zondag 10 juni 2012

Huishoudboekje uit de doeken

Het is weer een tijdje geleden dat ik iets heb geblogd op deze blog, maar wederom is het drukker dan druk op het werk waardoor ik s'avonds geen tijd heb om nog te gaan bloggen. Toch hou ik nog alle andere blogs goed bij.

Hier moet verandering in komen vindt ik, want ik vind het veel te leuk om deze posts te maken. Om meteen een goede voorzet te geven lijkt het mij tijd om mijn huishoudboekje te presenteren...... Jawel... Het wordt openbaar. Waarom? Omdat jullie eventueel tips voor mij hebben om bepaalde zaken aan te passen, of te verbeteren. En wie weet hebben jullie ook wat aan mijn tips.

Daar komt hij dan.....

Inkomsten

Netto maand salaris Luxe en Zuinig :   € 1707,67
Netto maand salaris partner:          1748,04
Hypotheekrente aftrek:                  €   300,00
Totaal:                                          € 3755,71

Vaste Lasten (per maand)

Hypotheek                                       €  1125,00
Huis verzekeringen +reis verz        €      31,71
Gas/Elektra voorschot                    €   125,00
Water                                               €       8.33
Mobiel Luxe en Zuinig                    €       2,99
Mobiel Partner                                 €       6,99
Internet/Tel/TV                               €     47,50
Belastingen                                       €     94,24
Auto                                                  €     50,73
Zorgverzekering                               €    231,48
Totaal:                                           € 1723,97

Variable kosten (Gemiddeld)

Boodschappen                                  €  196.05
Benzine                                             €  60,00
Aankopen algemeen                       €   201,32
Persoonlijke aankopen                    €     50,00
Totaal:                                           €   507,37
Totaal Uitgaven:                         €  2231,34

Over om te sparen:                     €  1524,37


Zaken die wij nog willen veranderen zijn rood gearceerd, aangezien wij deze te hoog vinden. Sowieso gaan wij alle verzekeringen binnenkort na om te kijken waar we goedkoper uit zijn. Daarnaast zullen de zorgverzekerings kosten voor ons aanzienlijk lager worden omdat we de tandarts verzekering eruit halen wat alleen al 300 euro scheelt.

Het gas en elektra is ook iets waar we wat aan gaan doen. Ik heb nu het voorschot vast gezet op 125 euro vanwege de aankomende stijging in Juli. Maar wij willen deze zomer ook nog onze ketel naar een HR ketel vervangen. Dit moet ook toch aanzienlijk wat gaan schelen.

Hierdoor moeten we in theorie ongeveer 1500 euro over houden om te sparen.... Als ik naar onze spaarrekening kijk klopt dit ook met de werkelijkheid. We sparen elke maand minimaal 1500 euro. De ene maand geven we iets meer uit aan aankopen dan de andere maand, maar dit is logisch.

Wanneer ik het bovenstaande plaatje zie geeft het toch echt al aan hoe rijk wij zijn.... En hebben wij geen reden te klagen, maar dit is alleen maar mogelijk geweest door bewust om te gaan met kosten en niet onnodige dingen te kopen! Iets uitgeven is namelijk zo gebeurd.... En je moet natuurlijk ook gewoon kunnen leven.

Ik hoor graag op en/of aanmerkingen of zaken waar jullie denken... Dat kan goedkoper!

p.s. Wij hebben aan het einde van de maand een auto. Deze zijn er nog niet in verwerkt!

36 opmerkingen:

 1. Ziet er keurig uit. En respect dat je dit wilt delen met ons. Hebben jullie geen auto of is dit in een van de posten verwerkt? Ik gun mezelf ook altijd wat leefgeld (of zakgeld), zit dit soms bij de algemene en persoonlijke inkopen in?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij krijgen aan het einde van de maand een auto. Echter hier zal ik een andere blogpost aan spenderen. Deze kosten zullen niet hoog zijn gelukkig :)

   Verwijderen
 2. Ziet er goed uit! Ik mis alleen dingen als waterschapsbelastingen, naast het bedrag voor het water. En de gemeentebelasting? Of is dat beiden opgenomen in die 94 euro?
  En geen abonnementen? Krant?

  tip: Wij zijn vorig jaar overgestapt naar FBTO en betalen 190 euro zorgverzekering voor 2 personen en 1 kind

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waterschap en gemeente valt in de post belastingen. Dat is 94 euro per maand.
   Wij hebben verder geen abbonementen omdat we beide werken en alle info die we nodig hebben van internet halen. We lopen alle sites af die we als interesse hebben en hierdoor loop je vaak voor op magazines e.d. :)
   Het is een keuze van ons geweest het zo te doen.

   De zorgverzekering heb ik geen idee nog van wie weet blijven we wel zitten waar we zitten. We moeten nog even kijken hoe de prijzen zich ontwikkelen :)

   Verwijderen
 3. Zijn de lonen in- of exclusief vakantiegeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn exclusief vakantiegeld en bonussen. Ik ontvang ook nog een bonus in april die 1,75x mijn maandsalaris is. Mijn vriendin helaas niet :P

   Verwijderen
  2. Poeh hey, wat een inkomen!

   Ik vind de zorgverzekering erg hoog. Wij betalen 155 met zijn tweetjes (kind gratis meeverzekerd). Geen aanvullende. Met wat jullie overhouden ook niet nodig lijkt me!

   Verwijderen
  3. Maar als er kindjes komen kan ééntje wel stoppen met werken ;) Lekker idee lijkt me dat. Ik werk ook niet (chronisch ziek).

   Verwijderen
  4. Jup, dit besef hadden we vorige maand toen we eens naar onze uitgaven/inkomen keken dat we bijna 50% van ons inkomen naar de spaarrekeningen sluizen... Het gevoel dat als iemand werkloos wordt er niets aan de hand is. Dat geeft je een erg vrij gevoel.

   Maar zoals ik al aangaf, veel inkomen vinden wij het dus niet... Het is 2x modaal, maar niet geweldig. We zitten allebei nog aan het begin van onze carriere. Dus of we hebben andere maatstaven of we zijn te verwend met wat andere om ons heen verdienen. Enige wat ik weet is, dat genoeg mensen die dit salaris verdienen zeggen dat ze amper kunnen sparen, en dat is iets wat bij mij er gewoon niet in gaat.. Hoe kun je nu nog te weinig verdienen.... Dan geef je gewoon veel te veel uit.

   Verwijderen
  5. @ Luxe of zuinig: Zou jouw situatie niet heel anders zijn als je single was? Uiteraard kan je met twee dergelijke inkomens makkelijk rond komen. Mijn financiële situatie is vergelijkbaar met die van jullie. Maar als ik single zou zijn zou ik veel moeilijker kunnen sparen dan nu. Met een salaris als dat van jou en mij kom je immers niet in aanmerking voor een sociale huurwoning dus ben je al gauw €700 euro kwijt aan huur. Veelal zijn dit appartementen, dus daar komen ook nog servicekosten bij.

   Verwijderen
  6. Tuurlijk zal de situatie dan anders zijn, maar dat lijkt me logisch. Je hebt altijd een voordeel als je met zo'n tweeën bent. Daar is een land ook op ingesteld dat mensen met elkaar iets opbouwen. Het is heel simpel we redden het nu op 1 salaris als het nodig is, maar moeten dan sparen volledig opgeven!

   Verwijderen
 4. Wow wat een inkomen per maand!
  Dat is bij ons wel een heel stuk minder en dan hebben we nog uitwonende studerende zoons (700 euro per maand).
  Ik mis bij jou de autokosten. Geen auto?
  Wij hebben een diesel. Manlief moet een eind rijden naar zijn werk en moet van zijn werk ook nog veel op weg zijn. Ook dit wordt niet allemaal vergoedt en is bij ons een hoge kostenpost.
  Onze hypotheek is wel een heel stuk lager dan bij jullie.
  Ik zie trouwens geen posten staan voor inventaris en onderhoud huis. Valt dat onder 'aankopen algemeen'?

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het erge is... Wij vinden het dus niet veel loon per maand.. Wat ik al zei aan het einde. Het is zat, maar goed voor ons gevoel is het niet veel....

   Alles over het kopje auto staat hier in de reacties en de p.s. in het verhaal :P

   Daarnaast de onderhoudskosten aan het huis is bij ons de gezamelijke spaarrekening. Die vult zich gewoon naar een X bedrag en daar kunnen we aardig mee voorruit. Met zo een spaarbedrag per maand is het niet nodig daar nog een apart potje voor te maken.

   Verwijderen
  2. Dat van die auto had ik niet gezien.
   Per persoon is jullie inkomen niet zo heel hoog, maar jullie hebben samen wel een heel hoog inkomen vind ik. Bij ons is het 1000 euro per maand minder en dat is één inkomen. En dat inkomen vinden wij al hoog.
   Wij hebben meegemaakt dat we van 2200 gulden als gezin moesten rondkomen in de jaren '90. Toen was het leven goedkoper, maar voor dieetbaby- en kindervoeding was ik al 250 gulden per maand kwijt. Er was toen geen regeling voor kindjes met koemelkallergie.

   Groetjes, VeggieMo

   Verwijderen
  3. Ja ok, dan begrijp ik het :) Als je het op die manier ziet is dat natuurlijk ook zo. Maar kinderen zijn bij ons nog een eindje weg. Daar denken we nog lang niet over.

   Verwijderen
 5. Als je zo'n grote buffer kunt opbouwen en niet chronisch ziek bent of zo zou ik voor een veel goedkopere zorgverzekering gaan. Je moet immers alleen verzekeren wat je niet zelf betalen kunt.

  Ben wel een beetje jaloers op jullie huishoudboekje. Maar ja, wij hebben andere keuzes gemaakt en dat betekend dat ik nu veel minder werk zodat de kinderen geen oppas nodig zijn omdat wij werken. (leverde bij ons met autisten in huis teveel onrust op).

  Ik vind het wel heel knap van jullie dat jullie zoveel sparen! Het is namelijk veel gemakkelijker om (ook als je -in mijn ogen- veel inkomen hebt) met de meute mee te doen en veel geld uit te geven aan dingen die je blijkbaar niet nodig bent.

  Groet WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan heel makkelijk zijn om geld uit te geven. Maar als je het bijhoudt in excel en precies weet wat erin en uit gaat.... Dan is het puur een kwestie van discipline.

   De zorgverzekering zijn wij ons van bewust. Zoals ik ook al aangaf de tandarts gaat er sowieso al uit - 300 euro. De rest moeten we even naar kijken, ons doel is om hem naar de 2000 euro te brengen of lager.

   Verwijderen
 6. Je hebt het goed voor elkaar. Als je zo verschillende jaren kunt sparen heb je een gigantische buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eerlijk gezegd vind ik jullie lonen toch wel vrij hoog : 1707 en 1888 euro (en dat dan nog exclusief vakantiegeld...)Ik kan me goed voorstellen dat je van dergelijk inkomen per maand nog een groot bedrag kan sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heerlijk dat jullie zoveel kunnen sparen. Helaas kan ik dat niet. Ik moet het van 1100 euro doen daar zitten alle toeslagen bij. Vindt het wel lastig om rond te komen met 4 thuiswonende kids in de leeftijd van 22,16 15 en 11 jaar en zelf chronisch ziek. Maar ik heb niets te klagen. Ik kan rondkomen en we hebben eten en drinken en een dak boven ons hoofd. Dat is veel om dankbaar voor te zijn. Geniet ervan dat je zoveel kunt sparen voor als er slechtere tijden komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw! mooi overzicht zo! Ik kan niet wachten totdat ik ben afgestudeerd en ook aan de bak mag met zo'n salaris ;) Voorlopig leef ik nog op studentenniveau maar je hoort mij niet klagen. Jullie zijn een super voorbeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, geloof me dat hebben wij ook gekend hoor.. Studiefinanciering was het enige wat we hadden :P

   Verwijderen
 10. Mooi overzicht en mooie spaarquote! Wij zijn ook 2 verdieners en hebben (helaas) geen kinderen. We sparen al 15 jaar 60% van ons gezamelijk inkomen. We hebben een hypotheek van 600,- exc aftrek en een zeer ruime overwaarde op ons huis. Inmiddels 330 K Euro spaargeld. We willen rond onze 55 stoppen met werken wat dan ook makkelijk kan. (We leven sober, gaan 2x per jaar op vakantie en rijden beiden een kleine 2 de hands auto). We hebben rond onze 30 ste al vastgesteld dat pensioenen, huizenwaardes etc onzeker zouden worden ivm de te voorziene vergrijzing. We wilden de vrijheid hebben om te stoppen wanneer we willen! Geld is voor ons niet iets materieels maar gewoon gespaarde TIJD waarover we zelf de beschikking hebben hoe we en wanneer we die willen invullen. Los van de ratrace en onafhankelijk kunnen zijn! En zelfopgelegde soberheid maakt ons gelukkiger. We kunnen echt genieten van de aankoop van een nieuwe laptop of de vakantie of eens per zoveel tijd uit eten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral dat laatste is helemaal waar. Als ik echt iets koop (en dat gebeurd niet zo vaak) dan is dat meteen ook een enorm goed gevoel dat mij dit geeft!

   Verwijderen
 11. lekker hoor dat jullie zoveel kunnen sparen!
  Ik ben alleen benieuwd waar jullie kleding onder valt. En of jullie ook een studieschuld hebben, hier wel een belangrijke post helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleding valt onder aankopen, maar we geven allebei daar niet zoveel aan uit. We kunnen jaren dezelfde kleding dragen zonder problemen. We zijn niet zo mode bewust :P
   Bovendien is mijn slogan altijd dat hoe langer je het bewaard hoe eerder je weer in de mode bent!

   Verwijderen
 12. Wat valt er juist onder "aankopen algemeen" aub? Ik verbaas me steeds over het budget van consuminderaars voor leuke dingen. Gaan jullie dan nooit op restaurant of naar de cinema, theater, uit, gaan sporten/zwemmen of weet ik veel? Wat doen jullie dan juist in het weekend? Ik dacht dat ik zo'n consuminderaar was maar aan jullie uitgaven voor boodschappen en vrije tijd kan ik nog lang niet tippen. Werk aan de winkel dus :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk bijna nooit gaan we uit eten nee. Voor de rest is het juist een sport zoveel mogelijk gratis te doen. Gratis kaartjes etc. :) We blijven hollanders. Het is niet zo dat we totaal niet weg gaan ,maar het is wel met mate.

   Verwijderen
 13. Wow wat kunnen jullie veel sparen! Hier ook ongeveer hetzelfde inkomen: 1640 en 1760, maar daar is de zorgverzekering al van af. Hypotheek is ook ongeveer even hoog en hier 338 hypotheekrenteaftrek. Wij kunnen alleen lang niet zoveel sparen als jullie. 2 auto's en verder vraag ik mij af wat er zo anders is. Ga de boel nog maar een keertje onder de loep nemen. Alleen onze boodschappen zijn al 160 euro duurder. (2 personen en 1 hond, shag en bier).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij roken allebei niet en gebruiken niet veel alcohol. Als we 1 fles wijn per maand halen is het veel.. Dat heeft al een behoorlijke impact op je budget zelf. Reken maar eens door hoeveel kosten je aan roken hebt per maand!

   Verwijderen
  2. Nou dat klopt inderdaad (€80 roken en €40/50 alcohol)! En onze autokosten:
   -we hebben 2 auto's
   -we hebben €550 aan brandstofkosten
   -€78,00 verzekeringen
   -€107,00 wegenbelasting.

   Trouwens ik zou als ik jullie was de autoverzekering wel op eigen naam zetten, want dan bouw je wel schadevrije jaen op. Een benzineauto verzekeren hoeft niet zo veel te kosten.
   Groetjes BrEkster

   Verwijderen
 14. Dank voor jullie overzicht! Fijn om het eens te kunnen vergelijken. Vraagje: hebben jullie ook een levensverzekering moeten afsluiten bij de hypotheek en valt deze dan onder de kosten van de hypotheek? Hebben jullie je eigen risico van de zorgverzekering in de vaste of de variabele kosten zitten?
  Op de vaste lasten verschillen we niet heel veel. Wel hebben we een auto en kinderopvang, dat zijn twee flinke kostenposten. We verschillen wel veel op de variabele kosten. Voor 2 volwassenen en 1 kind zijn we al snel 1200 euro kwijt. Grappig dat jij zegt dat je niet snapt hoe dat kan. Hier gaat dit uit aan: kleding (bescheiden), benzine (ong. 200), cadeautjes, boodschappen (400 euro), sauna, terrasje, ijsje, tuininrichting, huisinrichting, parkeergeld, huisdieren etc. De leuke dingen van het leven eigenlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja deze hebben we ook moeten afsluiten, echter is dit maar 11 euro per maand (voordeel van jong en gezond zijn)
   De zorgverzekering zit in de vaste lasten (apart kopje zorgverkering)
   Auto heb ik inmiddels er ook in verwerkt :)

   Overigens snap ik het wel hoe het kan, maar wij laten het niet gebeuren. Iedereen heeft een bepaalde vorm nodig van entertainment. Of leuke dingen van het leven, maar het is niet zo dat wij niets doen.

   Verwijderen
 15. Dank je wel voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk om jouw overzichtje te lezen. Heb laatst zelf ook zo'n overzichtje op mijn blog geplaatst en heel veel reacties gehad (ook per email) wel weer eye-openers!
  We hebben ongeveer dezelfde inkomsten en sparen ongeveer hetzelfde. Wel grappig om te zien.
  Mag ik vragen hoe je mobielkosten zo laag zijn? Alleen sim-only? Dit jaar heb ik de mijne toevallig opgehoogd, maar dat zet ik volgend jaar weer terug. Maar misschien heb jij nog een betere aanbieder?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze mobielkosten zijn zo laag omdat we inderdaad een sim-only abbo hebben. Wij zitten bij "simyo" Dit is een dochteronderneming van KPN en maakt dus ook gebruik van KPN zijn netwerk. Echter dan spotgoedkoop :)

   Verwijderen