Karakter eigenschappen herkennen en respecteren

 Luxe of Zuinig is gezegend. Niet alleen met alles hoe het in het leven loopt, maar ook met enkele karakter eigenschappen die ik bezit. Want die hebben mij geholpen te zijn waar ik mij nu bevind.

Karakter eigenschappen herkennen en respecteren


Succes is niet alleen geluk

Laten we voorop stellen dat succes vooral wordt bepaald hoe je zelf naar een doel toewerkt met hard werken, toewijding en doorzettingsvermogen. Maar alle dingen die ik hier noem zijn ook tot een behoorlijke mate terug te herleiden tot iemand zijn/haar karakter eigenschappen. Want deze eigenschappen hoe ver je doorzet en op welke manier jij problemen benaderd en daarmee omgaat.

Neem bijvoorbeeld het omgaan met financiële mogelijkheden. Je wilt graag iets bereiken of behalen of simpelweg sparen voor een doel. Afhankelijk van je karakter eigenschappen kan je dit op vele manieren gaan behalen.

1. Het slachtoffer

Zoals ik al eerder schreef in “sommige mensen hebben een bord voor hun kop” is dit een rol die je meer ellende geeft dan dat je je doel gaat behalen. De wereld is slecht, je motivatie is waardeloos en iedereen is tegen je. Maar toch vind je dat je ergens recht op moet hebben. Want ja jij leeft ook maar één keer. Volgens mij hoef ik hier weinig woorden meer aan vuil te maken

2. De dubber

De volgende optie is dat je je gaat afvragen of je doel wel iets is waar je je tijd en geld aan wilt uitgeven, want wat als het uiteindelijk nu tegenvalt? Je bent een onderzoekend en leergierig iemand die alles uitzoekt, maar ook vaak twijfelt over zaken en daardoor je doelen of vaak wijzigt of bijstelt. Je hebt hierbij vaak wel goed overzicht hoe je tot een doel moet komen.

3. De aanpakker

De volgende optie zijn de mensen die snel beslissingen kunnen nemen en er dan volledig voor gaan. 100% commitment noem ik ze ook altijd wel. Ongeacht of het wel een goed of slecht idee is gaan ze er gewoon voor en zien ze wel waar het schip strand. Falen is een optie en kansen moet je benutten. Ze hebben vaak een voortvarende start maar worden ook wel vaak afgeleid door andere zaken die dan weer een hogere prioriteit hebben.

4. De visionair

Dit zijn de mensen die outside the box denken. Niet traditioneel denken en vaak met lumineuze ideeën komen die eerder nog niet of weinig zijn geprobeerd om tot een doel te komen. Het zijn ook wel de dromers onder ons die van dag tot dag leven en soms succes behalen met hun ideeën maar vaker niet.


Tuurlijk zijn er nog veel meer types en kan je iedereen wel in een hokje steken, maar vaak merk je dat iedereen een combinatie van verschillende types bezit. Afhankelijk hierbij is dat per onderwerp het enorm verschillend kan zijn hoe je omgaat met bepaalde doelen. Teruggrijpend op een financieel doel is de mate van ervaring en zelfvertrouwen enorm bepalend hoe je hiermee om zal gaan. Heb je nog nooit met het bijltje gehakt…. Dan zal je ook niet zomaar een visionaire toepassing bedenken, tenzij je vanuit jezelf al erg creatief bent en graag dingen uitprobeert met het risico op falen.

Faalangst

En daar noem ik ook een belangrijke eigenschap. Durf je te falen en daarvan te leren? Of ben je meer een zekerheidstype? Het bepaald je mate van risico nemen. Vaak zie je dat mensen in het begin van hun carrière of taak zeer onzeker zijn, maar met de jaren verstrijken en ervaring wordt opgedaan er meer zekerheid begint te komen en ze meer risico durven te nemen om iets anders aan te pakken. Soms ook niet, maar dat ligt dan vaak aan de persoon zijn karakter eigenschappen wat in sommige gevallen toch ook wel behoorlijk in de weg kan zitten van iemand zijn ontwikkeling. Bang om te falen is iets wat er van kleins af aan ook wordt ingestampt. Als je op school zit mag je niet falen, je moet goede cijfers halen en een diploma want anders krijg je geen succes. De angst cultuur wordt er met de paplepel ingegooid en daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat veel jonge mensen gestressed zijn om te falen. Het voelt aan als een verlies terwijl de jeugd de toekomst is en vaak nog niet een patroon heeft ontwikkeld waarbinnen ze opereren. Tuurlijk is het afhankelijk van zijn/haar karakter eigenschappen die simpelweg in de genen zitten hoe ver hij/zij buiten die kaders durft te treden. Maar dit is het moment om je kinderen de verschillende kanten te laten ontdekken en te kijken waar zij zich prettig bij voelen. Stimuleren om te mogen falen en daarvan te leren.

Waar bevind Luxe of Zuinig zich?

Laten we voorop stellen dat Luxe of Zuinig ook is opgegroeid in een “je mag niet falen” omgeving. En dat heeft mij lang achtervolgt. Zelfs tot op de dag van vandaag hou ik er niet van om te falen en kan ik mijzelf soms helemaal gek maken terwijl in sommige gevallen ook ik er nog steeds van leer om het de volgende keer beter te doen. Het zit simpelweg niet in mijn karakter eigenschappen. Toch is het door de jaren heen beter geworden. Het echt perfectionistische is eruit. Maar een dubber blijf ik toch altijd. Toch is aanpakken ook altijd nog een belangrijke eigenschap van mij. Maar een visionair zal ik nooit worden. Over de zeer beknopte omschrijvingen heen die hier boven staan, zit ik tussen de dubber en aanpakker in. Dat inclusief een goed stel hersenen en veel boerenverstand een mix die voor mij werkt en waar ik ben gekomen waar ik nu sta. 
Toch kijk ik soms jaloers naar de visionairs en de dromers, en soms zelfs naar de mensen die de hele wereld vervelend vinden. Want van elk type mens is wel wat te zeggen of te vinden. En elk voordeel heeft zijn eigen nadeel. In ieder geval kunnen we van elkaar leren, al moet ik ook zeggen dat als ik erover nadenk ik soms blij ben met mijn eigen karakter eigenschappen terwijl een hoop andere mensen strontziek ervan zouden worden. 

Zoveel mensen, zoveel wensen en dat is ook de basis voor onze beschaving waarop we steeds nieuwe dingen op bouwen. Met alleen het ene type of het andere type worden geen beschavingen gebouwd en komen we ook niet verder met technologische vooruitgangen en culturen. Door samen te werken en elkaar te respecteren om wie we zijn komen we met zo’n alle vooruit en worden we allemaal er beter van en creëren we hopelijk met zo’n alle een betere wereld voor morgen.
 

Reacties

Populaire posts