woensdag 13 juni 2012

Auto

Zoals reeds gemeld in twee andere blogs hebben we binnenkort een auto. Een auto die ik altijd heb vervloekt om te hebben, om verschillende redenen.

A. We gaan allebei met het OV naar werk (baas betaald)
B. Benzinekosten zijn hoog
C. Auto verzekering, onderhoud kan nog veel hoger zijn
D. We rijden heeeeeeel weinig (soms lenen van familie)

Al deze redenen zorgde ervoor dat wij nooit een auto wilde of gingen nemen. We mistte hem ook niet. Maar nu..... Waarom nu dan wel opeens?

De omslag
De schoonouders hadden twee auto's en deden er één weg.. Ze vroegen of wij die auto wilde hebben... Zo gratis en voor niets. Daarbij wilde ze ook nog de verzekeringen e.d. houden op hun naam zodat het ons niet veel zou kosten in de maandelijkse kosten, vanwege alle kortingen. (75% minder kosten)

Tja.... dat is wel zo een goede deal dat we het eigenlijk niet konden tegenhouden. Maar ja, dit zijn dus wel weer extra maandelijkse kosten, waar we rekening mee moeten houden.

Wanneer we de kosten bij elkaar optellen komen we op de volgende kosten.

Wegenbelasting:         € 23,66
Verzekeringen:           € 23,32
Pechhulp                    €   3,75
Totaal                    € 50,73


Bovenstaande zijn we sowieso al kwijt per maand om de auto alleen al te hebben.


Er zit een 40 liter tank is die we 1x per maand waarschijnlijk oprijden. Dit kost ons ongeveer 68 euro extra per maand. Met deze tank kunnen we ongeveer 600 kilometer rijden. Dit is voor ons meer dan voldoende, aangezien we de auto alleen in de weekenden gaan gebruiken.


Maar goed dat ook weer erbij opgeteld zal de auto ons dus per maand het volgende gaan kosten:

Vaste lasten               € 50,73
Benzine                      € 68,00
Totaal                     € 118.73
De meeste mensen zullen nu zeggen dit is natuurlijk extreem weinig, maar aan de andere kant is het wel een extra kostenpost. En gaat het zelfs voor zo een klein autootje behoorlijk hard met de kosten. Hierin zitten nog geen onderhoudskosten.......

Ik persoonlijk vind het nog steeds een hoop geld, maar goedkoper dan dit is niet mogelijk om een eigen auto to hebben en te gaan en staan waar je wil.

Hoeveel kost jullie het autogebruik?

21 opmerkingen:

 1. Breek me de bek niet open (heb geeneens een rijbewijs, maar wel een man met een autogekte ;) :0 Duizenden euro's onderhoud!!! PER JAAR!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, dat kan ook wel leuk zijn, maar daar hoop ik toch echt niet op. We hebben nu al besloten om tot een X bedrag aan onderhoud te hebben en anders te zeggen dat het jammer maar helaas is voor die auto. We gebruiken deze gewoon te weinig.

   Verwijderen
  2. Moet er wel bij zeggen dat géén auto hier geen optie is (beroerd ov)

   Verwijderen
  3. Ja hier gelukkig wel, maar goed dat is een bewuste keuze van ons ook om hier te komen wonen uiteraard :)

   Verwijderen
 2. 450 euro per maand. Waarvan we 50 euro per maand opzij zetten voor onderhoud, 45 naar de wegenbelasting en 35 naar de autoverzekering en de rest geven we uit aan benzine, maar daarvan krijgen we ongeveer 200 weer terug (reiskostenvergoeding) dus netto betalen we ca 250 per maand.
  Geen auto is geen optie helaas door afstand werk. Met OV gaan zou mijn vriend per dag ruim 2 uur extra reistijd opleveren, bovenop de 2,5 u die hij al kwijt is.
  En we kozen 2 jaar geleden ook voor een nieuwere auto, die weliswaar duur was in aanschaf maar nooit wat mankeert. We waren de onderhoudskosten van onze oude auto meer dan zat (er was constant iets kostte duizenden euro's per jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad behoorlijk lastig als je veel onderhouds problemen hebt.Wij hopen er op dat het allemaal zal meevallen.
   Ik zou het persoonlijk heel vervelend vinden als ik altijd maar met de auto moest en geen andere optie had. De kosten zijn meteen zoveel hoger als je wel naar je werk moet met de auto.

   Verwijderen
 3. Autoverzekering per maand (all risk) € 85,29
  Autobelasting per maand € 85
  Brandstof per maand € 160 (diesel)
  Afgelopen jaar aan onderhoud (van juni 2011 tot nu):
  - APK + kapotte sensor: € 230
  - Onderhoudsbeurt + nieuwe remschijven
  en remblokken € 230
  - Onderhoudsbeurt: € 210
  - ANWB + europaservice: € 120 (dit is een schatting)

  Ik krijg een reiskostenvergoeding van € 97 woon-werkverkeer en voor zakelijk verkeer zit ik ook elke maand ongeveer rond de 100 euro (is variabel).

  Voor mij is geen auto eigenlijk ook geen optie. Heb vandaag wel gecarpooled voor het zakelijk verkeer, goedkoper, beter voor het milieu en ook wel gezellig.

  Veel plezier gewenst met jullie auto! Echt een buitenkansje op deze manier en zo merken jullie vanzelf of je het (net als ik) als een luxe ervaart of dat het juist het tegenovergestelde is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vroeger waren de kosten ongeveer 600 per maand. Nu zijn we lid van Wheels4all met daarvan een auto bij ons in de straat! Onze vervoerskosten zijn sindsdien ongeveer 100 euro per maand. Veel met het OV (wonen vlakbij het station) en soms gaan we met een auto van Wheels4all. Bevalt uitstekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kosten per maand:
  Wegenbelasting 12 euro
  Verzekering: krap 10 euro per maand
  Benzine: ongeveer 130 euro per maand (ik krijg gemiddeld 100 terug van mijn werk).
  Anwb: ik schat ook iets van 10 euro per maand
  Schatting onderhoud: ongeveer 20 euro per maand.

  Maandelijkse kosten dus ongeveer: 130 euro benzine en 52 euro voor de rest. Totaal: 182 euro.

  Auto wordt wel veelvuldig gebruikt (werk is 20 km verderop).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Let er wel bij die verzekering op of je wel verzekerd bent met deze constructie. Veel verzekeraars dekken dit niet, en keren dan ook niet uit bij een ongeval. Verder bouw je op deze manier ook geen jaren op en zul je dat later als nog moeten doen en ben je ook duurder uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit hebben we inderdaad gecontroleerd, maar deze contstructie is geen probleem :)

   Verwijderen
 7. Het hebben van een auto is zeker een luxe maar geeft je ook een grote vrijheid! Je kunt nu op plekken komen waar je normaal gesproken met het ov niet komt. Bos, strand (de rustige plekken)En ook op tijden dat het ov niet rijdt. Ook ben je minder reistijd kwijt! En daar staan natuurlijk behoorlijk wat kosten tegenover. Wij zijn per maand aan benzinekosten 500,00 euro kwijt. We krijgen 200,00 euro reiskosten vergoeding. Door de hoge kosten hebben we dit jaar een tweedehands auto gekocht die op gas rijdt, scheelt ons 100,00 euro per maand. Wij hebben twee auto's. Nadat wij ons droomhuis in het buitengebied hadden gekocht was deze aanschaf onontbeerlijk. Vooral 's winters met kinderen halen en brengen school en sportclubs. De kosten van onze twee auto's zijn uitgezonderd de hypotheek voor ons de hoogste kosten. Hierop proberen wij dan ook te besparen (goedkopere auto, minder brandstofverbruik en goedkopere brandstof).
  Ik merk wel dat een auto voor veel mensen een statussymbool is, meer nog dan een huis. Er werd in het begin raar gekeken toen we een goedkopere auto op gas kochten. Nu de benzineprijzen ineens zo gestegen zijn krijgen we hele andere reacties!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tijden veranderen he. Geen auto is tegenwoordig zelf helemaal goed :P

   Verwijderen
 8. ik zie geen kostenpostje voor APK, winterbanden (worden volgend jaar verplicht) en een tegenvallende rekening voor het onderhoud kán er ook eens bij zitten. Hoeft niet natuurlijk.
  Ik ben bang dat je in feite wel wat meer kwijt bent dan je nu berekend uit de losse pols.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, die heb ik ook niet meegenomen. Dit zijn puur de kosten om de auto te hebben, onderhoud etc is niet hierbij inclusief. Ik begrijp dat je dit er ook bij moet denken, maar ik kan me vinger er totaal niet opleggen hoeveel dit allemaal zal zijn want ik heb nooit een auto bezit.

   Verwijderen
 9. Onze auto kost ook meer. Wij hebben geen pechhulp.
  130-140 euro benzine. onderhoud tussen de 300 - 600 euro per jaar. Verzekering 25,37 per maand. belasting 47 euro per maand. Totaal 3000 per jaar / 12 = 250 per maand

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Credietaflossen14 juni 2012 om 17:39

  Waarom verkopen ze 'm niet en geven ze jullie het geld?? Zoals ik het lees hebben jullie de auto niet nodig en dan is E 100,= per maand ook zonde toch? En als de auto uitgereden is ben je er dan niet zo aan gewend dat je dan weer een andere/nieuwe koopt? Dan is het niet meer zo goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, daar heb je ook gelijk in, maar zeg nu zelf. Zo een kans is ook once in a lifetime dat je een auto krijgt gratis en voor niets.

   We gaan het zien of we hem veel gebruiken, misschien concluderen we zelf ook wel dat we hem minder dan hierboven beschreven gebruiken waardoor we het nut er niet van inzien en hem alsnog verkopen.....

   Verwijderen
 11. We hebben 2 autos, vind ik niet nodig maar ik moet soms ook wat water bij het wijn doen. Ik heb namelijk één auto nodig voor mijn werk, thuiszorg, rij tussen 25-45 km per dienst van 4 uur. Maar ik werk ook maar 16 uur per week dus recht op een dienstauto heb ik lang niet, pas vanaf 20000 km per jaar. Mijn vriend kan de auto's zelf maken als het wat is, via vrienden die een garage hebben mag hij de brug lenen en ook via hun de nieuwe onderdelen bestellen, scheelt weer met de BTW.
  De ene auto is een oldtimer en kost 8 euro per maand in verzekeing en rijd op gas dus goedkoper kan haast niet. De andere auto kost mij ca 55 euro per maand, 130 euro benzine per maand maar ik krijg natuurlijk ook reiskostenvergoeding van mijn werk. Ik gebruik de auto alleen in mijn werk en 1 keer per week boodschappen, verder de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat valt allemaal wel mee hoeveel kosten eraan zitten. Zeker omdat het 2 auto's zijn. Wij proberen echter ook zoveel mogelijk op de fiets te doen. Vandaag weer wezen tanken. Kostte meteen 53 euro voor 32 liter...

   Verwijderen