zaterdag 29 september 2012

Deel 2: Wanneer heb je genoeg? "Geconsuminderd"


*note*
Het is inmiddels een behoorlijk tijd dat ik heb geblogd 3 weken! Dit kwam mede door enorme drukte op het werk waardoor ik hier niet aan toekwam. Over twee weken ben ik weer op volle sterkte als alles meezit en zal ik proberen weer lekker te bloggen op een dagelijkse basis! Excuses voor de vertraging van deze serie in ieder geval!


---------------------

Deze serie zal bestaan uit de vraag, "Wanneer heb je genoeg?" Waarin ik op zoek ga naar mijzelf wanneer genoeg daadwerkelijk genoeg is. Vandaag deel 2: Wanneer heb je genoeg geconsuminderd?Inleiding

Wanneer heb je genoeg geconsuminderd. Er zijn een aantal bloggers hier die al enkele jaren meegaan en soms op het punt komen, heb ik niet al genoeg geconsuminderd? Heb ik niet genoeg geschreven? Wat kan ik nog melden af gezien van herhalen van mezelf? Wanneer ga ik eens de remmen losgooien? Enz enz. Het zijn de vragen die iedereen zich wel kan stellen die zelf aan het bloggen is. Zo ook ik dus.

Onze gedachte hierover

Vanmorgen vroeg ik nog aan mijn vriendin het volgende: " Denk je dat ik een vrek ben?" Waarop ze antwoordde "Hoezo vraag je dat!?", " We hebben net een dure tv gekocht, eten wat we willen en kopen ook waar we zin in hebben!"

Hierop heb ik moeten glimlachen, want in mijn ogen geef ik heel weinig uit. Zeker aan persoonlijke uitgaven. En dat is ook iets wat ik vaak van medebloggers te horen krijg. Hoe kan je toe doen met zo weinig persoonlijke uitgaven. Ik heb werkelijk geen idee. Maar blijkbaar vind mijn vriendin dat ik juist helemaal niet een vrek ben, en vind ik het zelf wel af en toe. Zeker op mijn werkomgeving wordt ik zo beschouwd. Misschien is het wel een gedachte die ik mezelf heb aangepraat, maar eigenlijk wel meevalt.

Nee, ik ga niet elk weekend naar de kroeg. Nee, ik ga niet mee met de mode van de laatste tijd. Nee, ik hoef niet het nieuwste van het nieuwste. Nee, ik hoef niet een super de luxe auto als ik er maar 1x in de 2 weken mee rij. En zo kan ik nog wel meer dingen bedenken waarvoor ik pas. Niet omdat ik aan het consuminderen ben, maar omdat ik me er totaal niet voor interesseer!

Hebben we dan al niet geconsuminderd?

Consuminderen is, om terug te komen op de mede-bloggers die met hetzelfde zitten, herhaling van je zuinige patroon. Niet nieuwe dingen bedenken, maar herhalen wat een succes is gebleken! Want zo kan je alleen maar zuinig zijn en letten op de uitgaven. Door te blijven herhalen waarom je bepaalde zaken doet. Het enige verschil tussen de bloggers is, dat de 1 het doet om hij/zij niet het geld heeft om luxe uitgaven te doen en dus noodgedwongen zijn om deze keuzes te maken, terwijl de ander het doet omdat hij/zij het leuk vind om te doen of graag geld opzij wilt leggen.

Bestaat er dan een moment dat je zegt, ho stop ho?

Ik denk dat iedereen die op dit moment aan het consuminderen is er op een gegeven moment genoeg van heeft om er altijd maar aan te denken, en op sommige momenten dus ook eens iets geks moet kopen waar hij/zij gelukkig van wordt, maar ik denk dat iedereen ook wel kan beamen dat wanneer je eenmaal bent begonnen met consuminderen je ook wel verslaafd eraan bent en ziet hoeveel geld je normaal aan onnodige zaken uitgaf, of hoeveel geld je kan besparen door op zaken als verzekeringen of gas en licht te letten.

Conclusie

Het zal geheel aan je situatie liggen of je ooit genoeg hebt geconsuminderd. Gaat je inkomen omhoog en je lasten blijven gelijk waardoor je meer ruimte hebt om te sparen dan ben je goed bezig, en kan je bepaalde geneugdes natuurlijk weer erbij nemen. Gaat je inkomen niet omhoog, dan zal je extra goed moeten consuminderen om dezelfde geneugdes te houden die je nu hebt.

Maar 1 ding is zeker, of je nu arm of rijk bent, wanneer je eenmaal bent begonnen met consuminderen zal je nooit het geheel vaarwel kunnen zeggen, want je weet dan immers hoeveel geld er in de wereld onnodig wordt weggegooid en daar kan iedereen zelf wel een veel leuker doel voor bedenken!

5 opmerkingen:

 1. Als de consuminder-leefwijze eenmaal normaal is geworden,kun je je rijk voelen. Met alle materiele "bezit". Maar ook door het oog hebben van al die andere zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ieder heeft zijn/haar eigen genoegpunt bij het consuminderen. Ik merk wel dat het consuminderen voor mij nu een gewoonte aan het worden is (na een jaar... met vallen en opstaan).De bewustwording, duurzaamheid, recyclen. Ik zie het ook bij onze 3 pubers terug, alhoewel zij wel onze achilleshiel zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij begonnen jaren geleden met consuminderen uit noodzaak (één inkomen, huis af te betalen en drie kinderen) Nu zijn we jaren 'bezig' met consuminderen. Het huis is afbetaald. We hebben de studies van de kinderen betaald en die zijn ondertussen het huis uit. Het loon van mijn man ligt hoger door bijscholing en promotie als gevolg. Wij hebben het nu echt niet meer nodig om te consuminderen maar we blijven op dezelfde manier leven : ik blijf zuinig omgaan met geld, energie en voel me daar goed bij. Het is als een gewoonte geworden, een tweede natuur. Of andere van ons vinden dat we gierig of vrek zijn, maakt me niets uit. We zijn tevreden met hetgeen we hebben en het geld dat we uitsparen door te consuminderen gebruik ik om de kinderen regelmatig te sponsoren. Ik zou niet graag hebben dat zij het 'zo nipt' hebben op financieel vlak zoals wij destijds gehad hebben en door af en toe te sponsoren, hebben ze het financieel wat ruimer en kunnen veel vlugger hun dromen (renovatie huis, aankoop huis) waarmaken. Ik geniet er meer van om hen financieel te steunen of om onze spaartegoeden te zien groeien...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, op de vraag of je een vrek bent, weet je vast zelf het antwoord wel.
  Een vrek is in mijn ogen iemand die het geld wel heeft maar het niet wil uitgeven. Mensen die in de kroeg graag van anderen meedrinken maar zelf nooit een rondje geven. Dat zijn vrekken (in mijn ogen dan).

  En consuminder je niet voor het geld dan is het milieu een goede reden om het wel te doen.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het belangrijk is dat je je er zelf goed bij voelt.Consuminderen is voor mij meer dan zuinig leven. Het is ook: milieu, verspilling tegengaan, bewust leven ,zuinig zijn met grondstoffen en daarnaast geven aan anderen die het nog minder breed hebben.

  Groetjes

  Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen