Financiële doelen 2021 - Update

 Nu dat het belastinggeld is binnen gekomen was het ook eindelijk tijd om daarmee onze bufferpotjes te gaan vullen. En als ik dan toch bezig ben ook meteen eens kijken hoe ik ervoor sta met de financiële doelen van 2021. Wat is al gebeurd, hoe ver zijn we en gaan we nog iets veranderen?

Financiële doelen 2021 - Update

Financiële doelen 2021

In februari stelde ik mijn financiële doelen van 2021 op. En inmiddels zijn we een half jaar verder. Hoe staan we er precies voor maar eerst even een recap met welke doelen ik wilde behalen.

- Inleg pensioen beleggen
- Inleg zilvervlootsparen dochter

Laten we voorop stellen dat er zeker wat veranderingen waar te nemen zijn in dit lijstje als je het afgelopen half jaar van mijn blogs hebt gevolgd. Maar in mijn optiek is er verder weinig concreets gebeurd op de meeste vlakken. Laten we ze eens verder toelichten.

Update doelen 2021

Voor de gezamenlijke rekening hadden wij drie bufferpotjes waar wat mee moest gebeuren volgends het plan.
1. Buffer - Doel 15.000
2. Onderhoud auto - Doel 1000
3. Extra hypotheekaflossing - Doel 10725

Doordat de belastingdienst zo vriendelijk was om geld naar mij over te maken heb ik potje drie volledig vol gestort waarmee het doel bereikt is. Potje één was al vol en hoefde niets meer bij en potje twee zat overvol (er wordt 100 euro per maand in gestort) en was boven de 1000 euro gekomen. Maar is door de aderlating van de onderhoudsbeurt en aankomende airco fix flink naar beneden gegaan. Toch heb ik besloten deze niet aan te vullen naar 1000 euro omdat er naar verwachting geen grote andere beurten of items nodig zijn de komende maanden. Deze vult zich dus vanzelf weer aan.

Hiermee kan ik ook stellen dat dit doel afgerond en behaald is. Jeej!

- Inleg pensioen beleggen
Dit doel heb ik nog niets aan kunnen doen. Ik heb namelijk mijn UPO nog niet gehad. En zolang deze nog niet binnen is kan ik ook niets inleggen. Hopelijk is het niet pas in september dat deze komt, al verwacht ik dat wel.

Doel nog niet behaald.

- Inleg zilvervlootsparen dochter
Een gemeen doel, want dit had ik al meteen in januari gedaan, en is daarmee al meteen behaald.


Oei….. dat is even lullig. Ik heb hem een aantal keer opgeschreven om te doen en ik heb zelfs prijzen vergeleken online en feitelijk al een concept geschreven wat we allemaal onderdeel will hebben van ons testament. Maar het is nog niet ervan gekomen om het ook daadwerkelijk te laten uitvoeren en dat is toch wel heel erg slecht van ons. Ik kan een heleboel excuses bedenken maar uiteindelijk is dit gewoon dom om niet geregeld te hebben.
Dit moet en zal de komende zes maanden echt geregeld gaan worden.

Doel nog niet behaald.

Ook hierover heb ik meerdere keren gesproken. Maar ik heb hier nog geen letter voor gelezen of onderzoek gedaan. Wat aan de ene kant verbazingwekkend is gezien dit blog en mijn interesses. Maar aan de andere kant op zich ook weer verklaarbaar is gezien ik best tevreden ben met mijn huidige setup. 

Diversificatie richting vastgoed REIT’s is meer erop gebaseerd dat dit mijn persoonlijke interesse heeft en ik ook denk dat goed bij mij als persoon zou passen, gezien ik ook echt serieus heb gekeken naar investeren in echt vastgoed, maar de risico’s die daarbij kwamen mij deed besluiten er niet aan te beginnen. Dit is een veiligere variant ervan waarbij je geen last hebt van het object zelf of zijn/haar huurders. 
Punt is alleen dat hiervoor mijn hoofd er wel klaar voor moet zijn en de rust moet hebben om dit goed uit te zoeken. Maar tot op heden is dit moment nog niet gekomen en is dit hierdoor ook blijven liggen. Binnenkort gaan we op vakantie en is dit wellicht een mooi moment om eens onderzoek naar te doen en een voorzichtige start in de wereld van REIT’s.

Doel nog niet behaald.

En dan het laatste doel dan. Dat is een hele rare eigenlijk want het wil maar niet lukken. Ja ik heb de beurs inleg verhoogd. Ja we zijn minder gaan werken. Maar de cash reserves gaan nog niet naar beneden. En dat is best knap. De belangrijkste oorzaak nu is simpelweg Corona. We geven echt zoveel minder uit dan hiervoor dat de balans die toch echt op een min stond weer een plus is geworden. Echt een probleem is het natuurlijk niet, maar door de inflatie die er aan knabbelt en de vermogensrendementsheffing wordt het cash geld wel minder waard. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het resultaat aan het einde van het jaar is en ik weer de balans op maak. Tot op heden lijkt het er in ieder geval op dat het nog weinig zoden aan de dijk zet.

Doel nog niet behaald.

Slecht resultaat

En met al die rode niet behaald doelen ben ik toch wel een beetje teleurgesteld in mijzelf. Ik had gehoopt verder te zijn en meer zaken te hebben uitgezocht. Maar het mocht nog niet zo zijn. De komende zes maanden moet ik er echt een tandje bij gaan zetten en een schop onder mijn eigen kont gaan geven. Want het zijn geen onmogelijke doelen en het is mijn eer te na om ze te behalen!

Hoe staat het met jullie financiële doelen voor dit jaar?

Reacties

B zei…
Jammer dat je je doelen (nog) niet gehaald hebt, maar ik denk dat je wel een beetje streng bent voor jezelf 😉, omdat je op elk punt wel op de goede weg bent of de juiste beslissingen neemt.

Sinds 2014 ben ik al bezig met elke euro in/uit per dag bij te houden en proberen te optimaliseren waar ik kon. Maar vanaf januari dit jaar heb ik dit losgelaten en voer alleen aan het einde van de maand onze inkomsten, stand spaarrekeningen, en inleg en stand beleggingsportefeuilles in. Zo kan ik nog steeds m’n savings rate en rendement op beleggingen bijhouden, maar heb ik geen budget, potjes of doelen meer.

Dat geeft wel rust en voelt minder obsessief. Ik moet wel zeggen dat kan komt omdat ik jaren lang de gewoonte heb ingeslepen om niet meer uit te geven dan wat ik echt nodig heb, en alles te investeren wat overblijft.

Het goede hier aan is, is dat ik tijd en energie over heb om me op andere dingen te richten zoals het vinden van alternatieve inkomstenbronnen. In het afgelopen half jaar heb ik al bijna €20k extra verdiend, en een paar honderd euro extra passief inkomen per maand er bij!
Bedankt, maar ik moet wel streng voor mezelf blijven, anders gaat het nooit gebeuren ben ik bang…. Ik heb helaas ook wel een beetje last van het “liever lui dan moe” syndroom.

Maar mooi dat alles bij jou op orde is. Dat is hier inderdaad ook niet echt anders. Elke keer dat ik de financien update (hier nog wekelijks) zijn er geen spannende dingen te vinden. En dat geeft ook rust. Door het toch bij te houden kan ik toch controle houden ook al verwacht ik eigenlijk geen verassingen omdat, zoals jij ook terecht aangeeft, het patroon er sinds jaar en dag in is gesleten. Toch heb ik denk ik een lichte vorm van OCD om het wekelijks bij te houden. We zullen maar zeggen dat het een hobby is ;-)

Qua alternatieve bronnen heb ik helaas niet zo een mooi nevenbron. Mijn blog levert wel iets op, maar het is zo weinig dat je het amper een nevenbron mag noemen ;-) Gelukkig is dat ook niet mijn doel. Daarnaast heb ik mijn baan waar ik gelukkig genoeg mee verdien om dat te compenseren.

Wat houdt je nevenbron precies in? Als je dat tenminste wilt delen natuurlijk ;-)
B zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ahh ja, dat kan ik mij voorstellen dat je daarin kan verdienen, maar ik vermoed dat dat ook best veel tijd kost om dat in goede banen te leiden.
Sterkte er in ieder geval mee!
B zei…
Dat van die lichte OCD herken ik wel 😊. Maar juist daarom is het voor mij wat gezonder om wat minder hard op de cijfers te letten als de gewoontes toch al zijn ingesleten. Wel blijft personal finance een hobby van me, maar na al die jaren lees of hoor ik nooit meer iets nieuws.

En ik durf het bijna niet te zeggen, maar de inkomstenbron zijn cryptocurrencies. Ik geloof overigens niet in het aanhouden van crypto als lange termijn belegging, en van traden worden meer mensen armer dan rijker.

Maar laten we maar zeggen dat net als tijdens de goudkoorts in de US, ik geld verdien met het verkopen van pikhouwelen en goudpannen. Daarnaast buit ik koersverschillen uit tussen beurzen (arbitrage, soms wel 70% koersverschil!) voor nieuwe of onbekendere cryptos. En het passieve inkomsten gedeelte zijn setups die crypto minen/farmen/genereren.

Populaire posts