donderdag 21 juni 2012

Een schoner milieu! Of alleen beter voor je portemonnee?

Gisteren zat er opeens een brief bij ons in de brievenbus. Gericht aan de bewoners van dit huis van onze gemeente.
Vol verwachting maken wij de brief open en zien we dat onze wijk mee doet aan een proef als "Energieke wijk" want de gemeente heeft als doel om voor 2020 energieneutraal te zijn. Wat inhoudt dat onze wijk van voor 1978 is en volgens de gemeente niet geisoleerd. Ze bieden ons een test aan waarbij iemand langs komt om te kijken hoe het is gesteld met de isolatie in je huis en wat je eraan kan doen.

Fijn dacht ik, dat is een leuke actie. Maar ja, het zou de gemeente niet zijn als ze er niet wat winst uit weten te halen. Nee in plaats van gratis, willen ze dat je 75 euro neerlegt voor iemand die langskomt en je deze dingen verteld. Maar voor de eerste 100 aanmelders (onze wijk bestaat uit duizenden mensen!) kunnen dit krijgen voor slechts 25 euro!

Goed, tot daar aan toe was mijn verbazing al groot, want als de gemeente als doelstelling heeft er echt wat aan te doen dan lijkt me dat ze toch een iets beter aanbod moeten doen dan alleen een energietest. Waar is subsidie? Waar is een aanbod? Waar zijn tips en trics? Nee we moeten eerst geld laten zien en dan pas zal iemand komen met tips en trics.

Je kan er natuurlijk op aan dat die persoon die binnenkomt enkel globaal naar je huis kijkt en de meeste vragen aan jou zal stellen. Heeft u muurisolatie? Spouwmuur isolatie? Vloerisolatie? etc. Oftewel je kan net zo goed zelf alvast een rondje doen en die 75 euro besparen op dit soort dingen.

Maar dat was nog niet alles, enkele dagen geleden kwam er ook een NUON adviseur aan de deur! Ook voor isolatie.... Ik vond het toen al vreemd, maar nu valt het allemaal op zijn plaats. Ze wisten ervan af en wilde er ook een slaatje uit slaan. Ze zijn wat dat betreft wel gehaaid die bedrijven en gemeentes....

De conclusie van het verhaal was, dat ik die man nog iets kon vertellen over isolatie (ik heb me er geheel in verdiepd voor de verbouwing) en moest er ook om glimlachen aan het einde, want!, zo zei hij.  Hij kwam nog eens langs om te kijken of we toch niet producten van de NUON nodig hadden!

Geweldig.... Maar de eindconclusie is dus dat net zo goed is voor je portemonnee om zelf kritisch naar je huis te kijken op internet informatie op te zoeken en zo een objectief advies te krijgen over je eigen huis, in plaats van een adviseur die alleen maar dingen wil verkopen en dus eigenlijk gewoon een deur tot deur verkoper is!

3 opmerkingen:

  1. Geen colportage snappen zulke lui ook al niet ;(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een beetje raar eigenlijk dat de gemeente op deze manier geld uit je zak probeert te kloppen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk blog! Heb je al berekend wat je zou kunnen besparen door eventuele isolatie-maatregelen? Wij hebben vorig jaar ons huis uit 1971 geïsoleerd (dak, vloer, spouw, en zonneboiler) en zijn van een jaarverbruik van 1350 m3 naar bijna 900 m3 gegaan. Nu de alsmaar stijgende elektriciteitsrekening nog onder controle krijgen...!

    BeantwoordenVerwijderen