GnuCash leest mijn Rabobank en ABN bestandjes soepel in. Maar niks is zo flexibel als Excel (of Google Sheets of LibreOffice Calc of Apple Numbers, kortom, de spreadsheet), daar ben ik inmiddels wel van overtuigd.
Ik ben ook nog wel benieuwd naar ervaringen met BankTrans en Winbank, die wil ik zelf ook nog gaan testen. Maar ik merk met name dat er weinig functionaliteit beschikbaar is voor het beheren van een beleggingsportefeuille, dus aan mijn beleggingsspreadsheet zit ik nog wel even vast...
Jou post was dan ook een aanleiding om eens erin te gaan duiken ;-).
Ik was verbaasd erover hoeveel opties er wel niet op de markt waren. Ook daar kan je uren testen of het wat voor je is, maar uiteindelijk kom ik elke keer weer uit op mijn oude en vertrouwde excelsheet. Het werkt makkelijk, ik kan mijn weg erin vinden en je bent niet afhankelijk van de code van iemand anders.
Qua beleggingen kan je anders ook nog kijken naar Portfolio performance, die is wel erg goed met beleggingen.
Voor mijzelf hou ik het overigens hier ook op excel, lekker makkelijk en werkt goed voor mij ;-)
Ik heb gekeken naar Portfolio Performance, maar het is precies wat je zegt. Er is geen alternatief voor een eigen spreadsheet waarin je de weg kent....
geldover zei…
Ik hou mijn persoonlijke gegevens 1 a 2 keer per jaar handmatig in een schrift bij. Het is me teveel gedoe anders en word er ook onrustig van
Oei! met de hand! Dat is wel heeeeeel erg lang geleden dat ik dat heb gedaan. Dat vond ik zelf teveel werk. Wat hou je dan bij? De grote lijnen? Of alleen standen van rekeningen? Ik hoop niet alle transacties want dan ben je wel even bezig.
Chris zei…
Ik gebruik BankTrans. Ik heb het destijds gekozen omdat het gratis was. Op zich voldoet het. Inlezen van Rabobank en ING gaat zonder problemen en als je de posten goed ingericht hebt, kan BankTrans de meeste transacties automatisch aan de juiste post koppelen.

Het grootste nadeel vind ik de rapportage mogelijkheden. De grafiekjes zijn nogal, hoe zeg je dat netjes, Oost-Duits? De mogelijkheid om bijvoorbeeld een staafdiagram te maken om de uitgaven van vorig jaar met die van dit jaar te vergelijken is er bijvoorbeeld niet. En je spaarpercentage moet je ook zelf uitrekenen.

Voorlopig blijf ik wel bij BankTrans maar ik weet vrij zeker dat ik ooit ga overstappen naar iets anders. Wat dat gaat worden weet ik nu nog niet.

Banktrans, ja ik had hem gezien, maar toen ik wat screenshots bekeek, bekroop mij het gevoel dat ik terug naar 1990 ging qua layout ;-). En ergens wil het oog ook wat hebben natuurlijk. Ik heb hem daarom uit mijn vergelijking gelaten. Maar mooi dat daar wel het importeren van Rabobank en ING gewoon werkt.

Populaire posts