dinsdag 19 juni 2012

Onze komende uitgaven? Hoe en wat?!

Ik heb het de laatste paar blogs gehad over enkele grote aankopen, en enige tijd geleden ook nog eens over een grote verbouwing. Laat staan de blog dat we ook nog eens 3 weken op vakantie zijn geweest.

Op dat soort momenten besef ik goed dat dit soms raar overkomt op mensen en dat ze denken... zooo die moet wel heel rijk zijn, of wat een opschepper....

Recent
Vandaag nog op mijn werk bijvoorbeeld. We hadden het over reizen en ik vertelde dat ik op behoorlijk wat plaatsen was geweest in de wereld. Ik ben altijd erg enthousiast over reizen en dat vertel ik dan ook vol overgave want het is 1 van mijn passies. Maar je merkt dan meteen bij die collega's (die dus in de 40+ zijn) dat ze je vreemd aankijken. Zij zijn niet verder dan Texel geweest omdat ze jong kinderen hadden of een andere carierrepad hebben gekozen of iets anders. Heel vervelend, want ik wil er geen statement mee maken, maar serieus over meepraten!

Hoe zit het met ons?
Zo ook heb ik natuurlijk het besef dat wanneer ik erover praat om zonnepanelen a 3500 euro te nemen, een verbouwing van 40.000 euro wil doen, een nieuwe cv ketel van 1500 euro of een vakantie van 3000 euro dat dit bij elkaar een zeer groot bedrag is waar mensen jaren voor moeten sparen! Met meteen de reactie, jullie zijn pas 25! Dat is niet mogelijk, of dat is te hoog gegrepen....

Ja dat klopt dat we 25 zijn, maar we weten wel hoe we moeten omgaan met geld. Of tenminste dat idee heb ik, waardoor we in staat zijn dit te kunnen uitgeven zonder een lening af te sluiten. Wij hebben namelijk heerlijk saai hiervoor gespaard. Heel hard gespaard zelfs! En dat vergeten mensen wel eens. Elke maand hoeft het geld dat binnenkomt niet op! Wij hebben nooit gehad dat ons salaris op moet omdat het moet, of ow we hebben nog 200 euro staan, laten we dit eens uitgeven aan iets totaal nutteloos!

Jong geleerd oud gedaan
Zoals ik ook al eerder in deze blog zei, Jong geleerd is oud gedaan. Het is er bij ons met de paplepel ingegoten dat we goed om moesten gaan met ons geld. En dat betekent een hoop sparen. Baantjes, sparen, niet teveel uitgeven en goed opletten. Thuis blijven wonen zolang je wilt en eigenlijk geen schulden krijgen (afgezien van de hypotheek dan)
 Doordat wij bewust hiermee zijn omgegaan zijn we nu in staat maandelijks 1500 euro te sparen, niet het gevoel te hebben dat we tekort komen, maar wel met een gerust hart aan verbeteringen van de woningen geld uit te geven, of te investeren in een nieuwe cultuur (vakantie) ervaring.

Voor iedereen?
Ik begrijp dat dit natuurlijk niet voor iedereen is weggelegd, en je moet ook wel een beetje geluk in je leven hebben. Maar er zijn een hoop dingen (ik denk wel 75%) van de zaken die je in eigen hand hebt, en ook in de hand zou moeten hebben!

Terugkomend op het verhaal van mijn collega. Waar het mij dus om gaat is dat je meteen erop wordt aangekeken als het je voor de wind gaat en bewust keuzes maakt om iets wel of niet te doen. Maar dat dit blijkbaar jaloezie opwekt bij personen die dit niet hebben gedaan. Heel vervelend want je probeert enthousiast te vertellen hoe het ergens/iets is geweest zodat iemand er zijn voordeel mee kan doen. In plaats van iemand zijn ogen proberen uit te steken.

Ik hoop dat er onder mijn lezers minder jaloezie over dit soort dingen is, want ik ben hier altijd goed ziek van als ik weer zo een blik krijg.

20 opmerkingen:

 1. Trek het niet aan joh! Tis jou leven! Jullie werken er samen ook hard voor, toch?

  Ik gun het je iig wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lees al een tijdje je blog, maar ben niet zo'n reageerder :-)

  Mijn vriend en ik zitten in dezelfde (financiele en nagenoeg dezelfde leeftijd) situatie als jullie. Wij werken hard, prima salaris, een lease-auto en een telefoon van de zaak. Wij hebben in 2007 ons huis gekocht. Wij (be)sparen ook veel, ook bewust voor grote uitgaven of aflossing van onze hypotheek. Volgens sommige vrienden (?) erg saai. Waarom gaan we niet lekker ieder weekend uit eten? Waarom kopen wij geen dure kleding? Blablabla. Maar als ik dan hoor dat zij weer bij ouders aan moeten kloppen omdat ze een tegenvaller niet kunnen opvangen, ben ik erg blij met onze spaaractiviteiten.

  Ze zeggen work hard, play hard. Dat doen we zeker, maar dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met evenredige uitgaven.

  Ik zou het lekker naast je neerleggen, je bent niemand verantwoording schuldig over de keuzes die je maakt. Jij hebt toch ook geen oordeel over hun uitgavenpatroon? Lekker laten gaan dus :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt ook wel, maar het is helaas dat het te vaak in mijn omgeving gebeurd. Dan heb je echt het gevoel van.... waarom! Laat ons lekker het doen op onze eigen wijze. Het is gewoon frustrerend. Maar ja ik begrijp heel goed dat je dat soort dingen beter kan negeren.

   Verwijderen
 3. Toen wij nog werkten met zijn tweetjes ging het ook heel hard met sparen zeker met de hand op de knip wat betreft nutteloze / luxe zaken.

  Andere mensen gaan eens in de maand naar het theater, uit eten, gaan een dagje funshoppen, kopen dure cadeaus en pakken in het weekend lekker uit met dure wijn en hapjes. Het lijken kleine dingen maar als je het niet doet heb je aan het einde van het jaar duizenden euro's over. Dat vergeten mensen en ze denken dat bij jou de bomen tot in de hemel groeien.

  Lekker laten denken. Wij moesten een keer (in de tijd dat je bijtelling nog per jaar betaalde) een paar duizend euro terugbetalen aan de belastingdienst. Collega van me begon toen te brullen dat hij no - way medelijden had met mensen die ZO RIJK waren dat ze geld van de belasting terugkregen.

  Toen ie werd ontslagen moest ik later een kwestie met een leverancier terugzoeken in zijn mail. Kwam ik allerlei correspondentie tegen over de lening van een heel groot bedrag voor een auto. Tja.... Je hoeft je niet te verdedigen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vaak zo, de grootste schreeuwers... Die zijn vaak zelf het ergst.

   Verwijderen
 4. Ik denk dat respect van beide kanten: de spenders en de spaarders niet misplaatst zou zijn. Het irriteert me mateloos dat wanneer je spaart en zuinig leeft en dus een bijzondere reis kan maken mensen je dit niet gunnen. Iedereen heeft z'n eigen manier van leven! Wij leven nu ook vrij sober, zodat we onze 3 kinderen kunnen laten studeren zonder studieschuld, en onze hypotheek aflossen zodat we minder schuld hebben en onze lasten omlaag gaan.
  Ik vind juist dat jullie hele bewuste en verstandige keuzes maken! Een 'jaloerse' collega? Negeren, kost alleen maar negatieve energie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het leven bestaat uit keuzes maken. Sommigen maak je bewust, anderen onbewust. Hoewel wij naar mijn idee nooit geld over de balk gesmeten hebben, hebben we nooit langdurig veel gespaard. Waarom niet? We waren het geld in onze ogen altijd 'nodig'. Met een financiële meevaller kwam altijd een tegenvaller mee.
  Nu ben ik halverwege de 30, 4 kinderen die flink wat hersens hebben en dus misschien allemaal wel een leuke studie willen volgen (de eerste al over 2 jaar?) en nu is vorig jaar het kwartje eindelijk gevallen dat het anders moet. Nu dus bezig om alles goed in kaart te brengen en de bezuinigpunten op te zoeken.
  Ik ben mij er heel bewust van dat onze financiële situatie voor een groot deel het gevolg is van onze gemaakte keuzes. Maar ik/wij maak nu de keuze om het anders aan te pakken. Volgens mij is het nooit te laat om andere keuzes te maken/ het roer om te gooien.

  Misschien moet je de reactie van je collega's als gezonde jalouzie zien. Wie weet komt er ooit één vragen hoe jullie dat doen en kun je hem/ haar tips geven over consuminderen.

  Wees trots op jezelf en sta voor de keuzes die je maakt.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de steun. Ik ga in ieder geval hard lachen op het moment dat ze dat bij mij vragen :P

   Verwijderen
 6. Jaloers wel, maar positief jaloers ;-)
  Jullie doen het toch hartstikke goed, daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.
  Laatst belde de garage ons omdat ze iets ontdekt hadden aan de auto wat veel geld ging kosten. De arme man begon heel voorzichtig, ws bang dat ik in tranen uit zou barsten. Natuurlijk was ik er niet blij mee, maar we hebben gelukkig een buffer waar we dit mee op kunnen vangen. Maar om die buffer zo te houden laten we ook heel veel dingen. Maar dat zien veel mensen niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, gelukkig positief jaloers dat moeten we zo houden, maar ook gelukkig dat jullie een buffer hadden hiervoor!

   Verwijderen
  2. Positief jaloers? Zo grappig!

   Verwijderen
 7. Je denkt dat mensen 75% van hun keuzes in eigen hand hebben...
  Toen ik 25 was had ik samen met mijn toenmalige man 1,5 inkomen en een eigen huis. Man kon niet met geld omgaan en hierdoor zaten we altijd in de schulden. Toen ik 26 was kreeg ik een baby met een beperking. Hierdoor was het niet mogelijk om meer te gaan werken. Man had losse handen en tegen hem ingaan durfde ik niet. Na meer dan 20 jaar huwelijk had ik de moed om te gaan scheiden. Ik had inmiddels 2 kinderen in de puberleeftijd.
  Later ontmoette ik mijn huidige man die net een eigen bedrijf was begonnen met een lening. Samen hadden we ineens 5 kinderen tussen de 9 en 17 jaar...
  Ik werk nog steeds 2 dagen en het bedrijf van mijn man loopt goed. We kunnen iedere dag eten op tafel zetten. 2 Kinderen zitten op het HBO, 1 krijgt alleen een basisbeurs, 2 kinderen doen MBO en 1 zit in de brugklas.
  Ik klaag niet, ben hartstikke gelukkig met mijn grote gezin, maar 75% eigen keus ben ik het niet mee eens.
  Ik denk dat jij, als je ouder bent je procenten nog wel eens gaat bijstellen...
  Verder wil ik zeggen dat je het hatrstikke goed doet en dat ik trots op je zou zijn als je mijn kind was!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind dat je het hartstikke goed doet. Je bent pas 25? Nou een dikke vette proficiat. Ik wou dat ik toen al deed zoals jij het doet. Ga zo door. Wij zitten nu ook in een heel rustig vaarwater. 2 kids. 1 op basis 1 op brugklas. Dus kunnen nog enkele jaren sparen voor de studie. Bezig met extra aflossen. Sparen 1400 per maand maar waarvan wel 300 per maand wordt vastgezet voor ons 65e. En de kids krijgen hiervan maandelijks ook een bedrag. Wij hebben nog bijna 20 jaar de tijd om van de restant schuld af te komen van de hypotheek. Dat halen we erg gemakkelijk MITS er geen gekke dingen gebeuren in ons leven. Wij zijn erg tevreden. En het klopt wat je zegt. De omgeving kan het vaak niet begrijpen hoe je alles doet. Wij krijgen bewondering. Mensen zeggen, dat kunnen wij niet. Als ik ze dan voorreken dat zij dit ook kunnen haken ze af. Kopen gemakkelijk voor 30 - 40 euro per week groente en fruit. Ik kan voorbeelden genoeg opnoemen. Eén ding kan ik je wel meegeven in mijn ervaring. Ga gewoon door zoals je nu doet. Denk maar aan je toekomst. Hoe veilig deze is als je financieel goed zit. Ook voor je eventuele kinderen later. Geniet van je reizen en van je spaarcentje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is er mis met €30-40 groente en fruit?
   Keuze maken voor biologisch en weinig tot geen vlees en kaas?


   In de loop van je leven gebeuren er ook zaken waar je niet persoonlijk invloed op hebt,
   . Ziekte, ontslag etc.
   Siny

   Verwijderen
  2. Ze eten niet biologisch en zijn niet vegetarisch en eten gewoon vlees en kaas.

   Verwijderen
 9. Wanneer je zoveel kunt sparen, is dit toch alleen maar mooi?? Wees blij dat jullie dit kunnen en bewust met je geld omgaan! Ik ben zelf een alleenstaande moeder van 2 kids van 6 en 8 jaar, ik werk op dit moment 20 uur ivm ouderschapsverlof en ik spaar elke maand 350 euro. Heel veel vragen zich af hoe ik toch die auto kan betalen, hoe ik toch die vliegreis kan maken....tja...ik spaar ervoor en laat er ook heel veel voor. Waarom elke week chinees halen en kleding kopen terwijl er genoeg eten en kleding in huis is?? Juist...slimme keuzes maken heet dat!! Wens jullie veel succes met alle verbouwingen etc en spaar lekker door!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niets van aantrekken en gewoon naast je neerleggen. Ik wou dat ik op mijn 25e financieel zo verstandig was geweest, dan had ik niet zo in de stress gezeten toen ik in de wia terecht kwam.

  Maar om die reden publiceer ik ook niet mijn inkomensgegevens, mensen reageren vaak kort door de bocht en begrijpen niet dat wij toch heel erg moeten opletten met geld vanwege hoge medische kosten en een hypotheek die te hoog is voor 1 inkomen (en waarvan we niet meer afkomen)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat zullen jullie ouders trots op jullie zijn en wat geeft dat een rustig gevoel voor ze. Als ouders van 4 evenzo financieel verstandige kinderen kunnen we daar over mee praten. Petje af!Veel geluk samen.
  Groet Els

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jullie doen het hardstikke goed!
  Wij zijn trouwens net zo begonnen. Toen oudste kind kwam ben ik gestopt met werken. Het plan was dat ik als de kinderen naar de basisschool gingen, ik weer zou gaan werken. Tussendoor opleidingen doen.
  Ik had ook niet door kunnen werken met de kleine kindjes want ze waren heel veel ziek. En zieke kindjes kunnen niet naar de dagopvang. Ik heb opleidingen gedaan, maar ben ondertussen ook arbeidsongeschikt geraakt. Dus geen baan en geen uitkering.
  Geen zicht op verbetering van mijn gezondheid. Ik heb postviraal syndroom overgehouden aan een zware vorm van Pfeiffer. Mijn immuunsysteem is van slag en ik heb erg weinig energie.

  Je kunt denken dat je het zelf in handen hebt. Deels is dit ook zo, maar zoals er al meer schreven heb je het minder in de hand dan je denkt als je zo jong bent.
  Maar het scheelt wel een heleboel dat jullie nu al weten hoe je zuinig kunt leven en een buffer aan het opbouwen bent. Kun je later problemen toch gemakkelijker opvangen.
  Hopelijk blijft het zo lekker gaan met jullie. Geniet ervan!

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen