Waarom willen wij financieel onafhankelijk worden?

 Ik praat er erg veel over, zowel op mijn blog als in privé sferen, financieel onafhankelijkheid. Maar wat motiveert ons nou om dit doel te ambiëren? 

Hoe en waarom willen wij financieel onafhankelijk worden?


2010 en eerder

Vanaf jongs af aan is mij geleerd om zuinig om te gaan met geld, niet omdat we niet het geld in de familie hadden, maar omdat in ons huishouden verspilling wilde voorkomen. Hierbij werd ook geacht dat je je aankoop kon motiveren waarom je dacht dat iets nodig was. Als je het kon uitleggen en motiveren kon en mocht je de aankoop doen. Dit gelde natuurlijk vooral voor dure uitgaves, maar kon ook toegepast worden op de wat kleinere aankopen. De regels van toen zijn niet echt gewijzigd van die ik er nu op nahou

Daarnaast was altijd de stelregel dat je moest sparen voor aankopen. We leende geen geld, maar moesten het bedrag feitelijk op de bankrekening hebben staan. Anders was het sowieso uitgesloten dat iets gekocht werd en had je pech.

Met deze uitgaanspunten wordt er nog steeds in dit huishouden geleefd, en moet ik eerlijk zeggen hebben we altijd geleefd.

2011 tot 2016

We woonde net in ons huis en hadden grootse plannen en ideeën wat we in ons huis allemaal wilde doen. Maar daar hadden we geld voor nodig. We hadden allebei al geleerd dat we moesten sparen voordat we geld pas gingen uitgeven en zo plande we dat we binnen 5 jaar een verbouwing wilde starten in huis om het helemaal naar onze smaak te maken. In 2011 hadden we beide al wat spaargeld al opzij gezet en besloten dat als we het huis over een paar jaar wilde opknappen dat we moesten beginnen met de structuur van het huis op orde brengen (we verstookte een hoop gas en het comfort was echt slecht). Alle kozijnen gingen eruit en werden vervangen naar triple glas en super isolerende kozijnen. Hiermee kregen we de basis op orde en konden we gaan mijmeren over hoe we ons huis aan de binnenkant wilde opknappen.

Dit is uiteindelijk daadwerkelijk een proces geweest van meerdere jaren, waarbij ook de grote van de verbouwing groter en groter werd. Hierop besloten we dan ook de verbouwing te gaan splitsen in meerdere fases. Te beginnen in 2016 met de benedenverdieping (de grootste verbouwing) en daarna omhoog te werken door de jaren heen. We hadden een flinke pot met geld gespaard ervoor en konden dit dan ook zonder leningen bekostigen. Een mijlpaal voor ons, want dat was precies het doel wat we wilde bereiken. Geen afhankelijkheid van niemand niet en toch naar ons zin op onze eigen voorwaardes.

2016 tot 2019

Op dezelfde manier deden we de bovenverdieping en de tuin. En daarmee was ons huis nagenoeg af. Er zijn nog twee projecten over die we op de lange baan hebben geschoven namelijk de zolder en de badkamer. Deze zitten er al in van de vorige bewoners en bereiken zeker allebei al de leeftijd van 20 jaar van geen aanpassingen. Voor ons is het prima!

Moraal van het verhaal

We zijn al zo gewend om te sparen voor ons geld en niet afhankelijk te zijn van derden dat financiële onafhankelijkheid in de lijn der verwachting ligt van bovenstaande. Het is namelijk niets anders dan bovenstaande verbouwingen plannen, alleen het bedrag dat vereist is om dit doel te bereiken is hoger. 

Ik denk ook dat omdat ons leven al op zo een manier was gestructureerd dat we zoveel mogelijk wilde sparen het ons ook geen echte moeite kost om dit doel na te streven, ook al zijn we nog lang niet op het punt waar we willen zijn.

Waarom willen wij financieel onafhankelijk zijn? Eigenlijk komt het neer op een simpele slogan “ Zelf doen”. En dat is denk ik alles wat ook belangrijk is. Zelf in staat zijn om te bepalen waar je staat en gaat zonder dat andere mensen hier invloed op kunnen uitoefenen en te genieten van het leven op onze eigen voorwaardes. (Binnen de regels die er natuurlijk gelden vanuit de overheid). Dat is onze belangrijkste drijfveer, en houdt ons ook gemotiveerd om het doel te gaan bereiken. We hebben nog een lange weg te gaan, maar als we iets hebben laten zien door de jaren heen is dat we heel volhardend zijn en ook doelgericht. 

Nu alleen nog onszelf overtuigen om ook daadwerkelijk de stap te nemen om te stoppen met de baan zodra het mogelijk is ;-) Daar heb ik denk ik nog wel wat motivatie voor nodig haha.

Hoe houden jullie jezelf gemotiveerd om op een financieel doel af te gaan?


Reacties

Uitklokken zei…
Ik hoef mezelf niet meer te motiveren. Geld opzij zetten is een gewoonte geworden.
Als alles goed gaat kan ik minstens 10 jaar voor mijn AOW stoppen met werken voor het geld. Daar haal ik gek genoeg geen motivatie uit. Ik ben eerder gemotiveerd om eens een keer een sabattical oid te nemen.
Interessant, en op zich ook begrijpelijk. Zeker omdat het nog een doel is die ver weg ligt, en daardoor “ongrijpbaarder” is. Korte termijn doelen werken vaak motiverender, maar zorgen ook, zeker in ons geval, dat het in de weg kan zitten van lange termijn plannen.
Zo ook bijv je plan voor een sabbatical. Ik zou persoonlijk zeggen. DOEN! maar hoeveel jaar moet je langer doorwerken is dat gelijk aan je sabbatical? Of toch langer, en wil je nu dus al de tijd die je hebt bespaard op voorproef nemen en je echte pensionering uitstellen?

Keuzes keuzes keuzes.
Zelf doen is ook mijn motto. Behalve hypotheek en een studiebeurs zijn er geen schulden geweest. Ik vind het belangrijk dat ik alleen koop wat ik nodig heb en niet omdat het mooi is of voor de heb....daarom ook de mogelijkheid om eerder te stoppen. Fijner vind ik alles is overzichtelijk.
Uitklokken zei…
Het is niet gelijk aan de sabbatical, maar minder. Dat komt door het progressieve belastingstelsel voor de inkomstenbelasting.
Ah ja, je kan het inderdaad ook op die manier benaderen :)

Populaire posts