maandag 18 juni 2012

Sparen - Jong geleerd, oud gedaan

Vroeger is mij geleerd dat ik altijd moest opletten met geld en dat ik het maar 1x kon uitgeven. Iets wat tegenwoordig gelukkig ook weer terug komt in de huishoudens. En het is ook hard nodig!

Het heden
Tegenwoordig zijn schulden heel normaal. Je hoort het met de studiefinanciering tegenwoordig. Als je te weinig geld hebt, dan lenen we bij. Het gaat allemaal heel makkelijk, zeker als je student bent. Tuurlijk het leven is duurder geworden, maar ik vraag mij af waarom er bepaalde dingen nodig zijn?

Iedereen is wel eens student geweest en weet ook dat dit een tijd is waarin je teveel vrije tijd hebt en denkt dat je alles in de wereld aankan. Heerlijk! Maar moet je echt 5x in de week uit? Moet je echt op vakantie naar een zonnig oord en daar drinken en zuipen als een malle? Moet je echt op kamers wonen als je 20-30 min van de universiteit woont?

Daar gaat het denk ik ook mis. Ik zeg niet dat je een sober leven moet hebben als student, maar je moet wel inzien dat bepaalde dingen eigenlijk niet echt handig zijn om te doen, of eigenlijk geld kosten die je niet hebt.
Het is te makkelijk om te lenen en dat zie je ook in de studieschulden van sommige personen. Dan hoor ik bedragen van 30,40 soms 50.000 euro schuld.... Ongelooflijk.

Lenen
Het lenen op zich is niet erg. Je wilt immers een goede opleiding en je wilt ook wel eens fun hebben, of soms door omstandigheden op jezelf wonen. Maar dit moet wel in perspectief worden geplaatst. Dit zie ik jammer genoeg te vaak fout gaan.

Als student is het juist het moment om om te gaan met geld en je bewust te maken van het leven. Je kan op zo een moment zien hoe het is om eigenlijk arm en een pover leven te lijden. Waarbij je (als je goed bent) later als je wel geld verdiend ook inziet hoe relatief het leven eigenlijk is.

Ik durf te wedden dat wanneer iedereen zich hier meer bewust van is, er ook minder mensen schulden zullen maken. Ik kijk dan ook met afgrijzen naar programma's van "Een dubbeltje op zijn kant" waarbij mensen spullen huren, of op lening kopen....... Waar ze de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen, maar niet inzien dat bijvoorbeeld hun drank of sigaretten gebruik alleen al honderden euro's per maand kost.

En nu?
Deze blog is niet een roep om aandacht, maar meer een frustratieblog van mij hoe makkelijk mensen denken over geld. Alsof het er altijd wel zal zijn, maar in feite vaak hard voor gewerkt moet worden om het te krijgen. Ja, wij hebben het goed en dat geeft onze spaarrekening ook aan, maar dit hebben wij ook niet zomaar gekregen. We werken er hard voor en maken allebei veel meer dan 40 uur per week...  Maar beseffen ons allebei evengoed dat elke euro er toch 1 is en dat hij niet zomaar terugkomt wanneer je hem uitgeeft!

14 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens! Ik ken genoeg mede-studenten die er lekker op los leven en maximaal lenen. Allemaal in het nom van "je bent maar een keer jong". Gelukkig zijn er ook studenten die zuinig zijn en alleen lenen wat ze echt nodig hebben maar die zijn volgens mij in de minderheid..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die zijn zeker in de minderheid! Maar ik zie wel bij de wat oudere studenten tegenwoordig dat ze toch wel beginnen in te zien dat ze fouten hebben gemaakt. En dat is natuurlijk wel goed om te zien. Nu maar hopen dat ze dat aan de jongere varianten kunnen overbrengen!

   Verwijderen
 2. Ik leerde vooral dat geld eindeloos was vroeger. Gelukkig heb ik het mezelf kunnen leren. Vind het wel moeilijk mijn kind het te leren. Hij heeft vrij royaal zakgeld (3 euro per week) en boeken en tijdschriften betalen we vaak nog daarnaast (en uiteraard eten, kleren, judo, muziekles etc).... Ik verwen hem met boeken en mijn man met radiografische auto's (is ook zijn eigen hobby, maar een 8-jarige met drie vintage modellen in zijn bezit??)
  Ach... ik denk dat er nog tijd genoeg is om hem meer over geld te leren ;) Onlangs had hij bijna 200 euro te besteden van zijn communie. Hij voelde zich rijk, riep ie eens uit in de winkel... Zooo lief. Zo lang ie nog zo tevreden is ;)
  Maar ik ben met je eens dat opvoeding hierin een grote rol speelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk zeker dat het lenen doorgeschoten is tegenwoordig. Ik vind het alleen moeilijk om de huidige situatie van studiefinanciering en de kosten van een studie te vergelijken met van hoe die was toen ik studeerde (pakweg 15 jaar geleden). Het is allemaal zo veranderd.
  Na mijn studie had ik ook een schuld van 8000 euro. Ik heb 5 jaar Universiteit gedaan, woonde nog bij mijn ouders, studeerde braaf en ging maar weinig uit. Had er ook wel bijbaantjes naast maar deed verder niks geks. Mijn ouders hadden echter zo'n laag inkomen dat ze niet aan mijn studie konden bijdragen, dat moest ik zelf bekostigen. Gelukkig had je toen nog geen rentedragende lening en dus ging ik pas rente betalen na mijn afstuderen + afbetalen natuurlijk. Maar ik had WEL een lening. Jongeren van ouders met een hoger inkomen hadden in mijn tijd geen lening nodig (en hadden daar ook geen recht op), daar legden de ouders voor bij.
  Ik weet niet of het lenen tegenwoordig nog aan het inkomen van de ouders gekoppeld is, ik snap eigenlijk het hele systeem niet meer. Er zou vanuit de IB-groep toch een stokje gestoken moeten worden dat studenten zo'n hoge lening kunnen opbouwen. Natuurlijk zit daar ook een eigen verantwoordelijkheid aan vast, maar als je aan een studie begonnen bent, stop je ook niet zo maar even omdat de lasten te hoog worden. Dan heb je helemaal niks, maar wel een lening aan je broek.
  Ik ben eigenlijk wel blij dat mijn kinderen voorlopig nog niet aan studeren toe zijn (qua leeftijd). Tegen die tijd hoop ik dat ik weer wat duidelijkheid in het systeem zie, ik zal ze zeker ondersteunen bij hun financien. Want een lening van 30.000 euro, dat wil je toch niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn zoon van 21 heeft PDD-NOS en doet 2 studies tegelijk: 4e jaar MBO en 1e jaar HBO. Per dag zit hij 5 uur in de bus/trein. Hij woont thuis en krijgt een basisbeurs van 72 euro. Hier kan hij niet eens zijn ziektekosten van betalen. Hij komt niet in aanmerking voor een aanvullende beurs omdat DUO vindt dat zijn vader kan bijdragen aan de studiekosten. Vader doet dit niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelf hebben mijn man en ik ook gestudeerd. Veel studenten 'genieten' van hun studententijd. Mijn man heeft het eerste jaar op kosten van zijn ouders gefeest. Hierdoor ook een jaar later afgestudeerd. Volgens velen hoort dit bij het studentenleven. Bij sollicitatiegesprekken is wel eens gevraag naar dat extra jaar! Mijn man is van nature zuinig en kan goed met geld omgaan, gelukkig!
  Ik denk zeker dat er een grote groep studenten is die vindt dat uitgaan en feesten bij het studentenleven hoort maar ik ben er ook van overtuigd dat in deze crisistijd deze groep steeds kleiner wordt!
  Studenten zijn er zich ook vaak niet van bewust wat een schuld inhoudt voor hun verdere leven: als deze bij BKR geregistreerd gaat worden heeft dit invloed op een eventuele hypotheek, leningen etc. Heeft een partner ook een schuld...Studenten denken vaak dat ze later een riant inkomen hebben en van de aflossing van de lening weinig merken. Ook hebben ze af en toe een houding van je leeft maar een keer. Je moet naast je studie genieten van het leven.
  Ook merk ik als ouder van kinderen die over 4 jaar gaan studeren dat ouders van medeleerlingen vaak geen idee hebben van de studiekosten. Zelf merk ik dan vaak op dat wij sparen voor de studie van onze kinderen omdat ik niet wil dat zij geld lenen en met een enorme studieschuld komen te zitten. Ook wil ik tijdens de studie van onze 3 kinderen 'normaal'kunnen blijven leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hebn 43000 euro studieschuld.

  Ik ben sinds mijn 15e niet op vakantie geweest (ben 26 nu) ga 1 keer per maand uit en geef dan €5 uit, heb geen rijbewijs, een gammele fiets, koop voor maximaal 150 euro kleding per jaar.

  Ik heb geen dure verslavingen, geen dure hobby's. Nee mijn geld gaat op aan de huur, verzekeringen en eten.

  Ik ga heel verantwoord met geld om, heb een strikt boodschappenbudget per week, koop geen kant en klaar, wissel ider jaar van energieleverancier om zo goedkoop mogelijk uit te zijn enzovoorts.

  Niet iedere student met een enorme studieschuld is zoals jij het schetst. Echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke studie heb je gedaan om een studieschuld van 43000,00 euro op te bouwen? Mijn dochter gaat straks studeren, vandaar mijn vraag.
   Wist je van tevoren dat je met zo'n hoge studieschuld zou afstuderen? Zou je dezelfde studie weer gekozen hebben nu je met zo'n enorme schuld aan je werkzame leven begint?

   Verwijderen
  2. Studeer je nog of werk je inmiddels?

   Verwijderen
  3. Ik weet dat het niet voor iedereen geldt, Dat heb ik ook in mijn stuk neergezet. Sommige kunnen er niet onderuit door omstandigheden. Maar iedereen die de mogelijkheid heeft om thuis te wonen heeft al een streepje op de rest.

   Verwijderen
  4. Afhankelijk van je woonplaats en de stad waar je studeert! Het is niet altijd mogelijk om thuis te blijven wonen.

   Verwijderen
 7. Ik leer mijn kinderen ook zuinig met hun geld om te springen, en zou inderdaad aanraden om eerst thuis te blijven wonen als ze eventueel gaan studeren, om zo schulden te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had een basisbeurs en een bijbaantje, daar moest ik het mee doen. Ik wilde geen lening en wilde ook niet bij mijn ouders aankloppen, al betaalden die soms wel iets, zoals een nieuwe winterjas of schoenen, een een keer zelfs een jaar collegegeld (toen nog 2000 gulden).

  Terwijl ik studeerde veranderde het systeem en kwam er een lening tussen de basis- en de aanvullende beurs. Ik heb er drie maanden over gedaan om die stop te zetten (drempelangst voor de stufi) en heb 'm dom genoeg niet direct afgelost. Toen ik na een jaar 'wakker' werd, bleek dat de schuld met rente precies het bedrag was van mijn Zilvervloot! En daar had ik toen 8 jaar trouw elke maand voor gespaard (en mijn ouders daarvoor 15 jaar)! Het heeft me voorgoed genezen van lenen.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heeft u behoefte aan een lening? Bent u behoefte aan enige vorm van lening? Geef u nu op (kazimfinance@yahoo.com) nu voor de beste van de lening. Wij bieden alle soorten van de lening in zowel lange termijn en korte termijn. Meld je nu aan en je zal de getuigenis te geven aan anderen.

  Lening is beschikbaar voor mensen van 18 jaar en ouder.

  Groeten
  Kazim.

  BeantwoordenVerwijderen