Slim met erf- en schenk belasting omgaan

 Onze ouders en enkele andere familieleden worden een dagje ouder en het onderwerp erfenis komt ook steeds vaker ter sprake bij familie aangelegenheden. Niet het leukste onderwerp om het over te hebben, maar wel slim en handig om alles op een rijtje te hebben om zoveel mogelijk de erfbelasting te omzeilen en het met een warme hand te kunnen geven is altijd het advies.

Slim met erfbelasting omgaan

De belastingdienst regels en tarieven

Wie geld erft moet erfbelasting betalen mits de bedragen van de erfenis hoger liggen dan de vrijstellings drempel. In 2020 ligt deze drempel op de volgende bedragen:

Vrijstelling bedragen erfbelasting

Voor alle bedragen die hierboven liggen geldt dat je erfbelasting verschuldigd bent. Voor 2020 gelden de volgende tarieven.

Tarieven erfbelasting 2020
Erfbelasting omzeilen
Gelukkig zijn er methodes om de erfbelasting zoveel mogelijk te ontwijken. Ik heb wat onderzoek gedaan en heb de opties op een rij gezet wat de mogelijkheden zijn om het met de warme hand te geven.

1. Belastingvrij schenken
Dit is de meest voor de hand liggende optie die door veel ouders wordt gebruikt. Hier is het mogelijk om in 2020 tot 5515 euro per jaar aan je kind te schenken. Voor opa’s, oma’s of andere personen is dit in 2020 maximaal 2208 euro. Als je dit structureel elk jaar doet (en dus ook in de gelegenheid bent om dit te schenken) is het slim dit zo vroeg mogelijk te gaan doen. Door de jaren opgeteld scheelt het een hoop geld.

In het geval dat de ouders vermogender zijn zijn er ook nog eenmalige verhoogde vrijstellingen waar gebruik van gemaakt kan worden. 
Indien de bedoeling is dat het vrij te besteden is, zit er in 2020 een maximum aan van 26.457 euro. Indien het voor een studie is, is de vrijstelling hoger namelijk 55.114 euro. Wordt het gebruikt voor de eigen woning is de vrijstelling zelfs gezet op 103.643 euro.

Voor deze eenmalige verhoogde vrijstelling is het echter wel zaak dit op te geven bij de belastingdienst. Hiervoor dient de ontvanger van de schenking in te loggen met zijn/haar digiD.

2. Jaarlijks schenken tot de eerste schijf
Een andere veel gebruikte optie voor vermogende families is om slim gebruik te maken van de schenkbelasting schijven. Die zijn in 2020 vastgesteld op de volgende bedragen.

Tarieven schenkbelasting 2020

De oplettende lezer ziet dat de schenkbelasting en erfbelasting tarieven gelijk zijn aan elkaar. Voor een bedrag dat je wil schenken boven het vrijgestelde bedrag betaal je 10% belasting tot een bedrag van 126.722 euro, indien je aan je kind schenkt, voor andere bloedlijnen gelden andere tarieven. Vermogende families met veel cash, die gegarandeerd boven dit bedrag uitkomen kunnen er slim aan doen door jaarlijks een groter bedrag (tot maximaal 126.722 euro) te schenken om zo het familievermogen vast te verdelen over de kinderen. Hiermee voorkom je dat als er geërfd moet worden dat je snel in het 20% tarief komt en kan je het ook met de warme hand nog geven.

Ook kan er hier nog gekozen worden wie de schenkbelasting betaald. Normaal gezien is dit de ontvanger van de schenker, echter kan er ook voor gekozen worden dat de schenker de belasting betaald, ook wel “vrij van recht” genoemd. Hiermee wordt de algehele schenking hoger en is de belasting erop dus ook hoger. Hou hier dan ook wel rekening als je hiervoor kiest, zodat je niet boven 126.722 euro uitkomt inclusief de schenkbelasting.

3. schenken op papier

Voor de families waarbij het geld voornamelijk in stenen zit, kan er gekeken worden om op papier te schenken. Hierbij kan je ervoor kiezen om je kinderen alvast het volledige vermogen over te dragen, of net zoals de methode hierboven, jaarlijks, afvullen tot het eerste tarief om zoveel mogelijk de 20% te vermijden.

Echter gelden hier wat andere regels voor dan bij normaal schenken. 

- Zo is het hier noodzakelijk om het via een notaris te laten vastleggen 

- Daarnaast dient de schenker minimaal een rente van 6% te geven gezien het als schuld wordt geregistreerd en deze moet ook elk jaar betaald worden, anders vervalt het voordeel

- Er dient nog steeds schenkbelasting over het geschonken bedrag te worden betaald dat opgegeven moet worden ten tijde van de schenking

Hier dien je rekening te houden dat je genoeg geld beschikbaar moet houden om die 6% rente te betalen. Je bestedingsruimte zal kleiner worden als schenker. Hierdoor is dit vooral geschikt als je veel ruimte hebt in je inkomsten/uitgaven.

Andere opties

Daarnaast zijn er natuurlijk nog wat exotische opties die voor grotere vermogens zijn of waar het de bedoeling is om het familie kapitaal in stand te houden. Te denken valt aan een familiefonds, spaar bv of stichting. Echter dat is veel te complex om in deze blogpost neer te zetten en is voor de meeste mensen dan ook niet interessant.

Conclusie

Er zijn vele mogelijkheden van schenken, en je kan daar behoorlijk slim mee omgaan om zo de erfbelasting zo laag mogelijk te houden.Echter zal het per situatie verschillen wat slim is om te doen, wellicht is het zelfs slim om een combinatie te doen. In ieder geval heeft het mij aan het denken gezet en kunnen we onze situatie eens doorrekenen.

Hebben jullie nog slimme tips?

Reacties

Geld Coach zei…
Een onderwerp waar je niet zo snel over praat en toch best belangrijk is. Toevallig heb ik van de week ook het een en ander gelezen. Best leuk om te weten wat kan en het meest gunstige is.
Jup, heel belangrijk zelfs en goed om met je familie over te hebben! Liever vroeger dan later.

Populaire posts