Zorgt consuminderen voor een voldaan gevoel?
In 2012 schreef ik een drieluik. Hierin ging ik opzoek bij mijzelf, wanneer ik genoeg bespaard, geconsumindert en wanneer het gewoon genoeg was. Het was een gevoelig onderwerp met een hoop meningen, getuige ook wel de 39 reacties op het eerste deel. Daarom tijd om 8 jaar later opnieuw hierin te duiken om te zien hoe we ervoor staan.
DEEL 2: WANNEER HEB JE GENOEG? "GECONSUMINDERD"
Korte samenvatting
In het drieluik kwam ik vooral tot de conclusie dat wij fortuinlijk waren, veel bespaarde en consuminderde (ja toen al) en het al een luxe op zichzelf was dat ik hierover mocht en kon nadenken. Hier waren we ook vooral in dubio wat we zouden doen met onze hypotheek en of we niet meer moesten gaan “leven”. Maar dat we daar nog niet klaar voor waren en gewoon door gingen met sparen.
Fast foward naar 2020
In die 8 jaar is er een hoop gebeurd, zijn we een hoop ervaringen rijker, is ons leven op zijn kop gezet, maar onze mindset is in die jaren denk ik niet heel erg veranderd. We zijn nog steeds zuinig, en proberen nog steeds zoveel mogelijk te sparen, al is dat wel inmiddels volledig gefocused op het inleggen op de beleggingsrekening in plaats van op de spaarrekening. Waar ik in die tijd beleggen echt nog niet zag zitten, achteraf gezien een doodzonde, en ik heb daar dan ook veel geld laten liggen door de jaren heen (compounding interest anyone...). Maar in die tijd was on risicoprofiel ook anders en waren we volop bezig om te sparen voor de aankomende verbouwingen. Dan wil je geen risico lopen met een beurscrash en het gewoon cash snel beschikbaar hebben.
De discipline van het uitzoeken, besparen en consuminderen gaat op dezelfde manier verder na 8 jaar, getuigen ook mijn vergelijking van 2011 vs 2020. Dit heeft er ook voor gezorgd dat we op dezelfde voet door hebben kunnen werken aan het vergaren van vermogen. Konden we in 2012 170.000 euro op de bankrekening tellen, is dit 8 jaar later inmiddels tegen de 400.000 euro aangekomen. Dit ondanks twee grote verbouwingen (beneden en boven), een tuinverbouwing en vele reizen over de wereld. We hebben ons aan ons woord gehouden in eerdere posts en het blijkt ook wel dat sparen, nog steeds, een hobby is in huize Luxe of Zuinig.
Wanneer heb je genoeg?
De vraag die ik toentertijd stelde wanneer het genoeg zou zijn was dan ook eigenlijk niet een terechte vraag. Het simpele antwoord daarop is dat het nooit genoeg is. Zoals ik ook al benoemde in blogpost over “Geld en Geluk” We zullen altijd meer en meer willen en ons vergelijken met andere, zeker als het gaat om materiële zaken. Dit is helaas het aard van het beestje, maar als je dit weet kan je wel jezelf gedrag aanleren om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Ook wij moeten af en toe zwichten, maar in de meeste gevallen weten wij ons aardig in te houden als we ons aan de eigen opgestelde regels houden. Hierdoor zijn wij in staat geweest veel geld te besparen op materiële zaken en het om te zetten in digitale cijfers die alleen maar hoger worden, maar waar we inmiddels ook een gewenst getal op hebben geplakt wanneer het genoeg is. Maar hebben we, als we dat doel halen, dan een voldaan gevoel?
De vraag omgedraaid
In plaats van te stellen wanneer je genoeg hebt, kan je hem ook andersom benaderen. Namelijk door eens te stellen hoe gelukkig wordt je nog van nieuwe uitgaven? Ik merk steeds vaker dat ik een lijstje van hier tot Tokio heb wat ik allemaal wil. Of dingen bij andere mensen zie waardoor ik denk..... dat zou ik ook wel willen. Maar als ik vervolgens er echt over na ga denken, merk ik dat 99% van de dingen die ik wil eigenlijk alleen op dat moment items zijn waar ik bereid ben er geld voor uit te geven, en dat ik eigenlijk met alles wat ik nu al heb enorm blij ben en niet nog meer nodig heb.
Ik denk dat daar ook de kracht zit in in het bewust bezig zijn met consuminderen en het heroverwegen van je mogelijke aankopen. Je stemmetje in je hoofd kan het niet verantwoorden waarom je dat nodig zou moeten hebben en je reflecteert (althans ik dan) aan de items die je al wel hebt en waarschijnlijk nog prima voldoen of kunnen voorzien in je behoefte. Voor mij is dit een voldaan gevoel dat dit genereert en hoe vaker je zo een gevoel hebt, hoe makkelijker het wordt om de volgende keer nog zo een keuze te maken. Je traint je brein op deze manier om je aankoopwoede te stuwen en je alsnog een beloning te geven in de vorm van voldaan en tevredenheid.
Het consuminderen heeft bij mij dan ook (door jaren van oefenen) ervoor gezorgd dat we zijn waar we nu zijn, het heeft ook ondertussen nieuwe doelstellingen in ons leven gezet waar we naar toe werken. Elke keer als we dichterbij die doelen komen, des te vrijer en gelukkiger wij ons gaan voelen. We hebben hier bewust voor gekozen en niet iedereen zal hier gelukkig van worden. We leven allemaal op onze eigen manier en dit is voor ons de beste manier om te genieten van het leven en het geluk te vinden wat wij voor onszelf hebben beoogd.
Wat voor effect heeft consuminderen op jou?
Reacties