1877,85 euro bespaard!

 Luxe of Zuinig is een gadget freak en af en toe heb ik een opleving waarin ik alles wil hebben wat los en vast zit. Maar vaak kom ik tot de conclusie, aan de hand van mijn eigen regels, dat het eigenlijk toch niet nodig is en het puur een “spur of the moment” is. Zoals recentelijk ook bleek bij de Playstation 5.

1877,85 euro bespaard!

Nieuwe gadgets!

In dit geval ging het om meerdere gadgets waar ik mijn oog op had.

1. Nieuwe tv - LG Oled 65 inch - 1699 euro
2. Douche/outdoor speaker - Sonos Roam - 178,95 euro

Nieuwe tv

De tv die we nu hebben staan (een LG LCD 55 inch uit 2013/2014) heeft een paar irritatie punten bij mij. Zo is het nog een variant met een edge-lit backlight. Dit zorgt vooral bij donkere scenes een niet donker en vaak backlight bleeding lichte rand op en rond het weer te geven object ook een “aura”. Daarnaast met voetbal kijken zie ik (en alleen bij voetbal) aan de linkerkant een donkere streep verticaal over het beeld lopen. Doen sommige apps het niet meer. Heeft geen HDR weergave en daar bovenop komt ook dat, doordat het een 4K tv is (ja ik was een early adopter) bij Netflix 4K uitzendingen het niet “soepel” loopt omdat A. De processor het niet altijd bij kan benen en B. De codec die gebruikt wordt niet helemaal lekker werkt met de tv. En dan heb ik het nog niet over de achterhaalde HDMI standaard en bijvoorbeeld het missen van eARC etc.

Nou goed, het moge duidelijk zijn ik was er helemaal klaar voor om een nieuwe tv te kopen. Echter alleen het negatieve opsommen is wel erg makkelijk. De nieuwe tv zal namelijk ook weer snel verouderen. Immers de techniek staat niet stil en zo kan je altijd wel weer wat nieuws willen. Ook is het zo dat de tv verder prima functioneert en nog steeds prima beeld verder geeft. Bovendien zijn al onze huidige randapparaten ook dermate oud dat de oudere aansluitingen ons nog niet limiteren in functionaliteiten en dat de apps die niet meer werken via andere methodes alsnog aan de praat te krijgen zijn en werken (NLziet app, Chromcast). Waardoor deze redenen zo weg te strepen zijn als noodzaak.

Het beeld dan, ja dat is een lastiger punt. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit natuurlijk een bekende kwaal is van edge-lit backlights en dus ook aanwezig was toen ik de tv kocht en er geen problemen mee had. Techniek verbeterd en daarmee ook je referentiekader. Als je eenmaal bepaalde tv’s hebt gezien en vergelijkt met je eigen tv is daar een wereld van verschil in. Zeker als je het vergelijkt met een tv die inmiddels alweer 7/8 jaar oud is.

Daarnaast komt er ook nog bij dat de irritatie vooral begon door de voetbal uitzendingen waarin die streep zichtbaar was. Nu kijk ik normaal helemaal geen voetbal en is het beperkt tot de EK en WK uitzendingen op tv. Dat is normaal één keer in de twee jaar dat dit plaatsvind en het is niet zo storend dat het vervelend wordt. 

Blijkbaar zocht ik erg naar redenen om de tv te vervangen. En dat is alleen omdat ik zin heb om wat te kopen….. Maar de noodzaak als je even terug gaat naar jezelf? Die is er niet. Bovendien moet ik ook even terug naar een eerdere blogpost van mijzelf met de “beste aankoop”. Waarbij ik ook heb genoteerd wanneer een apparaat van mij vervangen mag worden. Voor de tv heb ik die gesteld op tien jaar en komt daarmee op 2023/2024 dat dit pas ter sprake mag komen. Tot die tijd (tenzij hij natuurlijk zomaar kapot gaat) zal de tv dan ook gewoon blijven staan en niet vervangen worden.
Dat heeft als extra voordeel dat door de nieuwe features op de tv er ook niet andere zaken vervangen gaan worden om echt gebruik ervan te gaan maken. Indirect levert het niet kopen hiervan dus nog veel meer geld op!

Douch/outdoor speaker

Een tweede gadget waar ik mijn oog op had was niet een vervanging van een bestaand iets, maar een compleet nieuw item. Namelijk een douche/outdoor speaker. Ik heb overal speakers in huis speakers van Sonos (zie ook deze blogpost) en ben fan van het merk en de eenvoud in combinatie met de kwaliteit geluid dat eruit komt. Ik ben geen audiopurist, maar de speakers staan hier elke dag, de hele dag (zeker nu met thuiswerken) aan en in de avond via hetzelfde systeem voor de tv audio in surround mode. Het is dan ook logisch dat ik het bestaande eco-systeem uitbreid als ze een speaker hebben die hieraan voldoet. 

Laat dat nou net geïntroduceerd zijn door het merk. En dat triggered mij ook om hiernaar te kijken. De reviews waren goed en het voldeed precies aan mijn eisen. WiFi en Bluetooth, Spraakbesturing, water resistance en de mogelijkheid dat hij ook meedraait in sync met de andere boxen van je Sonos ecosysteem. Maar zoals altijd druk ik niet meteen op het “koop” knopje maar laat ik het even sudderen om tot de conclusie te komen of ik het echt wil. Deze suddert dan ook al een tijdje in mijn achterhoofd.

Toevallig was ik ook dit weekend bezig met mijn nieuwe missie “ontspullen”. En wat schetste mijn verbazing. Ik heb gewoon een bluetooth speaker in de kast liggen. Ooit eens gekregen en het nut niet van in gezien en daardoor weggelegd. Maar deze speaker is ook water resistent en daardoor ook bruikbaar in de douche. 
Het mist wel allemaal features als spraakbesturing e.d. Maar het is ook niet een el cheapo speakertje. Het geluid wat eruit komt is dus best aardig en prima te pruimen. Niet het bekende blikkerige geluid. 

Het gevolg is dat ik al die tijd eigenlijk gewoon al het apparaat in bezit had wat aan enkele van mijn voorwaardes kon voldoen, weliswaar niet volledig maar prima genoeg om niet meer de behoefte te hebben om een nieuwe speaker te kopen.

Veel geld bespaard

Bij elkaar heb ik hiermee 1877,95 euro bespaard als ik de adviesprijzen bij elkaar optel. Natuurlijk had Luxe of Zuinig nog wel wat euro’s eraf gepraat of via kortingsacties wat geregeld. Maar dat is een smak geld wat hiermee in de portemonnee blijft hangen. Als ik niet tegen mijzelf zeg om mij in te houden had ik echt last gehad van lifestyle inflation.  Ik ben een slechte voor de economie, want geld moet natuurlijk rollen, maar een goede voor het eerder stoppen met werken door dit soort zaken niet te kopen en er eens goed over na te denken of het wel echt nodig is en het niet met alternatieven op te lossen is.

Hoe vaak komen jullie tot de conclusie dat vervanging of een aankoop helemaal niet nodig is?


Reacties

Geldsnor zei…
Niet vaak. Behalve met auto's, fietsen, fietstrainers en smartwatches. En gereedschap, al heb ik de mazzel dat dit sneller slijt.
Gelukkig ben ik goed in mezelf beheersen...
Dat is een fijne eigenschap inderdaad.

Populaire posts