Wat zijn mijn beste aankopen?

Een tijdje geleden vroeg “uitklokken” of ik eens op een rijtje kon zetten wat onze beste aankopen waren in de afgelopen jaren en vooral ook waarom. 

Wat zijn mijn beste aankopen?


Ik heb daarom eens een tijdje (twee weken) bij gehouden welke spullen ik gebruik door de dag heen. Dit heb ik vervolgens in een excelsheet neergegooid en de aankoopprijs opgezocht, waarna het rekenen kon beginnen. Ik heb hierbij een kookplaat, vaatwasmachine, koelkast, etc niet meegenomen in de verhouding, gezien dit geen losse aankopen zijn geweest. Het lijstje komt er dan als volgt uit te zien.



Opvallende dingen
Wat mij meteen opvalt is dat ik veel spullen dagelijks gebruik en dat het aantal spullen dat ik gebruik relatief gezien nog wel meevalt (voor mijn gevoel dan). Maar dat de meeste spullen wel toe te kennen zijn aan een bepaald type categorie... Namelijk “Elektronica”. Hierdoor kan je ook stellen dat mijn zogenaamde “schermtijd” ook behoorlijk hoog is. En dat kan ik alleen maar beamen, gedurende de dag tuur ik wat af op die schermen. Van mijn werk laptop naar de iPad, tot mijn telefoon en weer naar de tv. Vrijwel altijd is er een scherm te vinden. En dat is ook de reden dat ik meer boeken ben gaan lezen, om toch wat meer te “ontschermen”. Natuurlijk is dit een moment opname van twee weken en als je heel kritisch bent kan je nog wel wat andere zaken bedenken die ik ongetwijfeld heb gebruikt, maar dit zijn toch wel de meest gebruikte zaken.

Omrekenen
Ik ben zelf iemand die het niet erg vind om veel geld aan elektronica uit te geven, mits de spullen van goede kwaliteit zijn. Daar hoort in mijn ogen ook bij dat een product niet na 2 jaar alweer vervangen moet worden, al kan je natuurlijk af en toe pech hebben in het leven. Maar hoe duur zijn deze spullen nu op jaarlijkse basis ten op zichtte van de verwachtte levensduur?

Met stip op nummer 1 komt (hoe verassend) de iPad naar voren. Met een kostenpost van 280,60 euro per maand bovenaan de lijst. Maar hier moet ik eerlijk bekennen dat ik hier op dagelijkse basis, vele uren mee doorbreng. Deze wordt gebruikt voor werk, voor prive, voor het schrijven van blogpost en nog vele andere zaken, en levert in essentie dus ook geld op. Het was een belachelijk dure uitgaven, maar ik ben er nog elke dag enorm blij mee. Daardoor is het gebruik van de laptop dan ook enorm afgenomen. Want alle zaken die ik daarop deed zijn nu mogelijk om op de iPad te doen. De reden dat ik 5 jaar als afschrijving heb genomen is niet vanwege de technische levensduur, maar waarschijnlijk dat ik tegen die tijd het niet kan laten om een nieuwe te kopen ;-) Deze zal dan een tweede leven gaan krijgen bij vrouwlief, of ergens anders in de familie. Van weggooien is dus zeker geen sprake!

Toch heb ik ook niets te klagen over de laptop. Gekocht in 2013 en nog steeds net zo snel door toentertijd een model te nemen met flink wat eisen van mijn kant, in combinatie met een paar leuke korting deals en voila je hebt een laptop die al 7 jaar meegaat en de 10 jaar zeker gaat halen voordat ik pas ga kijken voor een nieuwe.

Ook ben ik een fan van Sonos, getuige het bedrag wat daarvoor in de boeken staat, het staat door ons hele huis en wordt echt dagelijks (zeker in deze corona tijd) gebruikt. Uren staat de muziek aan en genieten we met volle teugen ervan. Een hoop geld, maar al jaren staat dit ook met stip op nummer 1 qua plezier. En ik ga er vanuit dat dit nog jaren zal gebeuren.

De meest vreemde eend in de bijt is het Nespresso apparaat. In 2009 gekocht voor 10 euro (ja je leest het goed, een echt koopje) en 11 jaar later nog steeds in gebruik! Ik laat bewust de koffiekosten achterwege, want die wil ik niet weten, maar het apparaat zelf is echt een steal geweest voor het aantal bakkies dat hij heeft gemaakt en nu nog steeds werkt.

Aankomende aankopen
Het eerste wat ik vermoed dat het gaat opgeven zijn de koffiezet apparaten. Ik wil al jaren eigenlijk een vol automatische koffieapparaat, maar vind ze veel te duur en kan het niet over mijn hard verkrijgen om een 3de apparaat in huis te zetten. Zowel het normale koffieapparaat als de Nespresso moeten het eerst opgeven...... Maar gezien het aantal jaar dat deze twee het al doen vermoed ik dat dit nog wel langer gaat duren dan 2021 :-). In 2016 stond ik ook al te dubben overigens, maar kon het mijzelf toen echt niet verantwoorden zo een apparaat te kopen waardoor we voor een zijn gegaan die zowel koffiebonen als filterkoffie aankon. Nog steeds blij mee ook hoor! Maar het is toch wat anders.

Conclusie
Als ik wat koop zijn het vaak dure dingen, maar afgezet tegen  de tijd dat we de producten gebruiken en hoeveel jaar ze meegaan valt de prijs reuze mee. Zeker gezien ze zorgen voor goede resultaten, en de meeste apparaten, ook voor een grote glimlach/smile zorgen als ik ze gebruik. Stuk voor stuk goede aankopen die hopelijk allemaal nog jaren meegaan!

Hebben jullie ook goede ervaringen met je aankopen?

Reacties

Uitklokken zei…
1400 euro voor een iPad? Dat was zeker de dikste iPad pro of zoiets? Daarvoor had je een zeer goede laptop kunnen kopen. Ieder zijn voorkeur denk ik dan.
Ik heb een iPad Air 1, die was iets van 400 euro. Die gebruik ik ook dagelijks, en die gaat nog prima mee. Toch vind ik een iPad minder handig om blogposts te schrijven en dergelijke, zelfs met los toetsenbord. Gewoon vanwege de schermgrootte. Daarom heb ik vorig jaar ook een dure laptop gekocht. 2000 euro, maar ik verwacht dan ook dat die zeker 10 jaar meegaat. Misschien een keer de batterij vervangen, that's it. Daar doe ik eigenlijk alles op.
We hebben onze eigen voorkeuren en dat zie je terug in hoe we het geld uitgeven.
Bij witgoed ga ik meestal van de beste koop of beste uit de test van de consumentenbond uit. Nog nooit teleurgesteld, gelukkig.
Die 1400 euro was inclusief toetsenbord en pencil ;-) Helaas zijn de accessoires ook erg duur bij Apple. En inderdaad het is de Ipad Pro.
Ik heb toen ook gekeken of ik liever een laptop wilde, maar een voorwaarde vanuit mij was dat het draagbaar en erop tekenbaar was voor mijn werk, zonder inputlag. Dit was de ideale oplossing wat laptops toen niet konden leveren.

Qua blogposts, ik schrijf er alles op, en gebruik voor blogpost nooit meer een laptop zelf. Alleen als ik in excel bepaalde functies nodig heb die niet op de ipad versie zitten (wat ik hoop ooit nog eens opgelost wordt, want qua hardware is het geen issue)

Qua witgoed ben ik in de verleiding van marketing getrapt (ook ik moet af en toe swichten) want ik wilde graag een warmtepomp droger en een wasmachine met hervulbare capsules voor wasmiddel.
Ze waren wat duurder, maar nog geen moment spijt van gehad :)
B zei…
Ik denk ongeveer hetzelfde over grote uitgaven aan apparaten als jij. Als ik er veel uur per maand interactie mee heb en kwaliteit of gebruikersgemak zijn hier belangrijk, dan ben ik bereid om er meer geld aan uit te geven.

Bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon, laptop of televisie. Maar een wasmachine of wasdroger heb ik maar enkele minuten per dag interactie mee, en een wasmachine van €1500 wast niet 3x zo goed als een van €500.

Maar ook bij de beslissing om een nieuw soort apparaat aan je leven toe te voegen moet je je goed beseffen dat je dat apparaat waarschijnlijk de rest van je leven zal gaan vervangen na 3, 5 of 10 jaar. Bijvoorbeeld een robotstofzuiger van €400 gaat waarschijnlijk maar 5 jaar mee, dus je maakt je leven permanent €6,67 duurder per maand.
Daar heb je inderdaad een punt, elke aankoop die je doet hangt een prijskaartje aan die je maandelijks meesleept. Ik denk alleen dat de meeste mensen zich hier niet bewust van zijn :) Daarom probeer ik op zijn minst aankopen te proberen verantwoorden aan mijzelf voordat ik ze koop. Hierdoor gebruik ik ze ook veel meer en zijn de relatieve kosten die deze met zich meebrengt ook lager.

Populaire posts