Prinsjesdag! Wat is er al uitgelekt?

 Vandaag is het prinsjesdag en traditie getrouw zijn er alweer stukken uitgelekt wat er aangekondigd gaat worden. Daarom alvast een blog over de uitgelekte items die noemenswaardig zijn.

Prinsjesdag 2020, derde dinsdag van september

Voorbode wat er gaat komen

Het is een beetje vroeg om meteen met een blogpost in detail te komen zonder dat het daadwerkelijk prinsjesdag is geweest, want het is allemaal op basis van niet finale stukken of stukken zonder details. Berekeningen maken is dus wat lastig. Daarnaast is het ook fijn om zelf dingen in te kunnen zien voordat ik die op mijn eigen situatie kan plakken. Daarom zal ik, zodra prinsjesdag is geweest, eens uitrekenen wat de gevolgen van de aankondigen zijn op onze situatie. Maar voor nu alvast de belangrijkste items voor prinsjesdag 2020 als voorbeschouwing op de economie in 2021.

1. Economie groeit in 2021 met 3,5%

2. Werkenden gaan met 1,2% koopkracht erop vooruit

3. Uitkeringsgerechtigde gaan met 0,5% koopkracht erop vooruit

4. Gepensioneerde gaan met 0,4% koopkracht erop vooruit

5. Werkeloosheid loopt op tot 5,9% (545.000 mensen)

Een grote korrel zout

Deze (toch wel positieve) cijfers zijn allemaal onder de assumptie dat er geen tweede lockdown nodig is. Of dat er een andere wereldramp gebeurd. En waarschijnlijk ook dat we het virus de baas zullen zijn en weer terug naar “normaal” gaan in 2021 waardoor de bedrijvigheid weer toeneemt en de kassa weer kan rinkelen. Want persoonlijk vind ik het wel erg rooskleurig gesteld met de economie in 2021, zeker met het aantal werklozen wat blijft oplopen ondanks steun van de overheid. Ik ben dus dus benieuwd hoe ze tot deze cijfers zijn gekomen.

In ieder geval ben ik ook benieuwd naar enkele andere maatregelen (Die bijdragen aan de positieve cijfers hierboven) die nog niet officieel benoemd zijn. Zoals bijv het vermogensrendementheffing in 2021. Het plan is en was om hier andere rekenregels op los te laten wat niet door kon gaan doordat de belastingregels omtrent vermogen niet veranderd konden worden in 2022 vanwege technische limitaties. Wat ze wel snel kunnen is hier wat sneller aan de knoppen draaien van bestaande variabelen en hier de vrijstelling omhoog gooien van 30.846 euro per persoon naar 50.000 euro per persoon. Ik ben dan ook benieuwd of dit ergens genoemd staan.

Maar ook zakefn als:

1. Belastingtarief eerste schijf die omlaag gaat (de vraag is hoeveel?)

2. Arbeidskorting die omhoog gaat (ook hier de vraag is hoeveel?)

3. Overdrachtsbelasting die wordt afgeschaft (per wanneer?)

4. Hypotheekrente aftrek afschaffing (hoeveel harder zal dit gaan?)

En natuurlijk ook nog zaken die nog niet benoemd of gelekt zijn. Ik ben in ieder geval benieuwd hoeveel verassingen er nog bij komen. Of wat de exacte details precies inhouden. 

Aan de hand van de details kan ik dan weer eens doorrekenen hoe dit effect zal gaan hebben op onze portemonnee!

Ik zit er klaar voor, jullie ook?

Reacties

Geld Coach zei…
Ben benieuwd of al die plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden en de doelstelling behaald wordt.

Ik eet vandaag wel een oranje tompouce
Dat is een heel ander vraagstuk die je hier aanhaalt ;-) Wel interessant om eens uit te zoeken met een blogpost! Je hebt mij getriggered.
Ik ben inderdaad wel benieuwd!
Jesse zei…
Een ding is zeker we gaan in de zorg meer betalen!

Populaire posts