Help een economische recessie! Hoe bereid je jezelf erop voor?

We weten niet wanneer het weer gaat plaatsvinden, maar weten wel, dat, het gaat plaatsvinden. Een nieuwe economische recessie. Het hoort bij het leven en het hoort bij de opvoeding. Maar hoe bereid je jezelf er nu op voor zodat je niet in de problemen komt?

Hoe bereid je jezelf voor op een economische recessie?


Economische achteruitgang
Wanneer spreken we eigenlijk van een recessie? Op wikipedia wordt het als volgt omschreven:
In Nederland wordt door het Centraal Planbureau de definitie gehanteerd dat er sprake is van een recessie als er twee of meer opeenvolgende kwartalen met economische krimp zijn.
Sinds de jaren 30 heeft Nederland 5 duidelijke periodes gekend waarin er sprake was van een recessie

- 1929 - 1939: De grote depressie
- 1974 - 1975: De eerste oliecrisis
- 1981 - 1982: De tweede oliecrisis
- 2008 - 2009: De kredietcrisis
- 2020 - ????: De coronapandemie

We zitten er middenin! Het artikel is een beetje laat om in betere jaren je nog erop voor te bereiden, maar zal hopelijk wel nog wat handvatten kunnen geven om je beter te wapenen, want elke recessie is weer anders en heeft andere impact op iemands leven, getuige de huidige pandemie. Hierin is sinds maart van dit jaar juist vaak te zien dat mensen meer sparen omdat ze verplicht thuis moeten zitten.
De echte recessie zal pas daarna terug te vinden zijn omdat dit geld niet in de economie is gekomen en bedrijven daarmee in zwaar weer komen. Als gevolg daarvan zien we weer ontslagrondes ontstaan en dat zorgt er uiteindelijk weer voor dat jij als consument in zwaar weer komt als je, jezelf niet goed hebt voorbereid op tegenslag.
Als extra nadeel aan de ontslagen is dat dit wederom voor minder uitgaven van consumenten zorgt en de recessie weer zwaarder kan maken. De befaamde cyclische cirkel, maar laten we hopen dat met het geld dat de overheid in de economie stopt, zowel lokaal als wereldwijd, dat dit effect niet zal plaatsvinden.

Genoeg over externe oorzaken. Wat kan jij nu zelf doen om zoveel mogelijk de pijn op te kunnen vangen van een recessie?

Wat kan jij al eerder doen?
Het zijn zaken die voornamelijk in de organisatie sfeer zitten zodat je, als je onverhoopt ontslagen wordt, direct actie kan ondernemen. Echter zijn de volgende adviezen altijd goed om te doen!

- Zorg ervoor dat je overzicht hebt wat je inkomsten en uitgaven zijn
De makkelijkste tip van allemaal, maar ook de belangrijkste. Weet wat er in en uit gaat en vooral ook waaraan je het spendeert. Zorg voor categorieën zodat je snel kan zien of de kosten onderdeel zijn van je basis behoefte. denk aan, dak boven je hoofd, energie, voedsel, etc. 
Beseffen hoeveel geld je nodig hebt voor je basis behoefte kan ook in perspectief zetten hoeveel geld je per maand nodig hebt om niet in grote problemen te komen.  

- Zorg voor een buffer van enkele maanden
Wanneer je bovenstaande hebt uitgerekend kan je ook berekenen wat je nodig hebt om enkele maanden te zonder inkomen te kunnen leven zonder dat je betaalachterstanden oploopt. Bepaal hier voor jezelf hoeveel buffer je wilt aanhouden en vooral ook hoeveel maanden. Voor onszelf hebben we een buffer van 12 maanden staan die we in vele jaren hebben opgebouwd. Wellicht overdreven, maar een erg fijn gevoel om niet ons hier druk over hoeven te maken.

- Ga na of je nu al kan bezuinigen op maandelijkse kosten
Met het inzicht in je inkomsten en uitgaven kan je ook uitgaven zien terugkomen die je wellicht helemaal niet meer hoeft te doen. Heb je nog een tijdschriften abonnement die je toch niet meer met plezier leest? Kunnen je verzekeringen niet goedkoper? Ben je al overgestapt van energieleverancier? Etc.
Met andere woorden ga kritisch door je uitgaven en probeer zo vroeg mogelijk te besparen. Het bespaarde geld kan dan weer ten behoeve van je buffer komen!

- Investeer in jezelf
Om zo kort mogelijk zonder baan te zitten is het slim om in goede tijden te investeren in jezelf. Waarschijnlijk bied je huidige werkgever een opleidingsbudget aan of investeer zelf in een cursus waarin je je kennis vergroot. Dit zorgt voor grotere baankansen op het moment dat naast jou nog een heleboel mensen solliciteren op die functie!

Concluderend
Zodra je dan toch in zwaar weer terecht komt hoef je je geen zorgen te maken dat je op straat komt te staan en heb je een grotere baankans doordat je in jezelf hebt geinvesteerd. Daarnaast heb je nu ook door de inzicht in je inkomsten en uitgaven de kans om meteen de broekriem aan te halen op zaken waar je eerder niet op wilde bezuinigen. Overzicht zorgt voor rust, een buffer zorgt voor rust, en rust zorgt voor betere baankansen omdat je de druk niet achter je hebt en daardoor ook beter solliciteert. 
Maar laten we vooral hopen dat het niet nodig blijkt te zijn en dat bovenstaande alleen voor de rust zorgt die altijd goed voor je is! 


Reacties

Populaire posts