maandag 25 juni 2012

Spaarrentes in 2012

De spaarrentes zijn de afgelopen maanden alleen maar naar beneden gegaan en je hoort iedereen steen en been klagen dat het bijna geen nut meer heeft om te sparen want of je bent het kwijt aan de belasting of aan de inflatie.

Een kijkje in het verleden
Als we de spaarrente prognose van Independer mogen geloven ziet de grafiek er voor de spaarrentes van de afgelopen week er als volgt uit:

Een daling over de gehele linie. Er is hier ook duidelijk te zien dat het slim was om in Februari geld vast te gaan zetten voor langere periodes omdat de rente toen hoger was. De reden hiervoor was heel simpel. Er kwamen nieuwe regels aan voor banken om meer geld te hebben tegenover hun bezittingen. Hierdoor wilde ze graag geld van het publiek erbij krijgen en steeg de rente ook. Daarnaast zijn er een aantal deposito's acties geweest van onder andere ING met 3,2% voor een jaar. Waardoor het gemiddelde omhoog ging.

De huidige situatie
Tegenwoordig moet je blij zijn als je 2,7% krijgt op een spaarrekening. De meeste grote banken rekenen zelfs niet meer dan 2,3%. En dat is toch wel even schrikken als je een iets groter bedrag op je rekening heb staan, want wie nu niet zijn geld voor een langere periode vast heeft gezet verliest gewoon rente en dat is zonde. Hier is een overzicht van de hoogste spaarrentes op dit moment:Waar nu heen dan?
Dat is een goede vraag. Er is vrijwel nergens meer een goede rente te krijgen voor kort lopendedeposito's en dat is nu ook het probleem voor mij.

Ik heb gelukkig de mazzel gehad dat ik gebruik heb gemaakt van het ING aanbod en het overige geld via een deposito heb gezet bij Moneyou (zie hier ook dat moneyou niet eens meer aantrekkelijk is als deposito)

Echter loopt dit ook binnenkort af...
ING actie 1 jaar: tot Oktober
Moneyou 6 maanden deposito: Tot December


Daarna wordt het dus even zoeken wat nu slimmer is... De profijtrekening van ING is ook maar 2.3% en bij Moneyou krijg je nog 2.7% (op dit moment) maar de verwachting is dat we nog wel verder naar beneden gaan.

Nog meer naar beneden?
Jazeker.... Helaas wel. De Euribor is namelijk de leidende rentemeter. En aangezien de ECB voor 1% geld weggeeft is het nu goedkoper voor banken om te lenen via de ECB in plaats van via particulieren en zullen de rentes dus verder omlaag gaan. Zie ook deze afbeeldingen


In de laatste afbeelding is het van de afgelopen twaalf maanden te zien en we kruipen nog verder omlaag zelfs... Laten we hopen dat het eens beter gaat met Europa en dat wij consumenten ook wat aan ons spaargeld gaan hebben.

5 opmerkingen:

 1. Ik denk er al een tijdje aan om mijn spaargeld ergens anders onder te brengen voor een hogere rente maar ik geloof niet dat dit de beste tijd is.. Ik krijg nu 2,3% bij de ABN

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is niet alleen slecht voor je spaargeld maar ook heel beroerd voor de pensioenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, met de huidige inflatie 'verliezen' we door te sparen tegen dergelijke lage rentevoeten maar als je 't geld in een sok steekt onder de matras, brengt het totaal niets meer op en is er nog risico op diefstal.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien toch maar extra hypotheek aflossen dan? Zeker als je al vermogensheffing moet betalen! Of misschien wordt het interessant om zonnepanelen op het dak te zetten? Er zijn meer mogelijkheden om slim met je spaargeld om te gaan nu de rente zo laag is. Investeren om je basiskosten lager te krijgen zodat je straks als de rentes weer omhoog gaan (zei ze hoopvol)nog sneller kunt sparen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een deprimerende grafieken! Gelukkig spaar ik toch vooral om geld opzij te zetten, en denk ik niet zo na over de rente.

  BeantwoordenVerwijderen