Het wordt tijd om een testament op te stellen, waar moet je op letten?

 Afgelopen weekend hadden mijn vrouw en ik het eens over het maken van een testamen. Voordat ons kind geboren was hadden we het er al over gehad, maar door drukte is alles er een beetje ingeschoten en hebben we tot op heden dan ook nog niets specifieks geregeld. Tijd voor een onderzoekje.

Een testament opstellen, waar moet je op letten?


Wensen

Ons wensen lijstje is niet zo heel speciaal, tenminste als we een snelle rondvraag doen in de familie althans. De lijst ziet er als volgt uit:

- Mijn partner goed verzorgd achterlaten

- Mijn kind(eren) goed verzorgd achterlaten

- Voogd beschrijven in testament

- Executeur beschrijven

Dit is natuurlijk een beetje vaag beschreven, maar dit is wel de essentie van een testament in mijn ogen. Zorgen dat deze dingen beschreven zijn om verwarring te voorkomen in een roerige tijd. Specifiek als ons beide iets overkomt. 

Wij hebben hier “momenteel” geen gekke situatie dat we iemand moeten onterven of specifieke dingen moeten beschrijven waardoor ons te maken testament waarschijnlijk een zestien in een dozijn zal zijn en er geen andere zaken bij voortkomen. 

Opstellen van testament

Helaas is het zo dat je niet zelf een testament mag opstellen, of althans, het mag wel, maar hij is dan niet rechtsgeldig. Je kan wel een codicil zelf schrijven, maar hier kan je weer niet een executeur aanstellen. Bovendien dient deze met de hand geschreven te zijn en is de kans erg groot dat dit kwijtraakt of niet gevonden wordt als het nodig is.

Gezien we een executeur ook willen beschrijven ontkomen we er niet aan om het via de notaris te laten lopen, waarbij het gemiddeld 500 euro kost om dit te laten maken. Persoonlijk vind ik de kosten (zeker voor een standaard testament) erg hoog. Daarom loont het ook om notarissen te vergelijken. Zo kom ik op internet al prijzen vanaf 200 euro tegen, maar daar zullen vast wel wat adders onder het gras zitten. Ik moet dat dan ook nog even uitzoeken. Want het zal voor ons beide beschreven moeten gaan worden wat de kosten meteen x2 maakt en een besparing zich meteen uitbetaald. Nu is het zaak er daadwerkelijk werk van te maken en een notaris te kiezen om het in orde te maken.

Ervaringen

Gezien ik vast niet de enige ben die hiernaar op zoek ben geweest vroeg ik mij af of er nog tips/hints voor het testament en eventueel goede prijs/kwaliteit notarissen waren Die jullie mij konden geven. Laat deze dan vooral even achter in de comments, dan kan ik die meenemen in de keuze.

Reacties

Schrijver zei…
Neem mee dat wanneer jullie (bijna) tegelijk overlijden er nog steeds een verdeling naar beide zijden moet plaatsvinden. Dus stel: man overlijdt een dag eerder dan vrouw, dat niet alleen de vrouw's kant nog als erfgenaam voorbij komt. Hier kun je een periode voor opnemen. Is nog niet zolang geleden een rechtzaak over in het nieuws geweest en de benadeelde partij verloor de zaak.

Dat is een goede inderdaad, ik ging er eigenlijk stiekem vanuit dat dit wel geregeld zou zijn, maar dat blijkt inderdaad niet zo te zijn.
Zuinigeman.nl zei…
Wat suzanne zegt klopt. Hebben wij ook. Hebben wij ook aangegeven dat wij dat willen. Wel dat de langst levende nog in het huis mag wonen. Als we dan allebei overleden zijn, word al het vermogen gedeeld over beide families.
Ik heb mijn testament al lang geleden laten opstellen en ik heb geen tips. Behalve dan dat ik verwacht dat een duurdere notaris misschien wel meer voor jullie denkt en niet alleen aan zijn/haar factuur!
Haha, ik heb geen idee, vandaar ook de vraag om ervaringen :)

Populaire posts