Barista FIRE - Wanneer is dat mogelijk voor ons?

 Toen ik de draft voor deze blogpost aanmaakte (zeker 2 maanden geleden) had ik er zin in om dit eens piekfijn uit te zoeken. Echter het kwam er elke keer niet van om alles in een excel te zetten door andere prive zaken. Maar door de blogpost van Geldnerd kon ik er niet meer onderuit. Het enige wat ik moest doen was het invullen van de gegevens en op een knop drukken..... Tja dan moet deze blogpost natuurlijk gevuld worden en vergeleken worden met mijn eerdere eigen plan

Eigen berekening

In een eerdere blogpost van mij ben ik ingegaan hoe onze pensioenopbouw eruit ziet. Zowel de opbouwfase als opeet fase. Hier berekende ik hoeveel wij opzij moeten hebben gelegd FIRE te kunnen zijn. Ik kwam hier uit op een vermogen van rond de 1,2 miljoen euro wat we belegd zouden moeten hebben en we met de huidige inleg op ons 51st zouden halen wat precies on target was. Ik deed hier een voorzichte schatting dat ik rond mijn 44st ook Barista FIRE kon zijn. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe ik het ervanaf bracht met de tool van Geldnerd.

Let op! In mijn blogpost ging ik alleen uit van mijn persoonlijke inkomsten en beleggingen, in deze opzet neem ik onze beide inkomsten mee, waarbij vrouwlief niet belegd en ik wel om zo sparen en beleggingen van elkaar te scheiden.

Geldnerd tool

Na wat gevogel hier en daar en wat cijfers invullen komen er iets andere waardes uit bij geldnerd, maar dit is te verklaren door het feit dat de uitgaven per jaar slechts 1x worden vastgelegd in de sheet en deze gedurende de hele berekening gelijk blijft. In ons geval is dit niet realistisch gezien ik uitga van uitgaven nadat we de hypotheek hebben afgelost (een voorwaarde in mijn ogen om echt FIRE te kunnen worden). Maar hierdoor is de opbouwfase in ons geval wat “sneller” dan ik zelf heb beoogd. Ik heb daarom ook het voorstel bij Geldnerd gedaan om hier een splitsing te maken in uitgaven in de opbouwfase (met hypo bijv) en in de opeet fase (zonder hypo). Als je het dan helemaal mooi maakt kan je ook stellen dat na je echte pensionering (70st bijv) je uitgaven logischerwijs ook nog eens zakken doordat je minder uitgaven hebt vanwege gewijzigde prioriteiten. Maar deze laatste is echt een nice to have het blijft een prognose.

Met deze kennis heb ik de tool ingevuld met de volgende assumpties:

1. 2,2% inflatie

2. 5% gemiddeld rendement over beleggingen en 0,1% over spaartegoeden (SR op 65% om 50% gezet)

3. 16 uur werk tegen minimumloon als inkomen in Barista FIRE 

4. Met ons 53st echt stoppen met werken.

5. Pijler 3 gezet op 10.000 euro per jaar netto inkomsten in 2057

6. We gaan tegelijk stoppen met werken

7. We worden allebei 90! een mooie leeftijd al zeg ik het zelf

8. Geen salarisverhoging meer (onrealistisch, maar stel dat....)

9. Uitgaven zonder hypotheek! (Absolute voorwaarde om FIRE te kunnen worden)

Daar komt het volgende plaatje uitrollen

Wanneer zijn wij Barista FIRE?


Hieruit blijkt dat we in 2030 (op ons 43st) volgens deze berekening op 1,1 miljoen zouden zitten, wat in onze berekening iets minder is, 1,05 miljoen. (Let op in mijn blogpost reken ik alleen met het belegde vermogen en persoonlijke inleg, niet met vrouwlief, vandaar dit verschil)

Dit is al zeer dichtbij ons doel om 1,2 miljoen te moeten bezitten maar dan tegen ons 50st. Als we namelijk hier al zouden stoppen redden we het niet met dat geld. Maar in dit geval ga ik voor Barista FIRE wat als gevolg heeft dat dit bedrag al voldoende is als we onszelf maar committeren om de 10 jaar daarna beide 16 uur per week te gaan werken tegen minimumloon. Ik ben express van minimumloon uitgegaan aangezien ik vermoed dat we beide werk gaan doen waar we niet in geschoold zijn, maar wel onze passie ligt en we onderaan de ladder beginnen. Dit is denk ik een beetje te pessimistisch, maar geeft wel een eerlijke verwachting.

Deze nieuwe baan zou ongeveer 10.000 euro netto per jaar opleveren per persoon wat ervoor zorgt dat we ons vermogen in stand houden tot ons 53st en daarna echt de slingers aan de wilgen kunnen hangen tot onze officiële pensioendatum.

Mijn eigen berekening van 44 jaar is dus zo slecht nog niet geweest met mijn eigen excelsheet.

Conclusie

We kunnen met Barista fire ongeveer 10 jaar eerder stoppen dan met normaal FIRE. Dit houdt met onze huidige baan in dat we op de leeftijd van 43 kunnen kiezen voor een carriereswitch waar onze passie uit gaat zonder risico's. Zoals te zien is in de grafiek, houden we het dan uit tot 90 jaar en hebben we nog wat speelruimte om een jaar wel of niet te werken.

Maar zoals in elke berekening is dit allemaal gebaseerd op assumpties, aannames, en vooral hoop dat alles blijft zoals het nu is. Zoals we allemaal weten is niets zeker in het leven, maar geeft dit wel een mooie houvast voor ons waar we naartoe aan het werken zijn. Ik heb namelijk ook al signalen gehoord van vrouwlief dat ze het wellicht niet aandurft om de stap op die leeftijd te maken. Laat staan hoe ik erover denk op dat moment. Wellicht wil ik wel helemaal niet stoppen? Of komen we in een situatie dat vrouwlief wel nog werkt en ik niet meer, of wellicht vice versa, waardoor de grafiek er heel anders weer uit kan komen te zien. Uiteindelijk gaat het ons erom dat we graag zelf de keus willen en kunnen maken om te kiezen voor het leven zoals wij zelf willen zonder daar gedwongen te worden om te moeten blijven werken voor het geld. Het is een luxe dat we er over na kunnen denken en dat het ook een realistisch scenario is die steeds dichterbij komt en met de jaren gefinetuned zal gaan worden.

Daarnaast blijft het leuk om te zien dat mijn eigen tooltje een soortgelijk verhaal neerzet als die van Geldnerd. Maar alle lof gaat uit naar hem! Want anders had ik nog langer naar de draft van deze blogpost gekeken zonder wat op papier te hebben. 

Hebben jullie Geldnerd zijn tool al gebruikt?

Reacties

Populaire posts