zondag 17 juni 2012

Zonnepanelen


Enige tijd geleden heb ik het al gemeld dat ik zeer geïnteresseerde ben in zonnepanelen. Reden? Heel simpel, ik vind het er enorm mooi uitzien en ik ben meteen groen bezig. Mijn persoonlijk mening is dan ook dat iedereen die op het zuiden een dak georiënteerd heeft die dingen op zijn dak moet hebben. Als is het maar om minimaal 1 kolencentrale uit te kunnen zetten.

Er is in Noord-Holland namelijk net een actie begonnen waarbij vrijwel alle gemeentes aan meedoen en je je vrijblijvend kan inschrijven.

http://samenzonneenergie.ichoosr.com/Product/index.rails?actionId=229

Het gaat om een veiling waarbij het beste aanbod wordt geaccepteerd en waarbij je dus een lage prijs van zonnepanelen kan hebben. Dit zal een inclusief prijs zijn waarbij alles ook netjes gemonteerd gaat worden.

Wij hebben zelf gekozen voor een wat groter pakket dan ons huidige verbruik, maar meer omdat we na onze verbouwing (ja ja, we zijn aan het kijken wat we willen) over gaan van koken op gas naar inductie. En dat vreet nu eenmaal iets meer stroom. We kwamen dan op het pakket van 9 panelen uit wat 1800WP is en ongeveer 4750 euro gaat kosten.

Again, het is ongeveer, want de prijzen zijn nu nog niet bekend. Daarnaast kan je ook nog gebruik maken van een subsidie van de gemeente! Bij onze gemeente is er een extra potje gekomen die je hiervoor ook kan gaan gebruiken... Ons vermoeden is dan ook dat de prijs rond de 3500 euro gaat zitten exclusief subsidie. Met ons setje zal de terugverdientijd met als prijs 0,21 cent per Kwh op ongeveer 10 jaar. Dit zal eerder zijn als we subsidie krijgen (30% van de aankoopprijs) en als de prijs natuurlijk omhoog gaat.

Het is helaas moeilijk om dit echt te berekenen omdat er zoveel factoren zijn. Maar enthousiast zijn we er wel over :)
Wanneer ik meer informatie heb laat ik het natuurlijk snel weten!

5 opmerkingen:

 1. Wij hebben zelf sinds kort zonnepanelen op het dak en bevalt zeer goed. Het klinkt als een goed aanbod maar ik heb wel wat vragen. Is de inclusief installatie alleen de installatie op het dak of ook volledig aangesloten op de meterkast? Is er een extra (lege) groep in de meterkast beschikbaar of moet die bijgemaakt worden en zit dat bij de prijs in of komt dat er als meerkosten bij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn inderdaad goede vragen.

   Is de inclusief installatie alleen de installatie op het dak of ook volledig aangesloten op de meterkast?

   Dit is nu nog niet bekend. Dit wordt pas duidelijk op het moment dat ze de aanbiedingen gaan insturen wat er precies onder het werk verstaat.

   Is er een extra (lege) groep in de meterkast beschikbaar of moet die bijgemaakt worden en zit dat bij de prijs in of komt dat er als meerkosten bij?

   Er is bij ons reeds een lege groep beschikbaar. Normaal gesproken zal dit inderdaad als meerkosten worden berekend.

   Verwijderen
  2. De installatie op het dak stelt echt niks voor, kun je prima zelf. Een elektricien voor het aansluiten is wel nodig: wij hebben een vriend die dat is en het hier deed.

   Ik vind het een prima aanbod! Doen! (mits de subsidie doorgaat, anders op zoek naar een ander potje, er zijn er zat, bij ons had het bedrijf dat de panelen leverde de voorbeeldbrief met adres voor de subsidie er bij gedaan (provincie in ons geval);) ;) Service!

   Verwijderen
  3. Ik heb het onze voormalige buurman ook zien doen, maar ik heb geen idee hoe dit allemaal moet. Te weinig ervaring. Daarnaast is dit een packagedeal waardoor ze het dus ook komen installeren ongeacht of je dat wil of niet :P

   Verwijderen
  4. Een electricien is niet perse nodig. Zoals ik al schreef hebben wij zelf sinds kort zonnepanelen, door man volledig zelf geinstalleerd en wij hadden een vrije groep beschikbaar. Dan mag je, als je dat wil en er voldoende vertrouwen in hebt, het zelf aansluiten. Als er wel een nieuwe groep gemaakt moet worden dan moet dat wel door een electricien gedaan worden.
   Gelukkig hebben jullie een lege groep want een groep bijmaken kan behoorlijk in de papieren lopen.
   En wat Zena schreef installatie op het dak stelt weinig voor, zeker niet als je een recht dak hebt. Bij ons (oude koeienstal uit 1920 omgebouwd tot woonhuis) was het dak niet helemaal recht dus was iets meer werk maar alles bij elkaar (dus op dak leggen en aansluiten)was in 2 werkdagen gebeurd voor 12 panelen.
   Let ook even op je meter. Ik weet niet wat voor meter jullie hebben, een oude ferraris meter (zo eentje met een wieltje) of een moderne. Als je zo'n oude meter hebt kan je heel goed salderen zonder dat de meter vervangen hoeft te worden. Maar als je doorgeeft aan je netwerkbeheerder dat je zonnepanelen hebt geinstallerd zullen ze 9 van de 10 keer aankomen met dat je meter niet geschikt is en dat die vervangen moet worden door een slimme meter. Wat ze dus bij ons ook deden. En dat is dus niet waar dat is hun manier om te zorgen dat er een slimme meter wordt geinstalleerd. Als je daar geen moeite mee hebt prima maar wij wilden dat absoluut niet. Dan heb je nl. twee meters een voor wat je afneemt en een voor wat je teruglevert.
   Maar ik ben heel benieuwd wat het uiteindelijke aanbod wordt. Ik hoop voor jullie een goed aanbod want zeker met de stijgende energieprijzen...

   Verwijderen