Tv abonnement en vaste telefoon de deur uit!

 Ik schreef er al over in mijn blog over “uit bespaard”. Maar er was nog één uitgaven post die ik al enige tijd wilde aanpassen, maar tot op heden weinig op kon besparen omdat het niet echt goedkoper kon of dat het letterlijk over 1 of 2 euro ging. Namelijk mijn Internet/Televisie/TV abonnement. Maar het is eindelijk gelukt om de knoop door te hakken.

Tv abonnement en vaste telefoon de deur uit!

TV en Telefoon de deur uit

Laten we beginnen met het goede nieuws. Van de drie diensten gaan we stoppen met twee ervan. Namelijk TV en telefonie. Lineaire tv kijken we eigenlijk al meer dan een jaar niet meer. Netflix, Uitzending gemist en dat soort zaken kijken we echter wel en het is dan ook zonde dat we eigenlijk voor deze dienst betalen. Ik was er al een jaar geleden van overtuigd om dit eruit te gooien, maar vrouwlief was iets minder zeker. Na meerdere keren erop te wijzen hoe weinig lineaire tv we eigenlijk kijken moest zij nu toch ook toegeven dat het zonde van het geld was. Grappig hoe iemand vasthoudt aan tv kijken op de oude manier ook al maak je er amper gebruik van. Het is een patroon dat er met de jaren in is gesleten en waar alternatieven zoals uitzending gemist nog te weinig direct op het netvlies beschikbaar zijn ook al is het al jaren de methode om snel even wat terug te kijken. De meeste zenders bieden zo een platform aan, gratis, met alleen een reclame af en toe er tussendoor. Of als je dat niet wilt via NLziet.

Tweede wat eruit gaat is telefonie. De filosofie was toentertijd dat de ouders “gratis” naar vaste nummers konden bellen vanuit hun abonnement. Wat goedkoper was dan mobiel bellen (10 jaar geleden!). Daarnaast was het fijn om ook in de nacht bij problemen of paniek ook bereikbaar te zijn. En dat is door de jaren heen erin gebleven. Maar door de veranderende techniek is whatsapp bellen of gewoon bellen via de mobiel de standaard geworden. Mijn vaste telefoon wordt dan ook alleen gebruikt door de microsoft scammers. En hoewel het af en toe leuk is om ze even aan de praat te houden is het mij nou niet waard om ervoor te betalen ;-).

Internet only

Wij gaan hierdoor over op een internet only abonnement en dat betekent dat we op onderzoek moesten wat de goedkoopste optie voor ons was.
Ik heb hierbij wel een eis, namelijk dat het 100Mbit download minimaal moest zijn. Een kort onderzoek leerde mij dat het goedkoopste abonnement 32,50 euro per maand zou zijn (na aflopen korting). Maar dat je ook op het netwerk moest letten wat erachter zit.  
Er was echter nog een factor wat je tegenwoordig moet meenemen, die niet wordt meegenomen in de vergelijkingssites, en dat is combinatiekorting. Er is een slag gaande bij alle providers om zoveel mogelijk diensten te laten combineren met allemaal mooie voordelen. 
Als ik daarmee kijk in combinatie met onze mobieltjes krijg ik opeens extra korting bij de provider waar ik nu voor heb gekozen en kom ik uit op 30 euro per maand voor het abonnement. Dat scheelt toch weer 2,50 per maand en daarnaast krijgen mijn mobieltjes ook nog eens 100% extra data.

Verschil

Hiermee gaan we van 42,60 euro per maand naar 30 euro per maand. Dat scheelt 12,60 per maand aan kosten. En daarmee op jaarbasis toch weer een besparing van 151,20 euro. Enige nadeel is nu nog de installatie van het nieuwe pakket. Zeker met het huiswerken is het lastig als dit voor problemen zorgt. Ik hoop dan ook maar dat het gewoon gaat werken…… Anders wordt het wel een dingetje. 

En de TV dan?

Ja daar is nog wel een ding mee. Ik heb nu de afspraak met vrouwlief dat we eerst eens het gaan proberen zonder een NLziet abonnement. Deze hebben we de afgelopen 6 maanden “gratis” gekeken en dat beviel op zich wel. Maar de meeste programma’s die we gekeken hebben zijn van de publieke omroep en tja…. Die kan je ook gratis kijken met de NPOstart app…. En dat scheelt toch weer 7,95 euro per maand. Ook als we er wel voor kiezen, lees vrouwlief, dan nog realiseren we een besparing met de overstap, weliswaar een kleinere besparing. Maar een besparing is een besparing. Nu ben ik echter hoopvol dat we deze kosten wel kunnen weghouden ;-)

Hebben jullie al je tv en vaste telefoonlijn eruit gegooid?

Reacties

Nee, we hebben beide nog. Maar van de vaste tv wil ik best af.
Nicole zei…
Vaste telefonie hebben we al zo'n 10 jaar niet meer. Mijn ouders hebben ook al heel lang alleen een mobieltje dus nooit gemist.
Tv blijft. We hebben nu Canal digital (in combinatie met Freedom internet). Niet geweldig maar te doen, espn zit er gratis bij dus daar is man blij mee. De werkgever van man betaalt de kosten voor internet.
Geldsnor zei…
Vaste telefonie hebben we nooit gehad. Een internet-only abonnement was hier niet mogelijk, en ik vraag me af of het echt goedkoper zal zijn in ons geval. Sterker nog: het is 5 EUR per maand duurder dan mét tv er bij. Dus dat gaan we niet doen. En eerlijk gezegd kijken we vrijwel nooit iets via een app :-)
Maar ik zou prima zonder internet én telefonie kunnen, maar vrouwlief wil daar niet aan. 4G is prima op de telefoon.
Vandaag is een mooie dag om hem op te zeggen ;-)
Ah fijn, ja eigenlijk had ik 10 jaar geleden er nooit aan moeten beginnen, maar goed…. Het slijt erin he. Vaste Telefoon was nodig!
Ja soms zijn combinatie pakketen inderdaad goedkoper. In ons geval was hetzelfde pakket met tv en tel alleen duurders bij elke aanbieder dan wat we nu betaalde. Maar ik ben met je eens dat de kosten van internet alleen hoog zijn. 35 euro, nu met combi voordeel 30 euro is best duur voor alleen internet. Maar als je dat afzet tegen het feit dat alles over die lijn gaat inclusief tv valt het wel mee…
Geldnerd zei…
Vaste telefonie hebben we al 10 jaar niet meer. En een TV-abonnement ook niet. Onze provider Ziggo levert namelijk ook bij een standaard internetabonnement gewoon Kabel TV mee die we op onze TV gewoon kunnen bekijken. Meer dan genoeg zenders voor die enkele keer dat we iets willen zien...
Een tv abonnement betaal je bij Ziggo natuurlijk indirect in de vorm van de standaard prijs ;-). Maar is er bij inmiddels geen goedkoper Fiber alternatief beschikbaar? En kom je niet weg met bijv een NLziet of NPO plus optie?
Anoniem zei…
Hier een pakket van Ziggo. 300Mbit internet, kabeltv en wel telefoon maar dan moet je betalen. Dus mensen kunnen ons bellen, maar wij bellen met mijn mobiel uit tenzij ik er niet ben dan mag de telefoon gebruikt worden. Aantal jaar geleden wel gestopt met hun uitgebreide pakket, waar inderdaad ook telefoon bij zat. Dat scheelde weer 30 euro. Want handig voor ouders en grootouder, en toen kon dat ook wel uit. Ik belde ze geregeld en man belde destijds ook geregeld. Ze leven allemaal nog, maar ik heb met mijn mobiel voor nog geen 10 euro onbeperkt bellen en dubbele data internet omdat ik bij Vodafone zit. Ik vind het nog steeds te veel geld maar hier op het platteland hebben we ook niet zoveel keus. In 2019 zat ik voor zoon te kijken voor een goedkoop mobiel abonnement, maar dan had ik alleen buiten op een bepaalde plek in de straat bereik. Dus nu zit hij bij Hollandse Nieuwe en die valt onder het netwerk van Vodafone. En met vier mensen die bijna allemaal tegelijk op het internet zitten en/of televisie kijken dus ook via internet gaat hebben we gewoon een goed bereik nodig en wat snelheid. En nu met het thuis-/schoolwerken erbij het afgelopen jaar hebben wij nooit problemen gehad en dat is natuurlijk ook wat waard.

groet Janneke
Klaas zei…
Wij hebben exact dezelfde discussie gevoerd 2 jaar geleden, waarbij de vrouw ook graag tv wou houden terwijl we bijna niet keken. De eerste 3 maand was het wennen voor haar omdat je niet doelloos de afstandsbediening kan pakken en zappen. Commerciële zenders keken we sowieso al niet tot heel weinig. NPO idd via de app live of terug kijken. Je bent er veel bewuster en gerichter mee bezig en betalen hier idd 25 euro (50mb pakket). Wat meer dan voldoende is voor 2 thuiswerkers. Al met al zijn we beide erg blij met de keuze!
Zeker, het moet ook gewoon allemaal werken. Toen internet in de kinderschoenen stond was het meer geaccepteerd dat het even niet werkte, maar tegenwoordig….
Wel is het zo dat 300Mbit natuurlijk meer dan genoeg is voor de situatie die je schetst. Zelfs een beetje overkill. Het probleem bij Ziggo zit hem meer in de upload die beperkt is en waar je bij een kleiner abonnement tegen aan gaat lopen met meer mensen die van alles en nog wat aan het doen zijn.
Vast bellen tegenwoordig is inderdaad uit de tijd voor consumenten. Je hoort en ziet het steeds meer dat het gewoon niet meer nodig is omdat iedereen met mobieltjes rondloopt en bellen via de mobiel goedkoper is dan via de vaste telefoon. Ook omdat belminuten niet meegaan en je toch die mobiel hebt, laat staan met unlimited abonnementen.
Klopt, 50Mbit is al meer dan voldoende vaak. Maar daar staat wel tegenover dat de upload ook voldoende moet zijn wat bij Kabel vaak achterloopt qua upload. Maar met DSL is het vaak 50Mbit download om 30 mbit upload. Meer dan prima. Zelf heb ik echter de behoefte om af en toe even wat te downloaden en dan is 100Mbit fijn om te hebben. Zeker overkill in onze situatie, maar mij die 5 euro per maand waard ;-)

Populaire posts