Er is niet slechts één weg naar financieel geluk

 Ik lees aardig wat af in blog land. Met veel plezier lees ik andermans verhalen, tips, tegenslagen, gelukjes en vooral hun route op weg naar financiële onafhankelijkheid of een andere vorm van geluk die ze tegemoet gaan. Wat ik van al die verhalen heb geleerd is dat er niet één route is naar Rome, maar dat iedereen zijn eigen pad aan het bewandelen is, waar we op dit pad adviezen en meningen van andere op prijs kunnen stellen, maar dat het altijd neerkomt op je eigen pad.

Er zijn meer wegen naar financieel geluk dan jij denkt


Ons pad

Ook wij bevinden ons op ons eigen pad. Een pad die zeker niet geschikt is voor iedereen en voor sommige wellicht te ver zal gaan om ons doel te bereiken en voor andere juiste niet ver genoeg, maar voor ons aanvoelt alsof we een goede balans hebben gevonden van sparen/beleggen en genieten van het leven. Dit is ontstaan door jaren van finetunen en aanpassen wat het leven ons op het pad heeft gegooid. Evenals een dosis geluk en hard werken om te komen waar wij nu zijn. 

Gezondheid

Een hoop hangt af van hoe je in het leven staat, maar toch ook zeker in de vorm van je gezondheid. We zijn allebei gelukkig gezond en zijn tot op heden gezegend met het hebben van een gezonde dochter waarbij wij ook uit een warm nest komen met veel liefde en aandacht voor ons waardoor we zijn geworden wie we zijn. Ik kan alleen maar dromen om mijn dochter hetzelfde geluk te kunnen meegeven in deze wereld.

Rode lijnen

Toch zijn ondanks persoonlijkheid, nest, geluk, gezondheid en andere factoren enkele rode lijnen te vinden in iedereen zijn pad. Die zijn gelukkig simpel samen te vatten tot een aantal punten:

1. Inzicht in inkomsten en uitgaven

2. Vergelijk en bespaar waar mogelijk

3. Wees bewust van je keuzes en motivaties

4. Geniet ook nog een beetje van het leven

Met het in acht nemen van deze bovenstaande punten ben je al meer dan 50% op weg naar minder financiële zorgen en hopelijk een gelukkig leven. Iedereen moet in staat zijn om hier wat mee te kunnen. Daarna is het aan jezelf om de keuzes te maken die passen bij je levensstijl, je leeftijd en vooral je mentale gezondheid. Dit is ongeacht welk doel je nastreeft. FIRE is een doel, maar bijv het creëeren van een buffer om tegenslagen op te vangen kan dit ook zijn. Hier is je fantasie en je doelstellingen in het leven de belangrijkste om achterna te gaan en vooral ook te bedenken wat je wilt bereiken in het leven, hier geldt wederom weer dat er geen goed of fout antwoord is het is je eigen pad die je moet volgen, met je eigen drempels op de weg.

Conclusie

Wil je paycheck to paycheck leven omdat dit goed voelt voor je? Ga dit vooral doen! Wil je liever wat meer vet op de botten hebben of zelfs voor FIRE gaan? Ga je droom achterna! Er is geen goed of fout, zolang je maar geloofd in jezelf en een plan hebt. Zorg er in alle gevallen voor dat je inzicht hebt in je financiën om bij te kunnen sturen en niet in de problemen te komen. De rest van de punten kunnen je meer vrijheid geven om je dromen achterna te gaan, of simpelweg meer speelruimte te creereren. Zolang je maar in acht houdt dat iedereen het op zijn eigen manier doet en genieten van het leven ook iets is wat door iedereen anders wordt geïnterpreteerd.

Hoe sta jij in het leven?

Reacties

 1. Volgens mij zijn er niet zoveel mensen die bewust paycheck to paycheck leven... Zodra je hiervan bewust bent, ga je het anders doen. Er zijn wel veel mensen die noodgedwongen zo leven of niet beter weten.
  Verder een mooie conclusie, die vier punten zijn inderdaad wel de essentie. En om John Lennon te quoten: "Life is what happens to you while you're busy making other plans."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig heb ik een vriend die eerst bewust bezig was met zo vroeg mogelijk pensioneren, maar door een gebeurtenis in het leven 100% gedraaid is naar YOLO. Een bewuste keuze, maar wel met duidelijk inzicht in wat er in en uit gaat. Ik vermoed inderdaad overigens niet dat dit vaak zal gebeuren, maar er zijn zeker mensen die het doen en waarbij ze zich erg prettig voelen.

   En inderdaad mooie quote. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn :)

   Verwijderen
  2. Dat is inderdaad een reden voor YOLO, maar ook financieel bewuste mensen leven maar een keer en zijn zich daar ook wel bewust van. Balans! Die vriend van je shuift wel weer op naar het midden vermoed ik. Er kan nog zoveel gebeuren in het leven.

   Verwijderen
  3. True, we gaan het meemaken :) Ik kan het ook wel waarderen want zo maak ik alsnog de nieuwe gadgets/speeltjes mee waarvan ik achteraf denk, “goed dat ik het niet zelf heb gekocht”.

   Verwijderen
 2. Je conclusie vind ik echt heel goed geschreven, misschien leen ik hem nog eens van je. Uiteraard met toestemming ;) Grappig wat 'uitklokken' zegt, ben het met hem eens. Maar ook met jou, want er was ooit iemand die zei: "Wij staan iedere maand rood en dat is normaal, daar draait de Nederlandse economie op". Ik schrok een beetje van die uitspraak en helaas is deze persoon later ook gescheiden en aan nog lager wal geraakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoef je geen toestemming voor te vragen hoor, gewoon gebruiken!
   En leuk om je commentaar te lezen.
   Wel erg vervelend van die persoon, maar goed waarschijnlijk lagen daar ook wel andere problemen aan ten grondslag.

   Verwijderen
 3. Ik heb het zelf altijd plezierig gevonden dat ik niet een stuk maand overhou aan het einde van mijn salaris, dit is wel geweest helaas, maar toen ik meer ging verdienen ben ik niet meer gaan uitgeven. Ik ben gesteld op mijn rust. Maar heb wel bewondering voor mensen die het wat meer op zich laten afkomen en daar minder naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk soms ook verlekkerd naar die mensen moet ik eerlijk toegeven. Het is soms fijn om niet teveel vooruit te willen denken. Echter zou het voor mij voor onrust zorgen als ik niet ruimte overhou. Ik hou mij dan namelijk niet aan mijn plan en geld verbrassen is voor mij niet de methode die tot geluk leid.

   Verwijderen
 4. Ik ben nu juist heel bewust bezig met FIRE, en misschien lukt het RE deel niet, maar kan ik wel al eerder minder gaan werken dan fulltime. Het plan is overigens om dat in het nieuwe jaar te gaan doen. Voor nu voelt het een beetje raar omdat ik veel thuis zal werken en dan lopen de dingen toch wat meer door elkaar dan wanneer je op je werk 'in- en uitklokt'. Dat voelt toch anders. Het thuiswerken geeft al iets meer vrijheid en soms kan ik in het weekend een uurtje iets doen en dat uurtje werk ik dan niet op een doordeweekse dag. Wanneer ik 'op het werk' ben doe ik dit eigenlijk nooit, dan zijn privé en werk veel beter gescheiden. Moet er nog een beetje mijn weg in vinden merk ik maar nu minder werken lijkt me een financieel onverstandig moment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, maar ik kan alleen maar aanraden om minder te gaan werken. Wij zijn nu allebei terug naar 32 uur en we willen beide niet meer terug naar 40 uur. Sterker nog, ik zou er eerder nog een dag af willen halen, maar dat is simpelweg onmogelijk in mijn huidige werk gezien ik nu ook wel merk dat 32 uur erg krap is om alles te halen, vaak resulteert het dan toch ook nog steeds in iets meer uurtjes. Wat op zich niet erg is, zolang het maar niet structureel gebeurd.

   Verwijderen
 5. Dat houdt ik zeker in mijn achterhoofd, ik hoor vaker dat mensen minder gaan werken maar dat hun work load niet minder wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een keertje kan, zoals je zegt, maar het moet een uitzondering zijn en blijven! Ik hoor verder van iedereen die minder is gaan werken dat ze het veel eerder hadden moeten doen! Ook dat neem ik mee in mijn overwegingen. Wordt vervolgd... op mijn eigen blog....

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts